Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on lip 5, 2013

Blaca otvorena za posjetu!

Blaca otvorena za posjetu!

Velika vijest za Bračane i bračke turiste: nakon višegodišnjih radova na sanaciji štete izazvane odronom kamena, pustinjački samostan Blaca opet je otvoren za posjetitelje.

Današnjom simboličnom proslavom, kojoj su nazočili brojni uzvanici, svečano je otvorena nova sezona blatačkog muzeja, ali i najavljena njegova moguća budućnost kao prvog Bračkog eko-muzeja.

Zanimljivu koncepciju koja podrazumijeva najprije zaštitu, a zatim postepenu revitalizaciju samog samostana i njegovog okoliša, a zatim i okolnog područja sa naseljima Smrka, Dragovode i Obršje, predstavila je ravnateljica Centra za kulturu Brač Jasna Damjanović. Prvenstveno njenom neizmjernom trudu, a zatim i razumijevanju i potpori Općine Nerežišća, Županije i Ministarstva kulture, treba zahvaliti dovršetak ovih zahtjevnih radova na sanaciji i osiguranju stijene koja nadvisuje samostan.

Pročelnik konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić predstavio je opsežne restauratorske radove koji su do sada provedeni u Blacima, a najavio i kandidaturu projekta Eko-muzeja europskim fondovima čim Hrvatska postane punopravna članica Unije. Također je spomenuo i posebno atraktivan projekt osnivanja zvjezdarnice Blaca sa originalnim teleskopom don Nike Miličevića, zadnjeg blatačkog župnika i astronoma.

Prigodne riječi uputili su i načelnik općine Nerežišća Lovro Kuščević, dožupan Luka Brčić, predstavnica predsjednika RH Zrinka Vrabec Mojzeš i pomoćnica ministrice kulture RH Sanja Šaban.

Među ostalim uzvanicima bili su: generalni vikar Hvarsko bračko viške biskupije monsinjor Stanko Jerčić, konzervatorica Vanja Kovačić, ravnatelj Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti u SDŽ  Ivan Gabelica, projektant sanacije stijenja Miro Čagalj, direktor TZ Grada Supetra Ive Cvitanić, legendarni planinar i svjetski putnik Stipe Božić, te predstavnici medija i drugi gosti kao i stivanski promotori prirode otoka Brača.

Ispod foto-albuma pročitajte službenu objavu za medije Centra za kulturu Brač.

Clip

MUZEJ PUSTINJA BLACA

objava za medije 5.lipnja 2013.

Nakon tri godine muzej Pustinje Blaca ponovno je otvoren za posjetitelje.

Uslijed prirodne nepogode  – odlamanja i padanja stijenja sa litice ispod koje je muzej smješten , prije tri godine oštećen je dio muzejskih zgrada,  zbog čega je muzej bio  zatvoren za posjetitelje. Kroz to vrijeme odrađene su brojne aktivnosti usmjerene na poduzimanje mjera za mogućnost sigurnog dolaska i boravka posjetitelja – od primarnih terenskih geotehničkih istražnih radova do izrade projektne dokumentacije i opsežnih radova na sanaciji stijenske mase iznad i u okolici muzeja.

Pustinjom Blaca upravlja županijska ustanova Centar za kulturu Brač, a danas je u Blacima osim tijeka radova na sanaciji stijenja predstavljen i plan razvoja ovog područja kroz projekt  “Eko muzej pustinja Blaca”. Radi se o programu kojega podupire Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje je s Centrom za kulturu Brač i Agencijom za razvoj Splitsko dalmatinske županije (RERA), potpisalo Sporazum o tehničkoj pomoći čime se ovom projektu osigurava tehnička pomoć i potpora za financiranje iz fondova Europske unije.

EKO MUZEJ PUSTINJA BLACA

Do ovoga muzeja, koji je kao pustinjački samostan nastao u 16. stoljeću, moguće je doći samo i jedino pješice. Uski, strmi put kroz kanjon dug oko dva i pol kilometra, kojim su stoljećima gazile mazge i konji  i danas je jedina veza sa svijetom.  Do Pustinje Blaca može se doći i polusatnom vožnjom brodom iz Bola do blatačke uvale, odakle se put također nastavlja polusatnim pješačenjem. Ovdje nema električne energije, za osnovne potrebe koristi se kišnica, a muzejske zgrade smještene su u najvećem dijelu ispod  velike strme litice.  Muzejsko samostanski sklop zaštićeni je spomenik kulture, a nalazi se u centru zaštićenog krajolika Doline Blaca.

U posljednje četiri godine sukladno prioritetima i financijskim sredstvima adaptirali su se i sanirali dijelovi muzejskih zgrada i restaurirali predmeti iz muzejskog fundusa. Tako je saniran dio pristupnog puta uz muzej, međukatna konstrukcija u konobi i stolarska radionica. Restauriran je glazbeni salon, oprema u konobi i dio namještaja, a u tijeku su radovi na obnovi Nove i Težačke kuće namijenjene za smještaj. Ove su radove financirali Ministarstvo kulture RH, Splitsko-dalmatinska županija i Zaklada Adris.

Istovremeno, Centar za kulturu Brač i Konzervatorski odjel Ministartstva kulture u Splitu pripremali su program revitalizacije cijelog područja kroz projekt “Eko muzej Pustinja Blaca”.

Nakon odrona stijenja iznad samostanskog sklopa i oštećenja dijela muzejskih zgrada prije tri godine, kao preduvjet za daljnji tijek obnove muzeja nametnula se sanacija stijenske mase iznad samostana za koju je izrađena projektna dokumentacija te dobivena građevinska dozvola. U prosincu 2012. započeli su radovi na sanaciji.

Radilo se o tehnički i sigurnosno iznimno zahtjevnom poslu. Radovi su se odvijali u vrlo teškim uvjetima s obzirom da je sva potrebna mehanizacija rastavljana na dijelove i na rukama, kozjim putem prenošena do muzeja. Posao je dodatno otežavala činjenica da se same zgrade nalaze neposredno ispod labilnoga stijenja. Čitavu zimu i proljeće, unatoč lošim vremenskim prilikama, profesionalci obučeni za radove na visinama svakodnevno su radili na uklanjanju labilnih fragmenata stijenske mase uz korištenje zaštitnih mreža. Sanacija stijenske bila je vrlo zahtjevna s geotehničkog aspekta, ali i zbog karaktera objekata koji se štite, a poglavito zbog ( ne) mogućnosti fizičkog pristupa mjestima pojedinačnih zahvata. Projektna rješenja uključila su i mikroarmiranje, drenažu, zapunjavanje pukotina u stijeni , a izrađena je i zaštitna barijera od mreža i gabionskih zidova od lomljenog kamena.

S obzirom na iznimnu spomeničku vrijednost Pustinje Blaca i njezina okoliša u projektu kao i izvođenju sanacije osobito se pazilo da se ne naruši postojeća vizura cijeloga područja iznad muzejsko samostanskog sklopa.

Ove je radove je u najvećem dijelu financirala Splitsko dalmatinska županija te Ministarstvo kulture i Zaklada Adris, a nastavak obnove i revitalizacije Pustinje Blaca nastavit će se odmah po završetku glavne turističke sezone.

Sanacija stijenske mase bila je i osnovna pretpostavka za nastavak razvoja šireg projekta “Eko muzej Pustinja Blaca” kojim se planira očuvanje Pustinje kao prirodnog i kulturološkog fenomena u svim njegovim potencijalima – od daljnje obnove muzejskih zgrada , restauracije muzejskog fundusa i uređenja pristupnih puteva do uspostave vodoopskrbnog i energetskog sustava, oživljavanja gospodarstva, korištenja obnovljivih izvora energije, izradu nove muzeološke koncepcije te turističko povezivanje s okolnim selima.

Ovaj program veliku pažnju posvećuje vrednovanju svih povijesnih, umjetničkih i kulturnih sadržaja baštinjenih od blatačkih svećenika pustinjaka, razvijanje suvremene kulturno turističke ponude te neophodno uključivanje lokalne zajednice u svim njegovim aspektima. Cilj programa „Eko muzej Pustinja Blaca“ jest uspostaviti mnogobrojne resurse ovog jedinstvenog spomeničkog sklopa utemeljenog u iznimno vrijednom krajoliku s izuzetnim povijesnim, gospodarskim, umjetničkim i znanstvenim sadržajima i potaknuti lokalnu zajednicu da identificira vlastite vrijednosti.

U cilju njegove realizacije Centar za kulturu Brač, Agencija za razvoj SDŽ RERA i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisali su Sporazum o dodjeli tehničke pomoći kojim ovom projektu Ministarstvo  osigurava tehničku pomoć i potporu za financiranje iz fondova Europske unije. Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja vrhunac višegodišnjih nastojanja da se ovaj jedinstveni spomenik kulture iz 16. stoljeća očuva kao prirodni i kulturološki fenomen u svim svojim potencijalima i  središtu jedinstvenog rezervata humaniziranog krajolika.

 

Ostvarenjem programa „Eko muzej Pustinja Blaca“ baštinit će  se najbolje vrijednosti življenja svećenika pustinjaka – od oživljavanja vjerskog i znanstvenog života preko revitalizacije poljoprivrede – do novih muzeoloških i turističkih programa i aktivnog uključivanja lokalne zajednice u ovu sveobuhvatnu muzejsku priču.

Duhovne, znanstvene, umjetničke, gospodarske i kulturne vrijednosti Pustinje predstavljaju prošlost koja nalazi svoje mjesto u Blacima sadašnjeg vremena. Uspomene na davno prošla vremena moguće je oživjeti jedino kroz očuvanje spomenutih vrijednosti i njihovo novo vrednovanje kroz život eko muzeja Blaca. Upravo kroz poštivanje izvornih principa blatačkog fenomena ona se mogu vjerodostojno afirmirati u svim svojim potencijalima u 21 stoljeću.

Sve su to odlične pretpostavke za njegov održivi razvoj i plan za uvrštenje Pustinje Blaca na listu UNESCO-a, zaštićene svjetske baštine

 

PUSTINJA BLACA – povijesne činjenice, ukratko

Pustinju (samostan) osnovali su u 16. stoljeću poljički svećenici glagoljaši koji su bježeći pred Turcima stigli na Brač. Začetak pustinje bila je kamenjem pregrađena pećina – prvo sklonište poljičkih svećenika. Uz strmu liticu vrijedni su pustinjaci dozidali crkvu i samostan, stambene i gospodarske zgrade, a prostrane šume pretvorili u bogate vinograde i maslinike. Pravo je čudo kako su se stanovnici Blaca borili s divljom prirodom i škrtim otočkim zemljištem i održali u takvim uvjetima puna četiri stoljeća. Blatački glagoljaši su radom i požrtvovnošću stekli veliki posjed – poljoprivredna zemljišta, trgovačke brodove, bogatu knjižnicu, tiskaru … Sačuvani inventar pustinje, današnjeg muzeja, uključuje i vrijednu astronomsku zbirku posljednjeg pustinjaka, don Nikole Miličevića, koji je umro 1963. godine. Blaca su zaista izniman spomenik ljudskoga rada i ljudske izdržljivosti, sa izuzetnim povijesnim, gospodarskim, umjetničkim i znanstvenim sadržajima. Pustinja Blaca je pravi prirodni i kulturološki fenomen, čudesna oaza mira i uspomena na davno prošla vremena.

1 Comment

  1. molim vas informacije..ovo ljeto dolazim sa obitelji na brač pa me zanima ,s obzirom da ćemo biti smješteni u supetru kako je najbolje doći do pustinje blaća? automobilom?kojim putem? koliko treba vremena za preći ta 2,5 km pješke? da li je strmi uspon, mogu li ga svladati djeca i starije osobe? treba li se i gdje kupiti ulaznica?

    hvala unaprijed
    lijep pozdrav

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)