U razgovoru s voditeljem protokola i kroničarem nogometnog kluba Hajduk Juricom Gizdićem saznali smo zanimljiv i do sada slabo poznat podatak da je u momčadi legendarnog splitskog kluba od 1946. do 1949. godine igrao i jedan Stivanjanin: Josip Jurjević.

Josip je rođen 13. lipnja 1927. u Sutivanu, otac mu je bio Petar Jurjević Pleho a majka Anka Jurjević, rođ. Smoljanić. Odrastao je s braćom Nikolom, Dinkom i Stjepanom i sestrom Lukricom ali je nažalost prerano preminuo već 20. kolovoza 1952. godine. Fotografija u prilogu snimljena je 1947. godine, zahvaljujemo obitelji Jurjević što je ustupila za potrebe ove objave.

U Hajduk je prešao iz NK Split i odigrao 7 prijateljskih utakmica na poziciji „špica“ te postigao sedam zgoditaka. Bilo je to vrijeme legendarne generacije Hajduka s igračima poput Matošića, Vukasa, Krstulovića i Luštice a trener momčadi tih godina bio je „barba Luka“ – Luka Kaliterna.

Lijepo je znati da je jedan Stivanjanin sudjelovao u poslijeratnom rastu kluba koji je vremenom postao sinonim za sport u Dalmaciji i jedan od najuspješnijih i najdugovječnijih klubova na ovim prostorima.

 

 Izvor fotografija starog placa:  https://www.gkmm.hr/stranica/testich