Branka Bezić Filipović, autorica niza zanimljivih izdanja o hrvatskom iseljeništu kojim se bavila čitav svoj radni vijek, nedavno je objavila knjigu NJENA PRIČA u kojoj tematizira sudbine i uloge žena u hrvatskom iseljeništvu.

Prema riječima dr.sc. Rebeke Mesarić Žabčić knjiga povezuje geografske prostore, kontinente na kojima su svoj vječni trag za buduće naraštaje ostavile brojne protagonistice. Originalna i zanimljiva za čitanje knjiga obrađuje nedovoljno istraženu temu žene u iseljeništvu.

Dr. sc. Josip Lasić naglašava da je tekst otvorio nove puteve za suvremeno promatranje hrvatskoga iseljeništva. Najveći doprinos teksta vidi u njegovoj lišenosti klasnih, regionalnih, političkih i religijskih odrednica u predstavljenim sjećanjima hrvatskih žena i njihovih potomaka sa svih krajeva svijeta.

Dok je tradicionalna uloga očeva podrazumijevala brigu o izvoru prihoda za obitelj uloga žene je većinom podrazumijevala brigu za odgoj i obrazovanje djece tako da su upravo one najzaslužnije za prenošenje tradicijskih vrijednosti i ljubavi za domovinu budućim naraštajima.

Naravno da ima i brojnih primjera emancipiranih žena koje su sudbinu obitelji uzimale u svoje ruke i nisu se bojale izazova kakve su pred žene, naročito kroz povijest, stavljale predrasude i krutost  društvenih normi pojedinog vremena.

Ovim djelom autorica je dala dodatnu snagu bezbrojim sudbinama i pričama žena u iseljeništvu koje su hrabro i samozatajno stvarale budućnost svojih obitelji.

Izdavač knjige je Naklada Bošković, koja u svom izdavačkom opusu veliku pažnju posvećuje upravo djelima koja se bave hrvatskim iseljeništvom kao i prijevodima autorskih djela književnika hrvatskoga podrijetla čime osvjetljava pred hrvatskom publikom neizmjerno bogatstvo koje se krije u toj književnosti.

Zbirka DRUGA DOMOVINA u Narodnoj knjižnici Sutivan sakuplja upravo takvu građu a Branka Bezić Filipović njen je najveći donator!

 Autor naslovnice: Ramon Cuadra Cantera, kipar i svećenik, Montevideo, Urugvaj