PZ Supetar danas

Poljoprivredna zadruga Supetar broji 47 aktivnih zadrugara koji se uglavnom bave maslinarstvom i uz njega voćarstvom, povrćarstvom, ovčarstvom i ribarstvom.

Posjeduje više poslovnih prostora na području grada Supetra kao i maslinike koji su u postupku prelaska na ekološku proizvodnju.

 

Povijest Zadruge

Poljoprivredna zadruga Supetar osnovana je 1947. godine kada je imala 346 zadrugara sa 1100 članova njihovih obitelji.

Bavila se otkupom poljoprivrednih proizvoda od kojih su najvažniji bili maslina, maslinovo ulje, vino, smokve, višnja maraska, bajami, te ljekovito aromatično bilje.

Najvažnija grana poljoprivrede bile su masline i prerada maslinovog ulja u vlastitoj uljari. Posjedovala je vlastite maslinike na površini od 8,5 ha sa 2 500 stabala maslina. Uz preradu maslinovog ulja bavi se i konzerviranjem crnih i zelenih maslina za domaće tržište.

Zadruga je tada imala i voćnjake bajama i višnje maraske u površini 2,5 ha sa međukulturom industrijskog bilja mažurana, lavande i majčine dušice. Uz to i površinu od 1,5 ha u kooperaciji zasađenih lavandom i majčinom dušicom.

Trgovina široke potrošnje, prehrambene i industrijske robe također je bila jedna od djelatnosti zadruge koja je tada imala četiri prodavaonice.

Zadruga je imala i vlastitu knjižaru i papirnicu u kojoj se snadbijevalo šire područje nekadašnje općine Brač.

Važna djelatnost bio je i ribarski pogon koji je posjedovao brod kočar koji služi za zimsko dubinsko kočarenje i za ljetno plivaričarenje za ulov plave ribe. Uz kočara bilo je i svičarica snabdjevenih sa svjetiljkama od 8000 kandela. Uz to i jedan manji brod koji je služio za obavljanje ljetnog ribolova plave ribe kao i za prijevoz robe za potrebe zadruge.

Ljetnim i zimskim ribolovom zadruga bi ostvarila ulov od oko 100 tona ribe.

Kasnije je djelatnost proširena i na zanatstvo te je otvorena drvodjelska, kovačka i pekarska radnja.

POSEBNA PRIZNANJA ZA RAD ZADRUGE:

Priznanje za suradnju i unapređenje zadrugarstva (ZSD, 2007.);
Diploma za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja na Oblicafest – Postira 2013.