Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on svi 15, 2012

Brač dobio Braceru

Brač dobio Braceru

Danas je u Supetru na Braču dovršen veliki projekt proslave povratka povijesnog broda, koji po ovom otoku nosi ime, a više ga nema u otočkim portima – bracere.

Na inicijativu nekolicine entuzijasta, a uz potporu turističke zajednice Supetra, udruge Bračera, narodne knjižnice Supetar i Grada, u Supetar je prije par dana uplovila bracera Roditelj, izgrađena davne 1907. godine, gdje bi trebala ostati i uljepšati i obogatiti supetarsku i bračku kulturnu i turističku ponudu.

Veliki događaj dodatno je obogatila i svečanost krštenja novoizgrađene replike hrvatskog povijesnog broda – bracere Gospa od mora, projekta koji je pokrenula aktivna udruga Dupinov san.

Braceru Gospa od mora projektirao je Velimir Salomon, a gradila se u betinskom škveru pod paskom kalafata Milana Jadrešića. Duljine je 9,3 metra i slijedi gotovo izgubljenu tradiciju izgradnje takvih brodova na Jadranu. Matična luka joj je Dubrovnik, a služit će za obrazovanje srednjoškolaca i studenata, imati kulturno-turistički značaj, prilagođena je prijevozu hendikepiranih osoba i predstavljat će jadransku pomorsku tradiciju na svjetskim sajmovima.

Skupa sa svojim starijim rođacima – falkušom, leutom i starom bracerom Roditelj, bracera Gospa od mora krštena je i blagoslovljena danas na našem otoku. Svečanu misu i ceremoniju blagoslova u luci obavio je župnik Don Andro Ursić, a krsna kuma ovog prelijepog broda je hrvatska pjesnikinja, spisateljica i prevoditeljica Vesna Krmpotić.

Pod zajedničkim imenom BRACERE PONOVNO DOMA organizirana su i brojna popratna događanja, književne večeri, predavanja i izložba Terca jadranskih brodica koja je postavljena u prostorijama Gradske knjižnice u Supetru.

Foto album..

 

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)