021 630 173 pzsupetar@gmail.com

Susret bračkih ekoloških proizvođača i ekoškola

Dan 17. travnja proglašen je međunarodnim danom borbe za prava seljaka. Proglasila ga je svjetska mreža za prava seljaka La Via Campesina i prihvatio cijeli pokret za prehrambeni suverenitet.

LAG Brač, LAGUR Brač i Udruga Ekološki proizvođači otoka Brača dan su obilježili malim sajmom i susretom Eko škola s Brača.

Prodajni sajam odvijao se ispred Arnerić centra u Supetru, pored ureda LAG-a i LAGUR-a Brač. U susret organizaciji, pri čemu im ovim putem zahvaljujemo, izašli su i upravitelji i zaposlenici Arnerić d.o.o. ustupivši mjesto i pomoć pri pripremi prostora. Štandove je ustupila Turistička zajednica Grada Supetra, a dostavilo Komunalno društvo Grad d.o.o. na čemu im veliko hvala.

Na sajmu su se nudili proizvodi ekoloških proizvođača otoka Brača, a sudjelovali su PZ Supetar, OPG Zogeterra i OPG Žuvić.   Pročitajte cijeli prilog na stranicama LAG-a Brač…

 

Projekt Otočka kuhinja dobitnik “Suncokreta ruralnog turizma

”OTOČKA KUHINJA SUPETAR” , zajednički projekt Turističke zajednice Grada Supetra i Poljoprivredne zadruge Supetar, dobitnik je srebrnog suncokreta ruralnog turizma Hrvatske u kategoriji ”Tradicijska ruralna gastronomija”.
//
SUPETAR TOURIST BOARD AND SUPETAR AGRICULTURE ASSOCIATION have commenced the ”Island Cuisine Supetar” project in 2016 with the goal of promoting original island gastronomy and returning our simple,traditional dishes to restaurant tables. Project is winner of silver sunflower rural tourism of Croatia in category ”Traditional rural gastronomy”.

PZ Supetar postala član Kulinarske baštine SDŽ

Novi članovi Kulinarske Baštine Splitsko-dalmatinske županije

U utorak 5.12 2017 g u Turističko –ugostiteljsko školi u Splitu svečano su predstavljeni novi dobitnici prestižne i jedine međunarodno priznate oznake tradicije, autohtonosti i kvalitete-Kulinarska Baština Splitsko-dalmatinske županije u Regional Culinary Heritage Europe.

Župan Blaženko Boban, koji je uručivao oznake , naglasio je veliku važnost i vrijednost ovog projekta te obećao uključivanje turističkih zajednica u ovaj projekt i pomoć u realizaciji i proširenju istog. U svečanom uručivanju sudjelovali su i v.d.Ravnatelj JU Rera Jozo Sarač, v.d pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Tomislav Đonlić i koordinatorica projekta Ivanka Luetić Boban
Splitsko-dalmatinska županija je jedina županija u Hrvatskoj koja dodjeljuje ovu jedinstvenu oznaku koja garantira kvalitetu, autohtonost i tradiciju te očuvanje Kulinarske Baštine .

Novi dobitnici koji postaju veleposlanici Kulinarske Baštine Splitsko-dalmatinske županije i koji se pridružuju skupini od 1505 članova iz 13 država i 45 regija su:

MUZEJ UJA ,Škrip ,
KONOBA MASLINA,Vrisnik Jelsa otok Hvar
OPG BORIS BRATOVIĆ Stari Grad
OPG MARIO KUZMANIĆ,Supetar
TURISTIČKO-UGOSTITELJSKA ŠKOLA,Split
POLJOPRIVREDNA ZADRUGA SUPETAR, Supetar
MLJEKARA BOSNIĆ d.o.o ,Cista Provo

Podignut staklenik u zadružnom masliniku

U sklopu realizacije podmjere 6.3 Mjera ruralnog razvoja Europske Unije u zadružnom masliniku Babin laz podignut je staklenik koji će omogućiti uzgoj rasadnog bilja kao dodatne ponude zadružnih proizvoda. Staklenike će se opremiti i solarnim sustavom koji će osigurati rasvjetu i napajanje raznih alata za rad u masliniku.

Zadruga na otočkom sajmu u Sutivanu

Na poziv Turističke zajednice Sutivana PZ Supetar je sa svojim proizvodima tijekom ljeta 2017. sudjelovala u više navrata na Sajmu otočkih proizvoda u sklopu programa Stivanskog lita na stivanskoj rivi.

Natječaj za najam poslovnog prostora

Poljoprivredna zadruga Supetar raspisuje

 

J A V N I     N A T J E Č A J

za davanje u zakup poslovnog prostora

 

 1. Predmetna nekretnina nalazi se u Supetru, Dolčić 4a, Supetar, na čest.zem. 530/4.

Sastoji se od skladišta površine 130 m2 i dvorišta oko 80m2.

 1. U nadmetanju mogu sudjelovati sve pravne i fizičke osobe.
 2. Prostor se daje u zakup na rok od dvije godine u viđenom stanju, a prava i obveze se uređuju pisanim ugovorom.
 3. Početna mjesečna neto zakupnina je:
Prostor Katastarska čestica Površina

(m2)

Jedinična cijena (kn/m2)
SKLADIŠTE  

530/4

130 20,00
DVORIŠTE 80 5,00

 

 1. Ponuda mora sadržavati:
 • osnovne podatke o podnositelju zahtjeva
 • podatke o odobrenju za obavljanje djelatnosti
 • opis usluga koje želi pružati i uređenja prostora
 • potvrda nadležne Porezne uprave o nepostojanju duga prema državi
 1. Najpovoljniju ponudu procjenjuje Natječajna komisija sastavljena od članova Nadzornog odbora P.Z. Supetar
 2. Ponude u zatvorenoj omotnici dostaviti osobno na adresu Poljoprivredna zadruga Supetar, M. Vodanovića 4, najkasnije do 19. lipnja 2017. godine.

Upravitelj P.Z.

Tija Mlinac

Prodajni punkt Zadruge u Supetru

Za vrijeme ljetne sezone 2017. Zadruga će nuditi svoje proizvode u jednom od novih prodajnih prostora – kućica na novouređenoj zapadnoj obali u Supetru.

Uređen prostor za smještaj sušare

U sklopu provođenja podmjere 6.3. Mjera ruralnog razvoja Europske Unije Poljoprivredna zadruga Supetar u redila je zapušteni prostor u sklopu zgrade “Stare uljare” u predjelu Dolčić u Supetru. U prostor je smještena suvremena sušara za voće, povrće i začinsko bilje koju mogu koristiti zadrugari za svoje proizvode a omogućit će i povećanje ponude zadružnih proizvoda.

Veliko priznanje pakovini zadružnog ulja BROŠKO

Fotografije sa dodjele nagrade za pakovinu “CROPAK 2017”.gdje je naše maslinovo ulje “Broško” osvojilo vrijednu nagradu. U konkurenciji najbolje dizajniranih pakovina iz Hrvatske i šire regije zadružno ulje “Broško” osvojilo je prvu nagradu u kategoriji ambalaže otočkih proizvoda te bilo nominirano za ukupno prvo mjesto CROPAK-a 2017, koje je ove godine pripalo seriji vina proizvođača Iločki podrumi.

Osigurano zemljište za proizvodni pogon Zadruge

Nakon uspješno dovršenih pregovora sa Gradom Supetrom, zadruga je zamijenila dio zemljišta u poslovnoj zgradi “Stolarije” u urbanom dijelu Supetra za atraktivno zemljište u gospodarskoj zoni “Žedno drage” na kojem planira realizirati izgradnju proizvodnog pogona Zadruge.

PZ Supetar na Oblici 2017

PZ Supetar na Oblici 2017

Poljoprivredna zadruga Supetar kao i veliki broj njenih zadrugara sudjelovao je na manifestaciji OBLICA 2017 u Postirima sa svojim maslinovim uljima. Zadružno ulje “Broško” osvojilo je zlatnu medalju u konkurenciji od 10 najboljih ulja u kojoj su se našla i ulja nekoliko naših zadrugara. Ovo je za “Broško” ulje iz prošlogodišnje berbe druga zlatna medalja jer je prvu dobilo na natjecanju mladih maslinovih ulja u Vodicama početkom godine.

PZ Supetar na Biseru mora

PZ Supetar na Biseru mora

Poljoprivredna zadruga Supetar predstavila je svoje proizvode na sajmu u sklopu manifestacije BISER MORA među ostalim izlagačima. Na štandu je bilo izloženo brendirano zadružno ulje iz ekološke proizvodnje BROŠKO, kao i ulja zadrugara, zatim macerati smilja i gospine trave i svima zanimljiv Brački varenik.

Savjet za rezidbu agruma

Dragi zadrugari,

evo savjeta Mr. sc. Stanislava Štambuka za sve koji imate agrume i koji su stradali u ovokodišnjoj zimskoj hladnoći:

Smrznute agrume obnovite jačom rezidbom, a o jednoj stvari posebno vodite računa

U ekstremnim i hladnim zimama koje su vladale u siječnju ove godine, temperatura se spustila na nekim lokalitetima i do -9⁰C, pa i niže.

Ekstremni minusi su bili popraćeni i jakom burom, pa je sve to poremetilo normalan izgled stabla limuna. Zbog toga se mora pristupiti izuzetno jačoj rezidbi krošnje, da se ona u toku vegetacijskog perioda novim uzrastom dovede u što normalnije stanje.
Svakako i pri ovakvoj jačoj rezidbi treba uvijek voditi računa da nakon obavljene rezidbe poredak ostavljenih dijelova krošnje ostane takav da osigurava što pravilnije kolanje sokova na svim osnovnim granama kako bi stablo brzo obnovilo krošnju.

Na svim oštećenim i smrznutim stablima limuna treba odrezati sve grane koje su se smrzle i to skinuti do zdravog dijela na granama. Ovo je idealno vrijeme za regeneraciju takvih stabala.

Ako je u ekstremno hladnoj zimi stradala cijela krošnja, treba obaviti rezidbu cijele nastradale krošnje stabla sve do debla osnovnih grana. U tom slučaju može se očekivati izbijanje velikog broja izboja na deblu i na donjim debelim kratkim dijelovima osnovnih grana.

Pokaže li se korisnim da se iz izbilih izbojaka izgradi nova krošnja, mora se pustiti da se izbojci razvijaju slobodno kako bi se što prije razvio asimilacijski aparat nove krošnje i doveo u sklad rad korijena i smanjenje krošnje.

U takvim slučajevima dogodi se da izbiju i brojni izdanci iz dna debla ili korjenova vrata. Njih treba svakako odmah ukloniti, netom se pojave, da ne bi ometali razvitak izbojaka iz ostavljenih dijelova osnovnih grana.

Jedino u slučaju kad su i gornji dijelovi debla i osnovne grane smrzle i kora ispucala sve do dna debla, tj. sve do podloge, ostavlja se samo jedan izdanak iz podloge da se na njemu nakon cijepljenja (navrtanja) okuliranjem razvije novo stablo. Velika je greška kad se ostavi više takvih izdanaka, koji se i onako kasnije moraju odrezati.

Obavezno nakon rezidbe treba premazati voćarskim voskom sve rane veće od kovanice od dvije kune.

Odmah poslije rezidbe dobro je pomoći limunima da im krene vegetacija s dušičnim gnojivom, a poželjno je i porezanim agrumima dodati u ovako suhom proljeću i malo vode, zalijte ih.

Mr. sc. Stanislav Štambuk, Savjetodavna služba

Izvor:   http://maslina.slobodnadalmacija.hr/novosti/ID/30196/smrznute-agrume-obnovite-jacom-rezidbom-a-o-jednoj-stvari-posebno-vodite-racuna

 

Program potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Splitsko-dalmatinska županija donijela je PROGRAM POTPORE POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU NA PODRUČJU SPLITSKO DALMATINSKE ŽUPANIJE (2017.-2020.)

 Obajvljen je javni poziv za ove mjere:

 Mjera 4. Legalizacija objekata za obavljanje primarne proizvodnje poljoprivrednih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu – rok za podnošenje zahtjeva je 10. travnja 2017.

 Mjera 5. Potpora izgradnji jednostavnih akumulacija u poljoprivredi – rok za podnošenje zahtjeva je 10. travnja 2017.

 Mjera 9. Potpora razvoju konkurentne poljoprivredne proizvodnje – rok za podnošenje zahtjeva je 31. ožujka 2017.

 U sklopu mjere 9. javni poziv je objavljen za ove podmjere:

 Podmjera 9.2. Sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za objekte namijenjene proizvodnji i/ili preradi poljoprivrednih proizvoda

Podmjera 9.3. Sufinanciranje izgradnje infrastrukture za komercijalna poljoprivredna gospodarstva (podnositelj zahtjeva mora biti u sustavu PDV-a)

Podmjera 9.4. Promidžba i marketinška priprema proizvoda

Podmjera 9.5. Sufinanciranje certifikacije i razvoja proizvodnje-uvođenje i održavanje HACCP sustava, GlobalGap standarda, ISO 22000:2005, IFS standarda i drugih sustava kvalitete

 Mjera 11. i 12. namijenjene su korisnicima potpore – jedinicama lokalne samouprave:

 Mjera 11. Uređenje postojećih zapuštenih poljskih putova u zagori, priobalju i otocima u Splitsko- dalmatinskoj županiji

 Mjera 12. Potpora za sufinanciranje nabave sadnog materijala u Splitsko-dalmatinskoj županiji

 Svu ostalu dokumentaciju možete pronači na linku: https://www.dalmacija.hr/natjecaji

ili se možete informirati u uredu Zadruge.

Podnošenje zahtjeva za potporu za 2017.

Od 6. ožujka 2017. godine poljoprivredni proizvođači mogu podnositi Jedinstveni zahtjev za potporu za 2017. godinu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja provode se na isti način kao dvije protekle godine (2015.-2016.) uz nekoliko novih uvjeta za ostvarivanje potpore, koje imate na ovom linku:

http://www.apprrr.hr/od-danas-poljoprivrednici-mogu-podnijeti-jedinstvene-zahtjeve-za-potporu-za-2017-godinu-%E2%80%93-evo-sto-se-mijenja-u-odnosu-na-prethodnu-godinu-2245.aspx

PZ Supetar na sajmu GAST

PZ Supetar promovirala je svoje proizvode na sajmu GAST koji se ove godine održao u Spaladium areni u Splitu uz mnoštvo izlagača sa područja kulinarstva i gastronomije.

Dodijeljene prve oznake za “OTOČKU KUHINJU”

Povjerenstvo za dodjelu oznake posebnog standarda OTOČKA KUHINJA Supetar u sastavu Tija Mlinac (PZ Supetar) i moja malenkost (TZG Supetra) pregledalo je danas sve pristigle prijave na javni poziv, te donijelo odluku kako se poseban standard OTOČKA KUHINJA Supetar za razdoblje 2017/2018 dodijeljuje:

1. Seoskom domaćinstvu KAMEN” u Škripu
2. Konobi “KOD TONČA” u Splitskoj
3. Konobi “LUŠ” u Supetru
4. “MUZEJU UJA” u Škripu i
5. Agrodomaćinstvu “RANJAK” povrh Supetra

Čestitamo svim dobitnicima oznake posebnog standarda i izražavamo nadu kako će se na buduće javne pozive javiti znatno veći broj ugostiteljskih objekata s područja Grada Supetra nego na ovaj prvi ovakav poziv.

Dobitnici oznake OTOČKA KUHINJA Supetar biti će posebno predstavljeni u ovogodišnjem izdanju Supetar Welcome Magazina te na internetskim i facebook stranicama Turističke zajednice Grada Supetra.

Preuzeto sa: https://www.facebook.com/evi.cvit/posts/1264880716924645

Radionice za mjeru 6.3.1. na Braču

/ VAŽNO / Radionice 6.3.1. / Otok Brač /
Selca i Nerežišća / 20.02.2017.g.
6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava

U okviru u okviru mjere M06 «Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja» iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je raspisala natječaj iz podmjere 6. 3 „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Natječaj je otvoren 27. siječnja 2017. a prijave se podnose od 27. veljače 2017. do 27. ožujka 2017. godine.

JU Rera SD za koordinaciju i razvoj SDŽ će u suradnji s djelatnicima Poljoprivredno savjetodavne službe i Lokalnim akcijskim grupama iz Splitsko-dalmatinske županije održati 13 radionica na području naše županije na kojima će prezentirati natječaj i način prijave na ovu podmjeru ruralnog razvoja. Naš cilj je animirati što veći broj potencijalnih korisnika, kako bi u što većoj mjeri u našoj županiji iskoristili raspoloživa bespovratna sredstva, potakli investicije u poljoprivredi i time smanjili broj nezaposlenih.

Radionice za područje otoka Brača:

1. Općina Selca 
Općinska vijećnica, Trg Stjepana Radića 5
21425 Selca
Ponedjeljak 20. veljače. 2017. u 11:00 h
2. Općina Nerežišća 
Galerija Nerežišća, Trg Sv. Petra 1
21423 Nerežišća.
 
Ponedjeljak: 20. veljače. 2017. u 13:00 h

 

 

Peticija protiv glifosfata

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec pozdravlja početak prikupljanja potpisa europske građanske inicijative koja od Komisije traži da državama članicama predloži zabranu glifosata, izmijeni postupak odobravanja pesticida te da odredi razinu na koju se mora smanjiti upotreba pesticida, a koja će biti obvezujuća u cijeloj EU.

Podsjetimo, tijekom lipnja prošle godine Komisija je donijela odluku o privremenom tehničkom produljenju korištenja glifosata od 18 mjeseci na području EU-a sve dok Europska agencija za kemijske proizvode (ECHA) ne donese svoje mišljenje o sigurnosti upotrebe spornog herbicida koje se očekuje do kraja 2017. godine.

“Prošle godine svjedoci smo brojnih neuspjelih pokušaja država članica da se slože oko daljnje autorizacije glifosata na području EU-a, što je bila jasna poruka Europskoj komisiji da mora povući prijedlog o produljenju dozvole za upotrebu glifosata. Stoga pozdravljam pokretanje europske građanske inicijative o ovom izrazito važnom pitanju te vjerujem kako će velika većina građana EU-a biti protiv daljnje upotrebe ovog najčešće korištenog i potencijalno kancerogenog herbicida koji ima brojne negativne učinke za okoliš i ljudsko zdravlje.

Prikupi li inicijativa u godinu dana milijun potpisa potpore građana iz najmanje sedam država članica, a u Hrvatskoj je za ispunjavanje kvote potrebno 8250 potpisa, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca, donijeti odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju prijedloga inicijative te u konačnici predložiti državama članicama zabranu glifosata koja će onda biti obvezujuća za cijelu EU.

Pozivam sve građane i udruge u Hrvatskoj da putem ove inicijative direktno utječu na kreiranje europskih zakona i jasno iskažu svoje mišljenje o zabrani upotrebe glifosata u EU.“ – poručuje Škrlec.

Europsku građansku inicijativu protiv glifosata možete vidjeti OVDJE.

Preuzeto sa: http://www.agrobiz.hr/agrovijesti/skrlec-od-jucer-gra-ani-odlucuju-o-sudbini-glifosata-4642

Započela isplata potpora

Započinje isplata potpora poljoprivrednicima:

Sutra započinje isplata 1,4 milijarde kuna izravne potpore poljoprivrednicima

Isplata  prvog dijela izravne potpore za 2016. godinu započinje 8. veljače 2017. Na račune oko 100.000 poljoprivrednih gospodarstava do kraja veljače ukupno će biti  isplaćeno 1,4  milijarde kuna izravnih plaćanja. Podsjećamo,  u studenom prošle godine poljoprivrednicima je isplaćeno 806 milijuna kuna predujma izravne potpore za 2016. godinu.

Tablica 1. Dinamika isplate:
Naziv mjere Izvor Iznos Datum početka isplate
Osjetljivi sektori (duhan, krmače) HR 75.057.366,00 08.02.2017.
Preraspodijeljeno plaćanje EU 54.310.537,00 09.02.2017.
Plaćanje za mlade poljoprivrednike EU 27.401.632,00 09.02.2017.
Osnovno plaćanje EU 237.899.117,00 16.02.2017.
Mjera 18 EU +HR 157.820.963,00 17.02.2017.
Zeleno plaćanje EU 165.537.679,00 20.02.2017.
Proizvodno vezana plaćanja EU 159.383.389,00 21.02.2017.
Osnovno plaćanje HR 160.339.418,00 22.02.2017.
Zeleno plaćanje HR 159.809.780,00 23.02.2017.
Plaćanje za mlade poljoprivrednike HR 10.653.110,00 24.02.2017.
Proizvodno vezana plaćanja HR 91.719.268,00 27.02.2017.
Osjetljivi sektori (masl.ulje, krave) HR 62.506.732,00 27.02.2017.
Preraspodijeljeno plaćanje HR 53.270.800,00 28.02.2017.

Izravna plaćanja dodjeljuju se samo aktivnim poljoprivrednicima koji imaju najmanje 1 hektar poljoprivrednog zemljišta i koji se u obavljanju poljoprivredne djelatnosti pridržavaju postupaka kojima se štiti okoliš, zdravlje ljudi, životinja i bilja. Izravna plaćanja se sastoje od:

A) Potpora po površini (proizvodno-nevezana; po hektaru bez obzira na vrstu kulture):

 • Osnovno plaćanje (prema pojedinačnim pravima na plaćanja)
 • Zeleno plaćanje (za provođenje „zelenih“ praksi)
 • Preraspodijeljeno plaćanje (za prvih 20 hektara)
 • Plaćanje za mlade poljoprivrednike (za prvih 50 hektara)
 • M18 – dopuna nacionalnog dijela za Osnovno plaćanje

B) Proizvodno-vezana potpora:

 • Stočarstvo (Krave u proizvodnji mlijeka, Tov goveda, Krave dojilje, Ovce i koze)
 • Biljna proizvodnja (Voće, Povrće, Šećerna repa, Krmni proteinski usjevi).

Posebna potpora odobrava se za Osjetljive sektore, a isplaćuje se po: kilogramu duhana, litri djevičanskog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, grlu krmače i grlu mliječne krave.

U drugom dijelu isplate, koja će uslijediti u travnju, poljoprivrednicima će biti isplaćeno 1,2 milijarde kuna za izravnu potporu te IAKS mjere ruralnog razvoja (Mjera 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, Mjera 11 – Ekološki uzgoj, Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ).

Isto tako, poljoprivrednicima će krajem godine biti isplaćen i predujam za proizvodnu 2017. godinu u iznosu od 922 milijuna kuna.   

„Sutra započinje prva rata isplate za 100.000 poljoprivrednih gospodarstava u iznosu od 1,4 milijarde kuna.  Preostali iznos od 1,2 milijarde kuna isplatit ćemo već u travnju – kako bi poljoprivrednici mogli pokriti troškove sjetve. Tako će od sada biti svake godine, dvije godišnje isplate u veljači i travnju – kada je novac našim poljoprivrednicima najpotrebniji“  – izjavio je ministar Tolušić.

Prije isplate provest će se prijeboj potpora s poreznim dugom, ali samo na iznosima koji se financiraju iz proračuna RH. Poljoprivrednici koji su prijavili zaštićene račune pored redovnih, dobit će iznos potpore do 50.000,00 kn na zaštićeni račun, a ostali iznos potpore na redovni račun. Ove godine po prvi put poljoprivrednicima će biti na raspolaganju i  informativni  izračun, po kojem će moći vidjeti koliko ih izravnih plaćanja očekuje u 2017., a bit će dostupan putem AGRONET-a nakon odobrenja svake pojedine potpore (dakle, od danas je vidljiv izračun  potpore samo za krmače i duhan).

Poljoprivrednicima koji nisu u mogućnosti sami pogledati izračun u AGRONET-u, na raspolaganju su djelatnici regionalnih ureda  Agencije za plaćanja u svim županijama: http://www.apprrr.hr/kontakt-441.aspx preko kojih se može se zatražiti informativni izračun osobno ili putem telefona uz predočenje matičnog identifikacijskog broja poljoprivrednog gospodarstva (MIBPG). Isto tako, u AGRONET-u se nalazi i izračun prava na plaćanja za svakog poljoprivrednika do 2019. godine.

Preuzeto sa http://www.apprrr.hr/sutra-zapocinje-isplata-14-milijarde-kuna-izravne-potpore-poljoprivrednicima—2218.aspx

Zadnja godina poticaja za ulje

Zadnja godina poticaja za ulje

Godina 2016. bila je zadnja godina u kojoj su maslinari mogli podnijeti zahtjev za dobivanje deset kuna potpore za litru isporučenog maslinovog ulja. U Ministarstvu kažu da za sljedeću godinu traže najbolje rješenje za maslinare.

Važna vijest za maslinare svakako je činjenica da je 2016. bila zadnja godina u kojoj su se zaprimali zahtjevi za poticaje za maslinovo ulje (10 kn po litri isporeučenog djevičanskog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja), a za koju je, kako navode iz APPRRR-a, uvjet bio posjedovanje najmanje 30 stabala maslina, podnošenje jedinstvenog zahtjeva na listu A te prijava površina pod maslinama i broj stabala na listu B. Na pitanje koliko se maslinara prošle godine prijavilo za ove poticaje,a koliko ih je dobilo, iz APPRRR-a kažu:

Više informacija

“Ukupno 646 poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2015. godini i Agenciji za plaćanja dostavili prijavu prodanih količina ekstra djevičanskog i djevičanskog masinovog uljana listu E (račun ili otkupni blok iz kojeg je razivdna količina isporučenog uljau prethodnoj godini za koju se podnosi zahtjev) ostvarilo je Državnu potporu za maslinovo ulje u iznosu 5,023.474,00 (10 kuna po litru).”

Preneseno sa: http://www.maslinar.eu/hr/novosti/Zadnja-godina-poticaja-za-ulje/5/1615/Item.aspx

Dostava dokumentacije za isplatu potpora

Podsjetnik proizvođačima maslina  – 31. siječnja rok za dostavljanje dokumentacije radi isplate potpora

Podsjećamo korisnike potpora koji su u 2016. godini podnijeli zahtjev za plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima, a proizvode, isporučuju i prodaju ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje da su dužni do 31. siječnja 2017. dostaviti regionalnom uredu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sljedeću dodatnu dokumentaciju:

 • prijavu prodanih količina ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja (List E),
 • račun ili otkupni blok iz kojeg je razvidna količina prodanog i isporučenog ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja u godini za koju podnosi jedinstveni zahtjev,
 • potvrdu, izdanu od strane objekta koji obavlja preradu masline, o razvrstavanju u ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje.

Nabava sadnog materijala

Grad Supetar ove godine sudjeluje u Programu sufinanciranja nabave sadnog materijala kako bi se poljoprivrednim proizvođačima omogućila povoljnija nabava materijala za podizanje novih nasada.

Pozivamo sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače s područja Grada Supetra da se prijave za sudjelovanje u realizaciji programa nabave i sufinanciranja sadnog materijala u 2017. po principu plaćanja: Splitsko – dalmatinska županija, Grad Supetar i krajnji korisnik po 1/3 od ukupnog iznosa

Rok za podnošenje prijava je 6.veljače.2017.

http://www.gradsupetar.hr/novosti/javni-pozivi-i-natjecaji/659-program-sufinanciranja-nabave-sadnog-materijala.html

Zlatna medalja za zadružno ulje u Vodicama

Zlatna medalja za zadružno ulje u Vodicama

Zadružno ulje “Broško” osvojilo je zlatnu medalju na šestoj međunarodnoj manifestaciji “Dani mladoga maslinovog ulja u Dalmaciji” koja se održala u Vodicama 10. prosinca 2016. godine.

Najava natječaja iz mjera ruralnog razvoja

Najava natječaja za tip operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“
2. prosinca 2016
Potaknuti brojnim upitima i velikom zainteresiranošću potencijalnih korisnika, a s ciljem pravovremene pripreme svih zainteresiranih strana, Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najavljuju raspisivanje natječaja za tip operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“.
Natječaj će biti otvoren od 21. prosinca 2016. godine, a prijave će se moći podnositi, također, od 21. prosinca 2016. godine.
Podsjećamo da su korisnici mladi poljoprivrednici (osobe starije od 18 i mlađe od 40 godina) koji:
– su u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva za koje se traži potpora,
– u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu nisu registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva za koje se traži potpora.
Prihvatljive aktivnosti su:
1. a) kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala,
2. b) kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz Priloga I. ovoga Pravilnika osim proizvoda ribarstva,
3. c) kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta,
4. d) kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme,
5. e) podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada,
6. f) uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje,
7. g) građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda,
8. h) stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda iz Priloga I,
9. i) operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.
Isplata se vrši u tri rate u razdoblju od najviše tri godine.
Druge informacije o prihvatljivosti možete pogledati u Pravilniku o provedbi podmjere 6.1., podmjere 6.2. i podmjere 6.3. u okviru mjere M06 “Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja” (NN 42/15), a biti će dostupne i u spomenutom natječaju.

Ekstenzivni maslinici – pojašnjenje

Dragi zadrugari,
evo pojašnjenje načina dodjeljivanja potpora za ekstenzivne maslinike sa stranica ruralnog razvoja:

U posljednje vrijeme su neki mediji pogrešno informirali javnost o potporama za tradicijsko maslinarstvo o čemu i mi svakodnevno zaprimamo upite. S obzirom da se ne radi o potporama za tradicijski način uzgoja kako mnogi shvaćaju, već se radi o potporama za maslinike u ekstenzivnom načinu uzgoja, u nastavku donosimo detaljne informacije o pravima i obvezama maslinara koji se odluče na ostvarivanje ovakvog modela potpora:

http://ruralnirazvoj.hr/novosti/pojasnjenje-nacina-dodjeljivanja-potpora-za-ekstenzivne-maslinike/

Ista tema je i na stranicama Agroklub portala:

http://www.agroklub.com/vocarstvo/o-dodjeli-potpora-za-ekstenzivne-maslinike/29633/

 

 

Dodjela priznanja u Malom Lošinju

Dodjela priznanja u Malom Lošinju

Poljoprivrednoj zadruzi Supetar dodijeljeno je priznanje za dodjelu oznake “Hrvatski otočki proizvod” za ekstra djevičansko maslinovo ulje “Broško”. Svečana dodjela priznanja za sve one koji su u ovoj godini zaslužili oznaku organizirana je u Malom Lošinju. Svečanosti su nazočili: predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar turizma Gari Cappelli, predstavnici ministarstava, županija, gradova, općina i agencija te brojni drugi uvaženi gosti.

PZ Supetar na sajmu IZVOR u Zagrebu

PZ Supetar na sajmu IZVOR u Zagrebu

Brend Poljoprivredne zadruge Supetar, ekstra djevičansko maslinovo ulje “Broško” od ove godine nositelj je oznake “Hrvatski otočki proizvod”. Iz tog razloga bili smo pozvani u Zagreb na sajam “Izvor” (Sajam županija, izvornih proizvoda, običaja i manifestacija, 29.09. do 02.10.2016.) na kojem smo predstavili još dva proizvoda naših zadrugara, OPG-a Ivan Jakšić (maslinovo ulje) i Mario Kuzmanić (brački sir), koji također nose oznaku HOP-a.

Pokrenuta zaštita izvornosti “Bračkog maslinovog ulja”

Pokrenuta zaštita izvornosti “Bračkog maslinovog ulja”

U Zagrebu u prostorijama Ministarstva poljoprivrede 7. rujna 2016. održano je svečano potpisivanje ugovora o sufinanciranju postupka zaštite naziva proizvoda jednom od oznaka iz sustava kvalitete.

Među 14 novih proizvoda koji ulaze u postupak dobivanja oznake kvalitete prepoznate na hrvatskoj i europskoj razini nalazi se i “Bračko maslinovo ulje”.

U bračkom slučaju pokretači su poljoprivredne zadruge na otoku koje su zajedničkim snagama odlučile “Bračkom maslinovom ulju” osigurati oznaku izvorosti koju već odavno zaslužuje jer je prepoznato kao jedno od najboljih ekstra djevičanskih hrvatskih ulja. Podnositelj zahtjeva je Poljoprivredna zadruga Supetar.

Uz Bračko maslinovo ulje u postupak zaštite za oznaku izvornosti ulaze:

Zagorski bagremov med

Novigradska dagnja

Krčki sir

Istarski ovčji sir

Meso boškarina

i Paški sir.

Za oznaku zemljopisnog podrijetla:

Rudarska greblica

Kvargl

Zagorski štrukli

Varaždinski klipić

Međimurski krumpir (kalamper)

i Lički škripavac

Za zajamčeno tradicionalni specijalitet:

Vrbovečka pera.

 

 

Obavijest savjetodavne službe

Obavijest Savjetodavne službe za našu Županiju:

Obavijest maslinarima!

Obavještavamo maslinare da na promatračkim lokalitetima bilježimo let maslinine muhe (Bactrocera oleae) slabog do srednjeg inteziteta.

U narednom periodu očekujemo ostvarivanje zaraze na plodovima pogodnim za odlaganje jajašaca.

Maslinarima preporučamo redoviti obilazak maslinika i pregled plodova ( 100 plodova po lokalitetu). Ukoliko se utvrdi 5% napadnutih  plodova, da nastave s primjenom zatrovanih mamaca. Može se koristiti Buminal uz dodatak insekticida na osnovi dimetoata . Pripremljenim škropivom prska se jedna nerodna ili slabo rodna grana ili se škropivo puni u pripremljene boce s otvorima te vješa na masline.

Također se može koristiti Eco-trap ili Succes bait, pripravci registrirani za primjenu u ekološkoj proizvodnji.

Važno je naglasiti da primjena ove metode ima dobre učinke ako se uključi šire područje primjene (minimalno 100 maslina) ili se uključi više maslinara na određenom području.

Ukoliko se utvrdi 10-15 % napadnutih plodova primijeniti kurativnu metodu tj. izvršiti tretiranje cijele krošnje.

Registrirani pripravci za suzbijanje maslinine muhe su na osnovi djelatnih tvari:

 • dimetoat ( Chromogor, Rogor 40, Calinogor, Perfektion)  ili
 • deltametrin ( Decis 2,5 EC, Decis100 EC, Deca 25 EC) ili
 • fosmet ( Imidan 50 WG)

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu propisno zbrinuti.
Registrirana poljoprivredna gospodarstva OPG/PG mogu nam se obratiti za individualno savjetovanje kroz savjetnički paket ZAŠTITA BILJA!.

NAPOMENA! Podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri)  Svi uređaji za primjenu pesticida do 26.11.2016. moraju biti barem jednom pregledani u ovlaštenim ispitnim stanicama.

Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.

Silvija Marušić dipl.ing.agr.
e-mail: Silvija.Marusic@savjetodavna.hr

PZ Supetar na “Međunarodnom danu zadruga”

Poljoprivredna zadruga Supetar sudjelovala je sa svojim proizvodima na “Međunarodnom danu zadruga”, dvodnevnom programu održanom u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo.  Na Cvjetnom trgu održavao se 1. i 2. srpnja Međunarodni festival zadružnih proizvoda, a u hotelu Dubrovnik održana je konferencija posvećena zadrugama i zadružnom poduzetništvu. Sajam je otvorila Ilda Stanojević, predjednica Centra i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, te Rosario Altieri, predstavnik zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, Italije.

Veliku pažnju na štandu Zadružnog saveza Dalmacije u sklopu kojeg je izlagala i PZ Supetar izazvao je brački varenik supetarskih zadrugara, koji je u postupku izrade specifikacije za zaštitu izvornosti.

 

Priprema terena u masliniku Babin laz

U sklopu podmjere 6.3 iz programa Mjera ruralnog razvoja Europske Unije, za koje je PZ Supetar dobila sredstva, započeto je uređenja terena zadružnom u masliniku Babin laz u kojem će se izvršiti dio predviđenih ulaganja. U planu je podizanje nasada smokava sa sustavom navodnjavanja, podizanje staklenika sa solarnim sustavom te niz drugih radova čiji je cilj podići vrijednost poljoprivrednog gospodarstva Zadruge. ,

PZ Supetar na Eko fjeri u Splitu

PZ Supetar, kao ekološki proizvođač u prijelaznom periodu, predstavila je svoj novi brend ekstra djevičanskog maslinovog ulja “BROŠKO” i macerate od smilja i gospine trave na sajmu ekoloških proizvođača hrvatske jadranske obale. Pod patronatom županijske Agencije za razvoj RERA i u organizaciji udruge DALMACIJA EKO, na sajmu su se predstavili ekološki proizvođači jadranske obale i otoka u trajanju od dva dana na splitskim Prokurativama. Predstavljanje je urodilo brojnim kontaktima i poznanstvima koja će olakšati budući plasman ekoloških proizvoda Zadruge. Na sajmu se predstavio i OPG Jakšić iz Supetra, također član PZ Supetar, sa svojim akološkim uljem NEOLA.

Dobivena sredstva iz EU fondova

Dragi zadrugari, evo jedna lijepa vijest:

u srijedu smo dobili odluku Agencije za plaćanja u poljoprivredi kojom je Poljoprivrednoj zadruzi Supetar dodijeljena potpora u iznosu od 113.830,50 kn (15.000 EUR) za Podmjeru 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”, u sklopu mjera Ruralnog razvoja za koju smo aplicirali u srpnju prošle godine.

Aktivnosti koje smo naveli u poslovnom planu će vam biti prezentirane na sljedećoj skupštini.

Ovim putem pozivam sve zadrugare koji su zainteresirani za Mjeru 6 (koja bi trebala biti ponovno raspisana u listopadu ove godine) da se jave za dodatne informacije kako bi na vrijeme bili spremni aplicirati na natječaj. Eto, mi smo probili led a na vama je da se javite ako imate u planu ulagati u svoje gospodarstvo. Mjere ruralnog razvoja se raspisuju do 2020 g.

Obavijesti savjetodavne službe

Obavijest maslinarima

10.05.2016.

Na opažačkim lokalitetima u Splitsko-dalmatinskoj županiji na kojima se prati let maslinovog moljca (Prays oleae) bilježi se broj moljaca koji je ispod praga štetnosti.

Prohladno i vlažno vrijeme u prethodnom razdoblju nije pogodovalo letu maslinovog moljca te se za sorte ranije cvatnje (Lastovka, Pendolino i Oblica) koje su na toplijim položajima gdje je započela cvatnja ili se cvatnja očekuje početkom sljedećeg tjedna ne preporučuje provoditi zaštitu protiv cvjetne generacije maslinovog moljca.

Let maslinovog moljca će se i dalje pratiti u tjednim intervalima. Maslinari će biti pravovremeno obaviješteni o mjerama zaštite za položaje na kojima se očekuje početak cvatnje nešto kasnije (za desetak-petnaest dana).

Silvija Marušić, dipl. ing. agr.
e-mail: Silvija.Marusic@savjetodavna.hr

 

Obavijest voćarima!

17.05.2016.

Zadnjih  deset dana obilježilo je nestabilno vrijeme  koje  je  pogodovalo  infekcijama i širenju zaraze uzročnikom  krastavosti  jabuka (Venturia inaequalis). Prema prognozama , u narednim danima (19.05. i 20.05.) moguće su nove oborine.  Uz redovito praćenje zdravstvenog stanja, preporučujemo  obavljanje zaštite  uporabom organskih fugicida iz prethodnih preporuka  ,vodeći računa o broju tretiranja pojedinim pripravcima.

U zaštiti  koja uključuje i suzbijanje pepelnice  prednost  dajemo strobilurinskim  pripravcima (Zato 50 WG,Stroby WG,Tercel WG) i pripravku Luna experience.

Vremenski uvjeti u narednom vremenskom razdoblju  pogodovat će razvoju   štetnika , te je potrebno obavljati  redovite preglede nasada na prisutnost  crvenog pauka (Panonychus ulmi).  Ukoliko se nađe 3-5 pauka po listu , preporučujemo uporabu  akaricida ,Envidor SC 240, Zoom 11 SC ili  Vertimec 018 EC  i Kraft  (uz dodatak  0,25 bijelog  ulja).

Vrijeme je  i za prvu  zaštitu od  jabučnog savijača (Cydia pomonella),pa  preporučujemo  uporabu  pripravaka Insegar WP ili Runner SC,Mospilan 20 SP ili Calypso  SC 480 .

Koštićave voćke (breskve ,nektarine,trešnje,šljive ) je uputno prije najavljenih oborina zaštititi fungicidima  Nativo WG ,Indar EW ,Signum DF ili Chorus WG , kojima se prema potrebi mogu dodati insekticidi Mospilan SP, Decis,Calypso SC 480,ili Pirimor 50 WG,vodeći  računa  o karenci  (trešnja!)
Sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12 čl. 30) i Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) korisnici sredstava za zaštitu bilja moraju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.Upozoravamo i na obvezu redovitog pregleda prskalica do 26.11.2016. koje obavljaju ovlaštene ispitne stanice.

Pripravke za zaštitu bilja uporabiti  prema uputi proizvođača, a praznu ambalažu zbrinuti na propisan način.

Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na web adresihttp://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

         mr.sc Ivana  Župić
e-mail: Ivana.Zupic@savjetodavna.hr

Obavijest vinogradarima

16.05.2016.

Prognostičari najavljuju nestabilno vrijeme i nove oborine u danima vikenda, koje će pogodovati infekcijama uzročnikom peronospore (Plasmopara viticola). Vinova loza se nalazi u fazi intenzivnog porasta, stoga preporučujemo obavljanje zaštite uporabom sistemičnih pripravaka: Ridomil gold MZ Pepite, Mildicut 25 SC, Melody Duo, Galben M, tijekom dana, gdje to vremenski uvjeti omogućuju.

U vinogradima gdje je potrebno suzbijanje uzročnika crne pjegavosti i peronospore  preporučujemo pripravke na osnovi fosetila (Mikal Flash,Mikal Premium F).

Ukoliko zaštitu nije moguće obaviti na vrijeme (veći razmaci između prskanja), uporabite kurativne pripravke: Acrobat,Forum star ili Verita.

Kao preventivnu zaštitu od pepelnice,navedenim pripravcima dodajte Postalon 90 SC,

Vivando, Crystal ili Folicur 205 SC.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača,ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 1. sc. Ivana Župić
  e-mail:Ivana.Zupic@savjetodavna.hr

 

PZ Supetar u Slobodnoj Dalmaciji

Povodom predstavljanja “Bračkog varenika” na Markovom trgu u Zagrebu, noviarka Ivana Gospodnetić napisala je članak o njegovoj zaštiti izvornosti koju provodi Poljoprivredna zadruga Supetar.

 

Natječaji u tijeku

U tijeku su natječaji u sklopu Programa potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Splitsko dalmatinske županije za 2016.

Mjera 1. Okrupnjavanje poljoprivrednog posjeda i uređenje poljoprivrednog zemljišta u 2016. godini

Mjera 2. Primjena stajskog gnojiva i provedba nitratne direktive u 2016. godini

Mjera 3. Posebne mjere pomoći za sektor stočarstva

Mjera 4. Legalizacija objekata za obavljanje primarne proizvodnje poljoprivrednih proizvoda

Dodatne informacije o svakoj mjeri možete pronaći na linku:

http://www.dalmacija.hr/natjecaji

Prilažemo Program potpore i Pravilnik o postupku dodjele sredstava

2.Program potpore – Poljoprivreda i ruralni razvoj

3.PRAVILNIK O POSTUPKU DODJELE SREDSTAVA IZ PROGRAMA

4.Izmjene Pravilnika o postupku dodjele sredstava potpore za mjeru 1,2,3,4,programa pot.poljoprivredi i ruralnom razvoju (1)

 

Brački varenik na Markovom trgu

Na Markovom trgu u Zagrebu povodom Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda razni proizvođači prezentirali su svoje proizvode javnosti. Danas je na europskoj razini registrirano deset hrvatskih proizvoda, u postupku ih je još osam, na razini Hrvatske u procesu je zaštite još četiri proizvoda a u pripremi ih je još deset među kojima je i “BRAČKI VARENIK” čiji zahtjev za zaštitu priprema Poljoprivredna zadruga Supetar. Varenik je izazvao veliku pažnju posjetitelja izložbe a svidio se i hrvatskom premijeru Tihomiru Oreškoviću koji ga je u društvu ministra poljoprivrede Davora Romića kušao na štandu Zadruge, te tražio još jedno kušanje i izrazio oduševljenje njegovim delikatnim okusom. Štand je posjetio i ministar graditeljstva Lovro Kuščević, koji ne propušta priliku da podrži napore Bračana da predstave svoj otok u što boljem svjetlu.

PZ Supetar na manifestaciji “Biseri mora”

Na poziv turističke zajednice Grada Supetra Poljoprivredna zadruga Supetar predstavila je proizvode zadrugara i novi brend zadružnog maslinovog ulja “Broško” na svečanom otvaranju manifestacije “XI. međunarodni kulinarski festival BISER MORA 2016.” danas na supetarskoj rivi.

Na otvaranju su se predstavili i ugostitelji sa područja Grada sa svojim specijalitetima koje je kušao i ocjenio žiri vrhunskih majstora svoga zanata. Posjetitelji su sa pažnjom kušali i razgledali prezentirane proizvode.

Program festivala nastavlja se kroz nekoliko sljedećih dana a možete ga naći na ovom linku.

 

PZ Supetar na Noćnjaku 2016.

Od 17. do 20. ožujka u Bolu je održana 18. po redu međunarodna smotra maslinara i uljara “Noćnjak”. U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održan je četverodnevni program kojem je prisustvovao veliki broj posjetitelja.

Poljoprivredna zadruga Supetar aktivno je sudjelovala u programu. U sklopu “Burze maslinovih ulja i proizvoda od maslina” i “Sajma maslinarstva i uljarstva” Zadruga je imala štand sa izloženim vlastitim proizvodima i proizvodima zadrugara koji je svojom atraktivnosću izazivao stalni interes posjetitelja. U sklopu po prvi put održanog “Stručnog skupa o mediteranskom bilju” posvećenom smilju, upraviteljica Zadruge Tija Mlinac održala je predavanje o ljekovitom bilju dalmatinskih otoka i priobalja.

U subotu je u zadružnom masliniku “Babin laz” održana prezentacija rezidbe maslina od strane magistra Stanislava Štambuka iz Savjetodavne službe RH, a zatim na susjednoj parceli i prezentacija strojeva za sadnju i održavanje nasada smilja od strane tvrtke “MESSIS” koja nudi veliku paletu poljoprivredne mehanizacije i alata.

U završnoj večeri održano je svečano uručivanje priznanja na kojemu je PZ Supetar osvojila jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju za kozmetičke proizvode od maslina: macerat od gospine trave i macerat od smilja. Zadruga je ostvarila brojne korisne kontakte i sudjelovala u radnim sastancima, između ostalog i sa ministrom poduzetništva i obrta Darkom Horvatom koji je najavio doradu Zakona o zadrugama prema sugestijama hrvatskih zadrugara.

 

 

Oblica fest 2016 – najava

Obavještavamo Vas da će se manifestacija

8. Oblica fest Postira 2016. održati  9. travnja 2016. godine

u hotelu ”Pastura”  Postira s početkom u 18.00 sati.

Program manifestacije će se sastojati od dva predavanja, vođene degustacije, nagrađivanih maslinovih ulja te druženja uz domjenak.

Ovim putem pozivamo Vas, Vašu obitelj i prijatelje da prisustvujete i obogatite ovaj događaj.

Uzorke ulja od 0,25 L za natjecanje dostavite u POSTIRA Poljoprivrednu zadrugu u razdoblju od 7.-21. OŽUJKA 2016., svakim radnim danom od 7-15 sati.

Cijena analize ulja iznosi 150 kn.

Ove godine uvodimo natjecanje u kategoriji PAKOVINE, pa ukoliko imate ulje sa etiketom molimo Vas da nam primjerak proizvoda dostavite u POSTIRA Poljoprivrednu zadrugu. Ova kategorija se ne naplaćuje dodatno.

Pokrovitelji: POSTIRA poljoprivredna zadruga, Turistička zajednica Postira, TZ županije

Zlatna medalja “Bračkom siru” obitelji Kuzmanić

U organizaciji saveza maslinara SDŽ  u hotelu Zagreb – Duilovo u Splitu prošle su subote i nedjelje održane XIII tradicionalna međunarodna manifestacija maslinara Mediterana “Maslina Split 2016.” i druga međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana “Intrada Split 2016.”

Ovogodišnja manifestacija okupila je  sve najbolje proizvođače maslinovog ulja i drugih poljoprivrednih proizvoda iz cijelog Jadranskog priobalja. Za manifestaciju Maslina Split prijavljeno je 450 uzoraka ekstra djevičanskog maslinova ulja i još gotovo stotinu uzoraka konzerviranih maslina, aromatičnog ulja i drugih delicija od maslina i maslinovog ulja. Za Intradu Split prijavljeno je preko stotinu uzoraka raznih poljoprivrednih proizvoda.

U sklopu “Intrade” dodijeljena je zlatna medalja za “Brački sir” našim zadrugarima – obitelji Maria Kuzmanića.

maslina-big

 

 

Foto: Pero Dragičević, dio teksta preuzet sa: http://braconline.com.hr/bracke-vijesti/dogadjanja-i-eventi/16979-dvije-medunarodne-manifestacije-u-splitu.html

“Maslina” Split 2016.

Pozivnica za ovogodišnju manifestaciju “Maslina” u Splitu.

Maslina2016_pozivnica-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noćnjak 2016.

17.- 20. ožujka 2016.
Bluesun hotel Elaphusa, Bol

Uzorci maslinovog ulja zaprimaju se:
od 4. siječnja do 1. veljače 2016.

Uzorci proizvoda od masline zaprimaju se:
od 4. siječnja do 15. veljače 2016.

NOĆNJAK 2016. U BOLU

18. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara NOĆNJAK 2016. održat će se u Bluesun hotelu Elaphusa u Bolu na otoku Braču od 17. do 20. ožujka 2016.

Ovaj susret godišnje okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme, trgovačke i hotelijersko-ugostiteljske kuće, medije, te ostale subjekte vezane uz maslinarstvo i uljarstvo.

Noćnjak podržavaju znanstvene i obrazovne institucije, uz čije suorganizatorstvo se osmišljava trodnevni program s nizom stručnih predavanja, radionica i degustacija. Na Olio baru i izložbi maslinovih ulja promoviraju se i kušaju maslinova ulja proizvođača koji svoje uzorke dostave na analizu i natjecanje.

SAJAM MASLINARSTVA I ULJARSTVA

Na sajmu maslinarstva i uljarstva prezentiraju se nove tehnologije, postrojenja, mehanizacija, oprema, zaštitna sredstva, sustavi za navodnjavanje i drugi proizvodi vezani uz maslinarstvo i uljarstvo.
Predstavite i Vi svoju tvrtku na sajmu putem sponzorstva, donatorstva ili izložbenog štanda.

Promotivna ponuda za sponzore, donatore i izlagače

Noćnjak je prilika za poslovne razgovore, razmjenu iskustava, povezivanje, informiranje i nove poslovne kontakte. Za proizvođače maslinovog ulja Noćnjak je prilika da za svoj proizvod, uz povoljnu cijenu, dobiju certifikat koji na nekoliko stranica prikazuje rezultate parametara kemijske analize i senzorske ocjene dostavljenog uzorka maslinovog ulja.

OCJENJIVANJE KVALITETE MASLINOVIH ULJA I IZGLEDA PROIZVODA

Uzorci maslinovog ulja zaprimaju se i ocjenjuju u dvije kategorije: PAKOVINE maslinovog ulja (ulja koja se plasiraju na tržište s etiketom u skladu sa Zakonom o hrani) i OTVORENA maslinova ulja (ulja u rinfuzi). U svakoj od ovih kategorija proglašava se Šampion kvalitete tj. najbolje ocijenjeno maslinovo ulje, a u kategoriji pakovina šampionsku titulu dobiva i najbolje ocijenjena ambalaža tj. izgled proizvoda. Posebno se nagrađuju i najbolje blago, srednje intenzivno, intenzivno, monosortno i višesortno maslinovo ulje, s ciljem razvitka kulture kušanja maslinovog ulja i shodno tome povećanja potrošnje.

IZLOŽBA I OCJENJIVANJE PROIZVODA OD MASLINE

Uzorci maslinovog ulja zaprimaju se i ocjenjuju u dvije kategorije: PAKOVINE maslinovog ulja (ulja koja se plasiraju na tržište s etiketom u skladu sa Zakonom o hrani) i OTVORENA maslinova ulja (ulja u rinfuzi). U svakoj od ovih kategorija proglašava se Šampion kvalitete tj. najbolje ocijenjeno maslinovo ulje, a u kategoriji pakovina šampionsku titulu dobiva i najbolje ocijenjena ambalaža tj. izgled proizvoda. Posebno se nagrađuju i najbolje blago, srednje intenzivno, intenzivno, monosortno i višesortno maslinovo ulje, s ciljem razvitka kulture kušanja maslinovog ulja i shodno tome povećanja potrošnje.

 

Cilj ocjenjivanja i izložbe proizvoda od masline je prikazati i promovirati neograničene mogućnosti upotrebe ploda i drva masline, te maslinovog ulja u proizvodnji raznih proizvoda (krema, prehrambenih artikala, proizvoda od drva masline, suvenira itd.).

Pozivaju se svi proizvođači koji koriste plod masline, drvo masline ili maslinovo ulje kao sirovinu za dobivanje takvih proizvoda, da ih dostave na ocjenjivanje (osobno ili poštom) u Zadružni savez Dalmacije (Split, Kamila Tončića 4) najkasnije do ponedjeljka 15. veljače 2016.

Svi dostavljeni proizvodi bit će postavljeni na izložbi u okviru Noćnjaka, a najkvalitetniji i najkreativniji bit će i nagrađeni tijekom programa.

Za sudjelovanje u segmentu “Proizvodi od masline” potrebno je po uzorku dostaviti tri primjerka proizvoda zajedno s popunjenom prijavom, te potvrdom o uplati troškova ocjenjivanja od 70,00 kn po uzorku na račun organizatora.

Ovdje možete preuzeti propozicije i prijavu za ocjenjivanje proizvoda od maslina.

Za sve dodatne informacije obratite se na telefone: 021/348-388 i 021/348-365 ili mail: info@zsd.hr

“Supetar Gourmet”

Jutros je u prostorijama Poljoprivredne zadruge Supetar održan informativni radni sastanak na temu izrade Pravilnika o utvrđivanju posebnog standarda pod radnim nazivom “Supetar gourmet” i Popisa jela gastronomske baštine otoka Brača.

Zajednički je to idejni projekt Turističke zajednice Grada Supetra, Poljoprivredne zaduge Supetar i Udruženja obrtnika Brač čiji su ciljevi posebno vrednovanje i promocija tradicionalne otočke kuhinje te konkretnije povezivanje proizvođača poljoprivrednih proizvoda i ugostiteljskog sektora na području Grada Supetra.

Nakon prihvaćanja idejnog projekta od strane upravnih tijela triju organizacija, krenut ćemo u njegovu implementaciju a sam projekt predstavili ćemo u sklopu Međunarodnog kulinarskog festivala “Biser mora” koji će se održati u Supetru od 07. – 10.travnja 2016.g.

View More: http://fotokamal.pass.us/fabregues

 

Zaštita izvornosti bračkog varenika

varenik-izvornost2011U Ministarstvu poljoprivrede 28. listopada 2015. održano je svečano potpisivanje Ugovora o sufinanciranju troškova postupka izrade specifikacije za dodjelu oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka izvornosti za 11 hrvatskih proizvoda koji su ostvarili uvjete propisane natječajem za sufinanciranje iz travnja ove godine. Među potpisnicima bila je i Poljoprivredna zadruga Supetar, koja je na natječaj za oznaku izvornosti prijavila brački varenik, tradicionalni proizvod od grožđanog soka koji bračke domaćice spremaju već stotinama godina. Varenik danas nezasluženo polako pada u zaborav a može biti vrlo zanimljiv europskom gastro tržištu tako da će ovaj projekt pomoći njegovoj promociji i popularizaciji izvan okvira otoka Brača.

Nakon potpisivanja održana je degustacija proizvoda za predstavnike medija koji su imali priliku kušati svaki od proizvoda i čuti priču o njegovoj specifičnosti i načinu proizvodnje, te planovima za budućnost.

Uz Brački varenik u postupak izrade specifikacije ušle su i Malostonske kamenice, Lička i Creska janjetina, Zagorski mlinci, Istarski med, Goranski medun, Slavonska kobasica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta te meso crne slavonske svinje. Oni proizvodi koji uspješno izrade specifikaciju pridružit će se društvu od 30-tak hrvatskih proizvoda koji su do sada uspješno prošli ocjenjivanje specifikacija i dobili traženu oznaku.

Jedna od najvažnijih vrijednosti oznake izvornosti je što čini proizvod prepoznatljivim, a s druge strane sprječava mogućnost plagiranja. Osim toga ostvaruje se regionalna prepoznatljivost i možda najvažnije: proizvodi sa zaštitom izvornosti ili podrijetla imaju znatno veću prodajnu vrijednost te mogu poslužiti kao dodatni izvor prihoda vrijednim bračkim poljoprivrednicima.

Uzorci varenika koji su predstavljeni bili su od OPG-a Ljubomir Kurtić sa dva uzorka od sorte crljenka i babića, zatim OPG-a Žuvić i OPG-a Katja Cukrov.

Uz varenik se poslužio i brački sir obitelji Maria Kuzmanića te suhe smokve OPG-a Jozo Kuzmanić. Degustacija varenika privukla je veliki interes prisutnih, a sir i suhe smokve su također dobili sve pohvale. Posebno zahvaljujemo Vinariji Senjković i TZG Supetra na donacijama koje su poklonjene organizatorima događanja u Ministarstvu.