26.10.2022. je u Sutivanu, pokraj sportske dvorane „Sokolana“ obilježeno postavljanje spomenika boćanju „kao športu i kao tradiciji duboko ukorijenjenoj u bračku društvenu povijest“.
Boćanje kao tradicijski sport i društvena igra Mediterana na otoku Braču ima dugu i zanimljivu povijest. Od nekadašnjih zemljanih “zjogova” s drvenim balotama do današnjih suvremenih dvoranskih borilišta s željeznim boćama te brojnim sportskim natjecanjima i turnirima, boćanje je sport i zanimacija koja traje stotinama godina. Boćanje predstavlja i važan oblik rekreacije i društvene interakcije u kojemu podjednako uživaju i mladi i stari, muškarci i žene, bez obzira na znanje i fizičku spremu.
Možemo ga doista nazvati tradicijom koja živi i stoga je Općina Sutivan spomenik boćanju uvrstila u svoj Koncept postavljanja javne skulpture i jučer smo svjedočili njegovoj realizaciji. Spomenik je izrađen kao kamena replika željezne boće promjera 85 cm koju su izradili učenici Klesarske škole Pučišća, ujedno i članovi učeničke zadruge Kapitel. Prema dostupnim podacima Sutivan prvi u ovome dijelu Hrvatske na ovaj način odaje priznanje i postavlja spomen boćanju kao sportu i kao društvenoj tradiciji.
U programu otvaranja su sudjelovali: općinski načelnik Ranko Blažević, ravnatelj Narodne knjižnice Franjo Mlinac, predstavnici Klesarske škole Pučišća, vatrogasna klapa iz Supetra Alegrija, komiški pjesnik Pepe Kalafat i Petrito Fabjanović, doajen sportskog boćanja na otoku Braču i nositelj nagrade za životno djelo boćarskog Saveza Splitsko-dalmatinske županije.
Reportaža s otvaranja koju je snimila ekipa HRT-a za emisiju MORE emiterana je u nedjelju 30.10.2022.