Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on svi 14, 2012

Sumartin

Sumartin

je mjesto na krajnjem istočnom rtu Brača. Broji oko 450 stanovnika. Mjesto su nastanili došljaci iz kontinentalnog dijela Dalmacije i Hercegovine pa i danas u mjestu prevladava štokavski govor a ne čakavica koja je raširena po cijelom otoku. Prometno je povezan brodskom vezom sa Makarskom na kopnu.

Sumartin - otok Brač

Linkovi

Saznajte više o Sumartinu putem slijedećih linkova:

Nekretnine

Ako vas zanima kupnja nekretnina u Sumartinu provjerite sljedeće linkove:

Kultura

Franjevački samostan odiše duhom fra Andrije Kačića Miošića, utemeljitelja samostana, slavnog gvardijana, pjesnika i ljetopisca iz 18. st. U muzeju su vrijedna platna venecijanskog baroka, rukom rađeni tlocrt samostana fra A. Dorotića iz 1745 te kovinski crkveni predmeti (intersnatno je zvono s urezanim Sv. Martinom i godinom 1695). Nova župna crkva sagrađena je uz samostan 1913. godine.

Povaljska listina

Zanimljivo:

Power block - izum Maria Puratića iz Sumartina

Zasigurno najpoznatiji sumartinjanin u svijetu je Mario Puratić, ili kako su ga Amerikanci nazvali, Puretić, rođen je 1917. godine u obitelji težaka i ribara. Godine 1938. odlazi iz svog rodnog mjesta, Sumartina sa Brača, u potrazi za boljim životom, u Ameriku gdje je godinama radio kao ribar, te je i bio upoznat sa tadašnom problematikom tog posla. Da bi olakšao vađenje mreže iz mora, što je u to vrijeme bio najzahtjevniji dio lova, izumio je dio ribolovne opreme nevjerojatne jednostavnosti, koji je promijenio način lova plivaričarskim mrežama diljem svijeta. Taj izum bio je u ribarstvu ekvivalent izumu struje. Zahvaljujući njemu, Peru je povećao izlov plave ribe za 300 posto. Kroz nekoliko mjeseci tokom 1953 g, u San Pedru stvarao je proizvod koji se kasnije 1954. g. razvio u Puretić blok. Prototip se pokazao izvrsnim. Posao za koji je prije trebalo 8 do 10 ljudi sada se mogao jednako brzo obaviti sa samo 5 ili 6 osoba, ali svejedno nitko nije bio zainteresiran za njega. 1955. godine je tvrtka Marco iz Seattlea, specijalizirana za morsku građevinu i dizajn prepoznala potencijal njegovog izuma, te su njezini inžinjeri iz prototipa proizveli prizvod za praktičnu upotrebu nazvan Power blok. On ima oblik veče koloture sa aluminijskim kosturom i središnjim rotirajučim elementom, često obavijenim tvrdom gumom, koji obavlja rad. Kvaliteta proizvoda je vrlo brzo prepoznata, te je do 1960 g. većina brodova plivarićarske flote Sjevernog mora već imala ugrađen Puretić blok. S obzirom da služi pri lovu na plavu ribu, koja čini bolju polovicu svjetskog godišnjeg ribolovnog ulova, možemo reči da je on revolucionizirao ribarstvenu industriju. O popularnosti Puretićeva izuma možda ponajbolje svjedoči podatak da je na kanadskoj novčanici od 5 $, koja je stavljena u opticaj 1972. godine, slika ribarskog broda s uređajem Power Block. Mario Puretić je 1975. g. proglašen pronalazačem godine u SAD-u.

Razne informacije o uslugama

koje nisu oglašene na našim stranicama potražite na slijedećem linku:

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)