Udruge na gostovanju

svi 5, 2012 by

Udruge na gostovanju

Udruga Crno Bili Svit gostovala je i ove godine na jedinstvenom gastro-filmskom festivalu Kinookus koji se drugu godinu za redom održao u povijesnom gradiću Stonu na pelješkom poluotoku.

Osim projekcija filmova koji se bave gastro tematikom, proizvodnjom i konzumiranjem hrane, ekologijom i održivim razvojem, festival ima još nekoliko sekcija poput Kinolokusa, Kinopokusa i Kinfokusa koji obuhvaćaju razna događanja, promocije, predavanja, edukativne radionice i eko akcije, od kojih je ove godine najvažnija bila zasađivanje hrastova (dubova) u sklopu akcije «Hrast-emo s imenom dubrovačkim».

Stivanska udruga Crno Bili Svit lani je na festivalu gostovala sa jednom epizodom serijala «Utrka 1000 otoka» i bila jedini hrvatski film u natjecateljskoj konkurenciji, a ujedno je vodila i zanimljivu video radionicu «Stonska video kronika» sa dvadesetoro djece iz Stona i Dubrovnika.Ove godine osmislili su radionicu kreativne digitalne fotografije koja je opet okupila veliki broj mladih a svoju kulminaciju imala na završnoj večeri festivala kada je prije proglašenja pobjednika prikazana video projekcija izrađene foto-reportaže ovogodišnjeg događanja i reportaže «Stonska video kronika» koja je montirana od prošlogodišnjeg materijala koji su djeca uz vođenje članova udruge samostalno osmislili i snimili.

Ove godine festival je otvorio Thomas Struck, direktor Kulinarisches Kino-a, sekcije Berlinskog filmskog festivala, a festivalu su nazočili i brojni režiseri, scenaristi i snimatelji, uz poznata imena iz svijeta kulinarstva, slow fooda i gastro izdavaštva.

Bračka udruga Crno Bili Svit iz Sutivana posebno je počašćena pozivom turskog redatelja Imre Azema da u sklopu prezentacije Kinookus festivala u Istambulu dođe i predstavi svoj rad sa djecom i filmske uratke koji su na tim radionicama nastali.

Još jedna stivanska ekološka udruga, Svijet kao cvijet, pozvana je da pošalje svoje predstavnike u Konavle i u Ston kako bi proveli nekoliko dana u društvu Pietra Sarda, predsjednika Fondacije za bioraznolikost svjetski poznatog Slow Food pokreta, za vrijeme njegova posjeta festivalu Kinookus.

U društvu sa Sardom članice udruge Ivna Jakšić i Tija Mlinac obišle su lokacije i projekte koje Slow Food podržava u Konavlima i okolici Stona, a razgovaralo se i o inicijativi ove bračke udruge za osnivanjem slow food Convivuma na otoku Braču.

Related Posts

Share This