Promocija dokumentarnoga serijala pod naslovom “Hrvatska zajednica u Čileu” pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika i Grada Supetra održana je na Braču u petak 17. svibnja. Televizijski serijal “Hrvatska zajednica u Čileu” snimljen je u produkciji Hrvatske radio televizije – Programa za Hrvate izvan RH. Sastoji se od 5 dokumentarnih epizoda u kojima su dokumentarističkim stilom obrađene brojne zanimljive životne priče bračkih iseljenika. Procjenjuje se da danas u Čileu živi oko 200 tisuća Hrvata i njihovih potomaka.

Serijal je na supetarskoj promociji predstavio glavni urednik Programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske HRT-a Ivo Kujundžić. Gradonačelnica Supetra Ivana Marković iskazala je veliko zadovoljstvo zbog toga što je za promociju televizijskoga dokumentarnog serijala o Hrvatima u Čileu izabran upravo Supetar. Zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ivan Tepeš pozdravio je projekt i istaknuo dobru suradnju Matice s Programom za Hrvate izvan RH.

(Foto: Glas Hrvatske)

Za promociju u Supetru pripremljena je skraćena 50 minutna verzija s najzanimljivijim ulomcima iz svih pet epizoda.

Prva nosi naslov “Do kraja svijeta i natrag” i obrađuje povijest dolazaka Hrvata u Južnu Ameriku, još od druge polovice 19. stoljeća te opći pregled današnje hrvatske nazočnosti u Čileu.

Druga je “U potrazi za bijelim zlatom” i govori o prvim Hrvatima koji su došli na sjever Čilea, privučeni “bijelim zlatom”, odnosno natrijevim nitratom koji se tada upotrebljavao kao gnojivo, u negostoljubivim uvjetima pustinje Atacama.

U trećoj epizodi “Hrvatski grad na kraju svijeta” tema su prvi Hrvati na Ognjenoj zemlji koji su tamo stigli privučeni “zlatnom groznicom”. Danas žive uglavnom u  Punta Arenasu koji je grad s najvećim postotkom Hrvata na južnoameričkom kontinentu.

Četvrta epizoda “Istaknuti Hrvati u čileanskome društvu” obrađuje hrvatske predstavnike u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti. Vrlo su istaknuti i u kulturi, obrazovnom sustavu, crkvenoj hijerarhiji i poduzetničkim krugovima.

U 5. epizodi pod naslovom “Čileanski pisci hrvatskoga podrijetla” spomenut je i podatak da čileanska Akademija za jezik među svoja 34 člana ima i 6 redovnih te 4 dopisna člana hrvatskoga podrijetla, a svi potječu upravo s otoka Brača.

Autori serijala su Mariana CamperaDamian Bazan Mamić, novinari Redakcije na španjolskome jeziku Programa za Hrvate izvan RH HRT-a. Tekstove su čitali istaknuti spikeri HRT-a Doris Vučković i Drago Celizić. Producentica je Dragica Blank, a urednik serijala ujedno je i urednik Programa za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije Ivo Kujundžić

(Foto: screenshot/pozivnica)

Promociju su organizirali Grad Supetar i Centar za kulturu Brač , a domaćin Svpetrvs hoteli d.d. Uz prigodna obraćanja pokrovitelja i organizatora te projekciju skraćene verzije dokumentaraca, održana je i panel rasprava na temu “Hrvatsko iseljeništvo u Južnoj Americi” na kojoj su sudjelovali: 

Ivana Marković, gradonačelnica Grada Supetra,

Dr.sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika

Ivo Kujundžić, urednik Programa za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije

Tatjana Rau, urednica Međunarodnog radijskog programskog kanala Glasa Hrvatske HRT-a

Marianna Campera i Damian Bazan Mamić, autori serijala

Franjo Mlinac, ravnatelj Narodne knjižnice Sutivan i voditelj Zbirke Moja domovina

Jasna Damjanović, ravnateljica Centra za kulturu Brač 

U sklopu prezentacije i panela predstavljena je i zbirka “Druga domovina” sutivanske Narodne knjižnice koja sadrži naslove hrvatskih pisaca u iseljeništvu, pretežito u Južnoj Americi. U programu je sudjelovala bračka klapa Blaca.

Preuzeto sa: https://glashrvatske.hrt.hr/hr/aktualno/preporucujemo/promocija-serijala-o-cileanskim-hrvatima/?fbclid=IwAR3JE2kOAplnywQTRp9jbSlhhrrKee3hSMGge5NBj0wfn36ty4rMebmdXbM, autor: Tomislav Šikić