Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige obilježava se kao i obično od 15. listopada do 15. studenog raznim programima u narodnim, školskim i sveučilišnim knjižnicama širom Hrvatske. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija a organizator i koordinator Knjižnice grada Zagreba. Ovogodišnja je manifestacija posvećena planetu Zemlji, povodom 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje, a moto je Razlistaj se!

 

Narodna knjižnica Sutivan osmislila je programe koji su u skladu sa epidemiološkim mjerama suzbijanja širenja bolesti Covid 19 i iz tog razloga će se događanja održavati ili virtualno ili na otvorenom prostoru, na predivnoj lokaciji pokraj crkvice sv. Vicenca na brežuljku iznad Sutivana.

 

Prvi u nizu događanja je Virtualno predstavljanje knjige Mediteranski armerun

koje će započeti 16. listopada na web stranicama knjižnice i trajati do 14. studenog  2020. Virtualnom izložbom fotografija Rastočeno vrime i popratnim digitalnim sadržajima biti će predstavljena knjiga zadarskog autorskog dvojca Stipe Suraća i Bruna Ćurka, prava poslastica za svakog ljubitelja hrvatske obale i otoka, dobrih priča i vrhunskih fotografija te dodatnih skrivenih iznenađenja!

 

Slijedi inovativni program pod imenom Meditacijska šetnja šumom poezije koji će

započeti 17. (subota) u 12 sati i potrajati do 25. listopada 2020. U suradnji s volonterima Narodne knjižnice Sutivan u prirodnom okolišu šume borova i čempresa u okolici crkvice sv. Vicenca u Sutivanu biti će postavljeni listići s izborom iz klasične i suvremene poezije. Opuštajuća šetnja u prirodi i na svježem zraku obogaćena vječnim stihovima iz pera majstora poezije biti će prilika za meditaciju i kontemplaciju te prijeko potrebno opuštanje i odmor od stresne stvarnosti koja nas okružuje. Pozivaju se Bračani i gosti otoka da dođu na šetnju tim jedinstvenim okolišem i poklone sebi trenutke mira obogaćenog vrhunskom književnom umjetnosti.

 

Već sljedećeg dana 18. listopada (nedjelja) u 11 sati na istoj će lokaciji biti postavljena i otvorena zanimljiva izložba umjetničkog tekstila OTISCI NASLIJEĐA. Izložba kolekcije umjetničkog tekstila mlade dizajnerice Dine Mlinac rađena je eksperimentalnim tehnikama hrđanja, eko printa i prirodnog bojenja te će njeno razgledanje u u prirodnom ambijentu crkvice sv. Vicenca u Sutivanu biti izuzetan doživljaj.

 

Krajem listopada očekuje nas još jedan zanimljivi program pod nazivom Mala škola astronomije koji će se na već spomenutoj lokaciji pokraj crkvice sv. Vicenca održati 

  1. listopada (petak) 2020. u 17 sati. Sudionici će moći razgledati umanjeni model sunčevog sustava pomoću kojega će upoznati odnose veličina i udaljenosti među planetama i položaj našeg planeta Zemlje u svemiru te jedinstvene okolnosti koje omogućuju život na njemu. Nakon zalaska Sunca upoznat ćemo se sa osnovama promatranja i prepoznavanja planeta, zvijezda i sazvježđa na noćnom nebu, kako sa golim okom tako i sa pomagalima poput astro dalekozora i teleskopa.

 

Do crkvice sv. Vicenca dolazi se skretanjem sa stivanske obilaznice koja vodi u zapadni dio mjesta i označena je putokazom. Veselimo se vašem dolasku.

 

 

Ravnatelj Narodne knjižnice Sutivan

 

Franjo Mlinac, mag.tourism.cult.

 

 

 

PROGRAMSKI TERMINI:

 

Virtualno predstavljanje knjige Mediteranski armerun

  1. listopada (petak) do 14. studenog 2020.

na web stranicama knjižnice

 

Meditacijska šetnja šumom poezije  

  1. listopada (subota) u 12 sati do 25. listopada 2020.

pokraj crkvice sv. Vicenca u Sutivanu

 

Izložba umjetničkog tekstila OTISCI NASLIJEĐA

  1. listopada (nedjelja) u 11 sati

pokraj crkvice sv. Vicenca u Sutivanu

 

Mala škola astronomije

  1. listopada (petak) u 17 sati

pokraj crkvice sv. Vicenca u Sutivanu