Geološka točka od globalne važnosti pronađena u uvali Likva u Sutivanu uvrštena je u popularnu  mobilnu aplikaciju Hrvatskog geološkog instituta GeoCro

 

Hrvatski geološki institut kreirao je mobilnu aplikaciju GeoCro koja je izazvala veliku pažnju javnosti uznemirene vrlo čestim podrhtavanjima tla zabilježenim u Hrvatskoj u posljednje vrijeme, nekih nažalost i sa vrlo teškim posljedicama na ljude i imovinu. Aplikacija je namijenjena svima koji žele saznati više o geologiji općenito ali i steći uvid u geološke specifičnosti Hrvatske, kako o geološkim strukturama na površini tako i o aktivnim i neaktivnim rasjedima ispod površine tla koji uzrokuju spomenute nemile događaje.

U aplikaciji su opisana mjesta od posebnog interesa među kojima je i geološka točka u Sutivanu na kojoj su pronađeni dobro očuvani tragovi udara asteroida u našu planetu prije 66 milijuna godina. Taj udar pokrenuo je niz kataklizmičkih procesa koji su uzrokovali postupno izumiranje dinosaura i brojnih drugih biljnih i životinjskih vrsta nakon kojih započinje doba dominacije sisavaca na Zemlji. Taj važan trenutak u povijesti Zemlje čini granicu između dva geološka doba: Mezozoika i Kenozoika i stručno se naziva K – Pg granica. Upravo taj ključni trenutak za evoluciju sisavaca izuzetno je dobro sačuvan na području uvale Likva što ga čini točkom od svjetskog značaja i predmetom brojnih sadašnjih i budućih geoloških istraživanja.

Općina Sutivan povjerila je Narodnoj knjižnici Sutivan vođenje projekta formiranja poučne geološke staze na tom području obale koji knjižnica provodi u suradnji sa stručnjacima Hrvatskog geološkog instituta. Također su pokrenute radnje proglašenja zapadne punte Likve geološkim spomenikom prirode u cilju trajne zaštite ovog važnog lokaliteta.

Aplikacija je potpuno besplatna i dostupna na Android i iOS platformi i nakon instalacije možete započeti istraživanje lokalne geologije RH, doznati osnovne informacije o različitim stijenama i strukturama prisutnima na površini, kao i kratku geološku prošlost prostora Hrvatske. Ssadrži interaktivnu geološku kartu RH u mjerilu 1:300 000 koju je 2009. godine izdao Hrvatski geološki institut, zajedno s pripadajućim tumačem. Na karti su, kao izdvojene točke, označena i opisana mjesta na kojima se mogu vidjeti rijetke i/ili značajne geološke pojave. Ove su točke grupirane u tri skupine: fosili, stijene i geo znamenitosti.

Korisni linkovi:

http://31.147.204.53/Mobilna_aplikacija_GeoCro.html

https://www.sutivan.hr/novosti/senzacionalna-vijest/

https://www.youtube.com/watch?v=FOYcsSwFbGw