JESENSKI PROGRAMI NARODNE KNJIŽNICE SUTIVAN – NAJAVA

 

  1. 11. (SUB) od 11.00 do 15.00 sati

Dan za igranje šaha i slušanje Bacha

U suradnji s udrugom Super Mladi iz Supetra Narodna knjižnica Sutivan organizira zabavni program popularizacije šahovske igre i klasične glazbe za sve uzraste.

U umjetničkom razdoblju kasnog baroka dok je F.D.A. Philidor u Francuskoj utirao put suvremenoj šahovskoj igri a J.S. Bach u Njemačkoj komponirao svoje vanvremenske koncerte, sonate i fuge Jerolim Kavanjin je u Sutivanu stvarao svoj monumentalni književni ep o bogatstvu i siromaštvu.

Povezati ćemo sva tri događaja i osobe igrajući šah i slušajući Bacha u dvorištu Kavanjinova ljetnikovca u Sutivanu u subotu 6. studenog od 11 do 15 sati.  

Osim klasičnoga šaha demonstrirati ćemo i timsko igranje šaha na velikoj ploči (ekipe od 4 igrača), šah na posebnoj ploči za četvero igrača, Šah960 (Fisher random chess), rješavanje šahovskih zagonetki a najavit ćemo i skoro osnivanje Šahovskog kluba Brač. Svi zainteresirani za članstvo u klubu biti će u mogućnosti otvoriti svoj Lichess profil za igranje na mreži.

Svi koji ste već zaljubljeni u šah kao i oni koji će to tek postati, pridružite nam se u subotu u Sutivanu!

 

Od 8. do 20.11.

Meditacijska šetnja šumom poezije na sv. Vicencu

U sklopu teme ovogodišnjeg Mjeseca knjige: „Hrvatski autori u Godini čitanja“ i motta: „Ajmo hrvati se s knjigom!“ u meditacijskoj šetnji na sv. Vicencu predstavljamo poeziju isključivo hrvatskih autora s dodatnim bonusom – prigodnom nagradnom igrom.

Nakon što se nauživate predivnih stihova u kombinaciji s bojama i mirisima prirode u okolišu crkvice sv. Vicenca možete se pozabaviti povezivanjem poezije i autora te svojim točnim rješenjima osvojiti prigodne i vrijedne knjižne nagrade.

 

Od 8. do 18.11.

Pričaonica i likovna stvaraonica: Mačka u kampanelu

Kroz dva tjedna u studenom s grupama djece osnovnoškolske dobi održat će se kreativne radionice u prostoru knjižnice: pričaonica i likovna stvaraonica na temu poznate stivanske „Mačke u kampanelu“.

Djeca će na zabavan način poslušati i naučiti prepričavati tu poznatu novovjeku legendu svojim prijateljima a zatim će uz vodstvo dizajnerice tekstila Dine Mlinac stvoriti svoje likovne kreacije na temu mačke i Sutivana i otisnuti svoj dizajn na majice te tako ponijeti sa sobom uspomenu na održanu radionicu.

Uz igru ćemo razvijati vještine čitanja i prepričavanja priča te likovnog izričaja u raznim tehnikama. 

U istom razdoblju održat će se i mali foto natječaj na temu: Mačka i Sutivan

 13.11. (SUB) od 11.00 do 13.00 sati

Astronomsko-geološka radionica na Likvi za djecu

Mala škola astronomije koju smo započeli lani nizom druženja i promatranja neba i nebeskih tijela nastavlja se i ove godine s posebnom astro-geo radionicom na potezu od uvale Likva do uvale Veli Borak u Sutivanu.

Upoznat ćemo se s geološkim nalazom svjetskog značaja vezanim za masivni udar asteroida u planetu Zemlju prije 65 milijuna godina čiji su tragovi zapisani u stijenama naše obale i otkriti zašto su izumrli dinosauri.

Nakon toga ćemo prošetati tragom okamenjenih fosila kroz dio povijesti našega planeta i usput naučiti osnove geološke znanosti. Radionica je namijenjena mladima ali može biti zanimljiva za sve uzraste.

 

20.11. (SUB) u 11.00

Upoznajmo ribe Jadranskoga mora i naučimo najvažnije mornarske čvorove – predavanje i radionica

U suradnji sa Sportskim ribolovnim klubom KALAMUC iz Sutivana Narodna knjižnica Sutivan organizira edukacijski program poznavanja riba Jadranskog mora i tradicijske vještine vezanja mornarskih čvorova za djecu.

Život uz more i na moru u kojem uživamo na otoku Braču nije loše upotpuniti znanjem i tradicijskim vještinama koje mogu biti korisne u svakodnevnom životu. Stručno predavanje i edukaciju od strane stivanskih ribara i pomoraca upotpunit će i pokoja ribarska priča a oni koji dokažu da su svladali osnovne vještine i znanja dobit će i posebno priznanje knjižnice i kluba KALAMUC!  

 

26.11. (PET)

Mala škola astronomije na sv. Vicencu

Nastavljamo s promatranjem neba dok ljetna zviježđa ustupaju polako mjesta zimskima na nebeskoj pozornici iznad naših glava.

Prisjetit ćemo se najvažnijih zviježđa i njihovih najsjajnijih zvijezda ali i promatrati Jupiter, Saturn i naš satelit Mjesec teleskopom. Ugrijat ćemo se toplim čajem a dekice neće biti naodmet jer zima polako dolazi ali to naravno ne smeta pravim zaljubljenicima u nebo.

Uvijek postoji mogućnost da pažljivim slušanjem i svojim poznavanjem neba impresionirate prijatelje i osvojite poneku prigodnu nagradu!

 

Programi se održavaju u Godini čitanja a neki od njih su potpomognuti financijski od strane Ministarstva kulture i medija RH.

Svaki pojedini program, vrijeme i mjesto održavanja biti će detaljno najavljeni nekoliko dana ranije.