U Sutivanu je u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige 2020. u organizaciji Narodne knjižnice Sutivan postavljena izložba OTISCI NASLJEĐA na kojoj je svoj rad bračkoj publici predstavila mlada dizajnerica Dina Mlinac.

Dina je rođena Bračanka a preddiplomski i diplomski studij dizajna tekstila završila je u Zagrebu na Tekstilno tehnološkom fakultetu. Jednu godinu usavršavanja provela je putem Erasmus programa na švedskom sveučilištu University of Boras, smjer Textile Design, nakon čega je diplomirala na zagrebačkom Sveučilištu sa temom: Korištenje korozivnih materijala u dizajnu tekstila.

 

Izlagala je do sada na više skupnih izložbi u Hrvatskoj i osvojila nagradu za  dizajn nove kolekcije Franck-ovih šalica za čaj i kavu.

Godinu dana provedenu u Švedskoj smatra ključnom za odabir i usavršavanje tehnika kojima trenutno radi svoje tekstile: hrđanje (rusting), eko print i prirodno bojenje. One su zasnovane na prirodnim procesima te na principima održivosti, ekologije i minimalnog otiska u okolišu što smatra izuzetno važnim u budućem razvoju tekstilne industrije koja se pokazala kao jedan od najvećih zagađivača okoliša sa izrazito negativnim utjecajem na ljudsko zdravlje.

 

Raduju je izazovi vezani za spomenute tehnike koje pružaju velike mogućnosti  eksperimentiranja i otkrivanja novih postupaka i procesa a u krajnjem rezultatu ravnopravno sudjeluju i priroda i umjetnik te je svaki pojedini tekstil unikatan i neponovljiv. Zbog toga radovi koje sada stvara spadaju u domenu umjetničkog tekstila.

Inspiraciju crpi iz svega što je okružuje, ali najviše iz prirodnog okoliša kojega otok Brač ima u izobilju. Zbog toga je prvu samostalnu izložbu i postavila u šumi borova i čempresa nedaleko Sutivana u predivnom okruženju crkvice sv. Vicenca i bila je oduševljena velikim brojem posjetitelja i njihovim pozitivnim reakcijama.

 

Ime izložbe Otisci nasljeđa vezuje za uspomenu na nonu i nonota u čijoj kući sada živi a kompletan materijal za izradu ove kolekcije tekstila pronašla je u predmetima koje su oni koristili u svome životu: posteljini koju je nona pomno peglala i spremala da se nađe, kolcima za podupiranje cvijeća i povrća u vrtu, starim loncima i nonotovim zahrđalim alatima a i skoro sve biljke koje je koristila pronašla je u obiteljskom vrtu.

 

Tekstile je sa tim raznim materijalima hrđala, otiskivala raznim lišćem, bojila kavom ili sokom od bobica biljke Trnine koje je sakupila na Vidovoj Gori. Rezultati su zanimljivi dizajni bogati raznim uzorcima i oblicima na tekstilu obojenom blagim nijansama smeđe, narančaste, sive i ljubičaste boje. Planira od tih unikatnih tekstila izrađivati razne odjevne i uporabne predmete, kao i nove umjetničke radove i instalacije te nastaviti sa izlaganjem ali i pokrenuti radionice na kojima će zainteresirani moći sami savladati tehnike prirodnog bojenja svoje odjeće i tekstila.

A sve to naravno u predivnom okruženju sunca, mora, kamena i biljaka otoka Brača.

 Tekst i slike: I.Z.

Dina Mlinac – Dalmatinski portal

https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/ekoloske-tekstile-nastale-svedskom-tehnikom-hrdanja-eko-printa-i-prirodnog-bojenja-mlada-bracka-dizajnerica-dina-mlinac-izlozila-u-sumi-u-sutivanu-1052530

Web stranica projekta – Dina Mlinac