BookCrossing

Prva BookCrossing Zona na otoku Braču u Narodnoj knjižnici SutivanOd 13. travnja 2012. godine Hrvatska narodna knjižnica Antonio Rendić Ivanović Sutivan postala je punopravna članica svjetske BookCrossing zajednice!

U sklopu učlanjenja formirana je prva «BookCrossing zona» na otoku Braču, u prostorijama stivanske knjižnice, gdje će ubuduće članovi svjetske BookCrossing zajednice moći preuzeti numerirane naljepnice za puštanje u opticaj svojih knjiga, a također i ostaviti pronađene i pročitane knjige kako bi se nastavio njihov put od ruke do ruke čitatelja širom svijeta.
Prezentacija BookCrossing pokreta održat će se u Sutivanu 23. travnja u sklopu programa obilježavanja Svjetske noći knjige, o ćemu ćemo vas naknadno detaljno izvjestiti.

BookCrossing je virtualni pokret nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 2001. godine, kada je pokrenuta internetska stranica http://www.bookcrossing.com i od tada se proširio širom svijeta.

Načelo je BookCrossinga da knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama. Poklonici ovog pokreta diljem svijeta ostavljaju knjige koje prolaznici mogu ponijeti, pročitati, a onda negdje ostaviti za novog čitatelja.

PRAVILA BOOKCROSSINGA:

• u knjižnici se nalazi posebno označeno mjesto na kojem korisnici, ali i cjelokupna zainteresirana javnost, mogu ostavljati knjige koje žele podijeliti s drugima te, također, uzeti bez ikakve obveze knjige koje bi i sami voljeli pročitati
• vlasnik knjige u knjigu lijepi naljepnicu koju će zatražiti od knjižničara, čime potvrđuje da knjiga ulazi u BookCrossing
• nakon čitanja knjiga se vraća u knjižnicu na mjesto označeno kao mjesto razmjene ili se prosljeđuje dalje nekomu koji bi je volio pročitati

Ako imate neku knjigu koju biste voljeli podijeliti s drugima, donesite je u Narodnu knjižnicu Sutivan i uključite je u program BookCrossing. Zbog velikog opticaja korisnika iz inostranstva koji ljeti cirkuliraju kroz našu knjižnicu poželjno je da knjige budu na nekom od raširenih svjetskih jezika (engleskom, španjolskom, njemačkom, francuskom i sl.).

Pogledajte našu BookCrossing policu i pratite avanture naših i vaših knjiga!