KRENUT PROJEKT

„MEDITERANSKI ARMERUN – BROŠKE LETERE I LITRATI“

 

Narodna knjižnica Sutivan u partnerstvu sa Udrugom za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi MALA FILOZOFIJAiz Zadra pokrenula je projekt Meditaranski armerun – broške letere i litrati, kao nadogradnju izvornog izdavačkog projekta spomenute udruge pod nazivom MEDITERANSKI ARMERUN.

Nakon što su autori Bruno Ćurko i Stipe Surać 2019. objavili vrlo zapaženu i od publike dobro primljenu knjigu Mediteranski armeun – jadrankse letere i litrati, pokrenuta je inicijativa za pojedinačnim izdanjima istoga formata koji bi detaljno obradili veće hrvatske otoke od kojih je prvi na redu upravo otok Brač.

Autorski dvojac Bruno Ćurko, doktor filozofije i  Stipe Surać, dugogodišnji fotograf hrvatskog izdanja časopisa National Geographica uz uredničku palicu Franje Mlinca, ravnatelja Narodne knjižnice Sutivan pripremaju izdanje: Mediteranski armerun – broške letere i litrati.

Ovaj iscrpni „Broški armerun“ će sadržavati 50 najznačajnijih pojmova vezanih uz otok Brač, oko 170 vrhunskih fotografija i interaktivnu igru. Radi se o suvremenoj inačici potrage za blagom na način da se kroz igru otkrivaju pojmovi iz knjige i pronalaze lokacije fotografija na karti. Za igranje, navigavanje Broškim armerunom koristiti će se GPS koordinate, QR kodovi i pinovi fotografiranih lokacija. Uz to igra će se moći odigrati i u realnom vremenu i prostoru, posjećujući najzanimljivije lokacije na otoku Braču što čitavoj knjizi daje i dodatnu dimenziju.

Projekt potiče edukaciju o kulturnoj i prirodnoj baštini otoka Brača, ima jaku ekološku notu jer naglašava važnost očuvanja prirodnih ljepota, naglašava i očuvanje kulturne i povijesne materijalne i nematerijalne baštine: priča, legendi, vještina i tradicije. Nudi suvremeni pristup prezentiranju spomenutih tema kroz interaktivnu, kartu, igru uz pomoć mobitela i modernih aplikacija a u konačnici osigurava i dodatnu turističku promocija otoka putem  izvrsne fotografije i zanimljive priče koja će biti prevedena ina engleski jezik.

Ukratko:  50 priča (letera) o pedeset važnijih pojmova vezanih za Brač, oko 170 vrhunskih fotografija vezanih uz 50 pojmova, jedna igra s dva načina igranja (na karti u naslonjaču i uživo lutajući po Braču) i naravno nekoliko tajni: tajna lokacija, tajno biće, tajni pojam, tajno pitanje!

 

 

Projekt je u 2021. prepoznala i financijski podržala Splitsko-dalmatinska županija u okviru Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ-e.