Hrvatska matica iseljenika, podružnica Split i Hrvatski pomorski muzej Split 2017. su godine pokrenuli projekt istraživanja povijesti iseljeništva Dalmacije.
Kao prvu aktivnost u sklopu tog projekta, Hrvatska matica iseljenika, podružnica Split, u suradnji s Hrvatskim pomorskim muzejom Split 7. prosinca (četvrtak) 2017. u 18 sati prezentira Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije.  Inicijativu je pokrenula  hrvatska dijaspora u Južnoj Americi, što je vidljivo u deklaracijama proizašlim na sastancima iseljenika u Boliviji i Čileu. O virtualnom muzeju, kojemu je potporu dala Splitsko-dalmatinska županija, govorit će:
•       dr. sc. Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split
•       dr. sc. Tonći Šitin, povjesničar
•       Ljubomir Radić, prof. povijesti
•       Branka Bezić Filipović, voditeljica Hrvatske matice iseljenika, podružnice Split (video o Ivanu Ursiću, hrvatskom graditelju svjetionika na otočiću u Pacifiku; kontakt uspostavljen putem Skypea s njegovim unukom Juanom Ursićem Lealom iz Čilea)

U drugom dijelu večeri bit će predstavljen program povezivanja Muzeja i Odjela s udrugama koje se bave iseljeništvom i baštinom na srednjodalmatinskim otocima. Prvi takav program pod naslovom „4 otoka/4 mjesta/4 recepta“ povezuje Brač, Hvar, Korčulu i Vis, odnosno mjesta Bol, Stari Grad, Blato na Korčuli i Vis. Svi su ti otoci izrazito iseljeničke sredine, a o njihovom spremaju tradicionalnih recepta govori će:
Maja Duka, osnivačica udruge „Imena“ i manifestacija „Festival kulture IMENA u Bolu“, „Trudne teće“ i autorica knjige „Bračka marenda“, te kolekcije o spari, govorit će o gastronomskoj baštini vezanoj za otok Brač
Vinka Tudor govorit će o starograjskom paprenjaku i njegovoj pripremi
Ivana Sardelić, povjesničarka, govorit će o blajskoj lumbliji i njenom povijesnom aspektu
Anela Borčić, ravnateljica osnovne škole u Visu, govorit će o viškoj pogači
U okviru projekta planira se nastavak sakupljanja knjiga za zbirku „Druga domovina“ knjižnice Antonio Rendić Ivanović iz Sutivana na Braču, o ćemu će izvijestiti  Franjo Mlinac, ravnatelj knjižnice.

Moderator programa bit će dr. sc. Tonći Šitin.
U glazbenom dijelu programa nastupit će muška klapa „Filip Dević“.

Radujemo se Vašem dolasku!

O spremanju naših tradicijskih kolača 8. prosinca 2017. u 10 sati priređujemo posebnu radionicu na Visokoj školi za sportski i turistički menadžment Aspira. Snimljeni materijal postavit će se na stranici virtualnog muzeja i poslati portalima hrvatskih iseljenika u svijetu.
Pozivamo vas da nam se pridružite:
7. prosinca 2017. u 18 sati u Hrvatskom pomorskom muzeju Split na Gripama, Glagoljaška 18.
8. prosinca 2017. u 10 sati na Visokoj školi za sportski i turistički menadžment Aspira, Split, Domovinskog rata 65.

S poštovanjem,

Branka Bezić Filipović, voditeljica Hrvatske matice iseljenika, podružnice Split

Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split
Alen Jerkunica, predsjednik uprave Visoke škole za sportski i turistički menadžment Aspira
Internet stranice muzeja: hpms-opid.com