Održana II. smotra sirnica 2013.

tra 1, 2013 by

Održana II. smotra sirnica 2013.

Danas, 1. travnja u Nerežišćima održana je II. po redu Smotra sirnica otoka Brača. Manifestacija koja je začeta u Narodnoj knjižnici Sutivan 2012. godine krenula je u ostvarenje svoje misije – povezivanja otoka Brača u svrhu očuvanja bogatih gastronomskih tradicija u pripremanju hrane i blagovanju svojstvenom otočkom i mediteranskom načinu života.

Zamisao je da manifestacija svake godine izmjenjuje mjesto održavanja i tako postane raznolika u organizaciji a jedinstvena u cilju druženja, degustiranja sirnica i njegovanja tradicijskih običaja vezanih za najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Ovogodišnja smotra okupila je 10 bračkih mjesta: Bol, Selca, Nerežišća, Supetar, Škrip, Sutivan, Ložišća, Mirca, Pučišća i Postira koji su prijavili čak 29 uzoraka sirnica. Rad ocjenjivačkog žirija ravnao se po propisanim standardima tako da su se ocjenjivali samo tradicijski oblici sirnica a ne modernije kreacije poput “čokoladnih” kakve možete vidjeti u foto albumu.

Vrednovao se izgled, struktura, miris i okus a pet članova žirija zbrajanjem bodova odabralo je ovogodišnje favorite. Kako se pobjednička diploma dodjeljuje čitavom mjestu a ne pojedincima, iako je bilo boljih pojedinačnih uzoraka titulu “Uspješnog čuvara kulinarske tradicije otoka” ove godine odnosi mjesto Škrip, a u stopu ga prate Sutivan i Supetar.

Zanimljiv program okupio je veliki broj ljudi sa svih strana Brača u prekrasnom prostoru Galerije Nerežišća, a uz pokroviteljstvo spomenute Općine organizaciju potpisuju udruga “Svijet kao cvijet” iz Sutivana, zajednica žena “Katarina Zrinski” i Osnovna škola Nerežišća.

U glazbenom dijelu programa nastupile su ženska klapa “Užonca” iz Bola te muške klape Morbin iz Donjeg Humca i “Blaca” iz Nerežišća.

 

Related Posts

Share This

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Održana II. smotra sirnica otoka Brača | Otok Brač - [...] Foto album pogledajte ovdje… [...]

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)