Topnici na Mrduji

svi 5, 2012 by

Topnici na Mrduji

Veliki ovogodišnji spektakl “Potezanja Mrduje” uveličali su svojim dolaskom i “Topnici Sv. Roka” iz Sutivana. Zaglušni zvuk rekonstruiranog povijesnog brodskog topa označio je početak i kraj potezanja koje je ove godine završilo prevlašću Bračana, što zahvaljujući većem broju brodica na bračkoj strani, a što meštralom koji je pogurao Mrduju u pravcu našeg otoka sasvim dovoljno da do slijedećeg potezanja uživa gostoprimstvo Bračana i Milnarana.

Ovo je drugi zapaženi izlazak topnika izvan Stivana, jer krajem lipnja po prvi put su gostovali u drugom mjestu na poziv organizatora regate povijesnih brodova “Rota Palagruzona” iz Komiže. 

Ova neobična postrojba formirana je prije nekoliko godina u Sutivanu kako bi oživila nekad tradicionalni običaj ispucavanja plotuna iz mužara tijekom procesije mjesnog nebeskog zaštitnika Sv. Roka koja se odvija 16. kolovoza.

Sa tendencijom da postane svojevrsni brački raritet, za sada mala skupina topnika rado se odaziva pozivima na gostovanja a uz malo više mašte (povijesne odore, bubnjarska ili trubačka podrška i sl.) i razumijevanja sponzora mogla bi postati prepoznatljiva turistička atrakcija i izvan okvira obližnjih otoka.

Osim topnika regatu je potpomoglo i nekoliko brodica iz Sutivana a svoj doprinos dala je i veslačka “postrojba” velikog stivanskog brenda “Vanka Regule” koja je sa nekoliko kajakaških posada i ove godine pomogla potezanju.

 

Related Posts

Share This