Na uskršnji ponedjeljak 18. travnja u Sutivanu je održana tradicionalna otočna manifestacija 8. SMOTRA SRNICA OTOKA BRAČA u organizaciji Narodne knjižnice Sutivan i domaćinstvo Turističke zajednice Općine Sutivan. Dok su se gosti zabavljali uz animacijski program koji je osmislila TZO Sutivan a koji je uključivao uskršnji doručak, zabavu za djecu i odrasle u parku uz program sa životinjama WILD BRAČ i mandolinsku glazbu Maria Bavčevića, peteročlani žiri radio je na ocjenjivanju brojnih uzoraka sirnica pristiglih na ovogodišnju smotru.

Na ocjenjivanje je prijavljeno 18 uzoraka sirnica iz devet bračkih mjesta i to: Sumartina, Selaca, Povalja, Pučišća, Postira, Škripa, Supetra, Donjeg Humca i Sutivana. Nakon ocjenjivanja na kojem su se bodovali: izgled, struktura, miris i okus sirnica najbolje su ocjene zaslužile sirnice iz Postira, na trećem mjestu, Donjega Humca, na drugom mjestu i pobjednička sirnica iz Sutivana.

Time je Sutivan dobio ovogodišnje priznanje organizatora kao „Uspješni čuvar kulinarske tradicije otoka Brača“. Naravno, Franjo Mlinac je kao predstavnik organizatora zahvalio svima koji se trude očuvati tu važnu otočnu tradiciju pripreme blagdanskih slastica u krugu obitelji i konzumiranja i degustiranja u krugu prijatelja kao bi se razmijenila iskustva, a običaji prenijeli na mlade i sačuvali što je i glavni cilj ove smotre.

Nakon objave rezultata brojni gosti i znatiželjnici mogli su degustirati prijavljene uzorke, dati svoju pohvalu ili komentar i uživati u mirisima i okusima otočnog zavičaja.

Uz zahvalu svima koji su sudjelovali na ovogodišnjoj ujedno je i objavljen poziv za domaćinstvo 9. Smotre koja će se održati 2023. godine a može se prijaviti bilo koje bračko mjesto, po mogućnosti neko u kojemu manifestacija još nije gostovala.