Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on svi 15, 2012

Život u kamenu – Peter Kršak

Život u kamenu – Peter Kršak

Zapamti zemlju, more i kamen, zapamti Brač moto je filma “Život u kamenu – Bračke impresije” koji je sinoć premijerno prikazan u ljetnom kinu Sutivan…

Autor filma je poznati Slovačko – Češki redatelj i scenarist Peter Kršak koji u posljednjih nekoliko godina često boravi na Braču te je oduševljen njegovom ljepotom odlučio snimiti film.

On i njegova filmska ekipa u posljednjih su godinu dana snimili preko pedeset sati filmskog materijala koje su uobličili u polusatni umjetnički film „Život u kamenu – Bračke impresije“. Svaki kadar filma odiše njihovom fascinacijom otokom, a boje, mirisi i okusi Brača gledane kroz njihovu kameru bili su osobito intenzivni. U filmu, slike Brača govore same za sebe, a podcrtane su stihovima Bračkog umjetnika Ivice Jakšića Čokrića Puka i rečenicama pjesnika i književnika Jakše Fiamenga. Upravo su njihovi zapisi o Braču redatelju Petru Kršaku bili tematska potpora za film koji predstavlja svojevrsnu odu Braču, njegovoj ljepoti i životnosti. Svoj doprinos filmu dao je i glumac HNK Split, pučišćanin Ante Čedo Martinić koji u filmu govori Fiamengov tekst “Brački sonet iliti poziv na svečanost”. Autori glazbe su poznati slovački skladatelj Pavel Vaculik i Peter Kršak.

Zahvaljujući Slovaku Peteru Kršaku, Bračani su iznova otkrili ljepotu svoga otoka, njegove zemlje, mora i kamena, ljepotu pored koje se često samo prolazi i koja se prečesto zaboravlja.

U prostoru Kavanjinovih dvora i na zidovima okolnih kuća postavljena je i izložba fotografija velikog formata čiji su autori snimatelj i fotograf Jozef Babik i sam redatelj Peter Kršak. Filmska je ekipa nakon premijere dočekana velikim i iskrenim pljeskom, a redatelju Kršaku posebno su se zahvalili Ivica Jakšić Čokrić Puko i Jakša Fiamengo. Na kraju premijere autor i redatelj filma Peter Kršak u emotivnom i nadahnutom govoru zahvalio se svim svojim suradnicima iz Slovačke, te posebice Sutivanjanima i Bračanima koji su ga prihvatili s iznimnom toplinom i srdačnošću zbog čega se na otoku osjeća kao kod svoje kuće, a to je bio i jedan od razloga zbog kojih je odlučio snimiti ovaj film kao dar svim Bračanima.

Na kraju je na dobrom hrvatskom jeziku poručio. “Zapamti zemlju, more i kamen. Zapamti Brač…”

(piše: Jasna Damjanović, Centar za kulturu Brač)

 

 

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)