Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on svi 18, 2013

Zavičajna zbirka Dračevice

Zavičajna zbirka Dračevice

Sinoć, 17. svibnja 2013. u Dračevici je svečano promoviran novoobnovljeni prostor stare gospodarske zgrade u kojoj je smještena zavičajna zbirka mjesta pod imenom “Store makine”.

Radi se o nekadašnjem Zadružnom domu, koji je u međuvremenu zapušten a danas obnovljen u uspješnoj suradnji mještana Dračevice i Općine Nerežišća. U prostoru je izložena impresivna preša za ulje sa tri velika tijeska koji su se stiskali u početku na ručni a kasnije na nožni pogon preko velikog kotača ugrađenog u stražnji zid prostorije. U manjoj prostoriji izložen je kameni mlin za masline a u ostatku prostora nalaze se razni primjerci alata i ostaci parnog mlina za mljevenje pšenice. Manju prostoriju krasi i lijepa slika Dračevice iz 19. stoljeća.

Kompletna restauracija drevne “makine” izvršena je 2011. godine u suradnji sa Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom u Splitu. Obilazak zbirke može se dogovoriti pozivom na brojeve telefona: 649-714, 091 585 9310, a moguća su i organizirana vodstva većih grupa uz prethodnu najavu. U prostoru zbirke mogu se kušati i kupiti autohtoni proizvodi OPG-a Žuvić iz Dračevice.

Formiranje ove zbirke primjer je dobre prakse kakav bi trebala slijediti sva mjesta na Braču, pogotovo ona u unutrašnjosti otoka kako bi privukli turiste željne drugih aktivnosti osim mora i sunčanja, uz mogućnost prezentacije i plasmana vrijednih prehrambenih proizvoda i rukotvorina našeg otoka.

Više informacija o “Storoj makini” potražite putem e-maila: martina.zuvic(et)gmail.com

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)