Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on svi 3, 2013

Jestivo samoniklo bilje – radionica

Jestivo samoniklo bilje – radionica

U sklopu tradicionalne manifestacije „Kužina od štajuna“ danas se na turističkoj gastro stazi „Dolčevita“ i obiteljskom gospodarstvu „Ranjak“ na inicijativu direktora TZG Supetra Ive Cvitanića održala zanimljiva radionica.

Tija Mlinac, agroekolog iz Sutivana prezentirala je zainteresiranim ugostiteljskim djelatnicima mogućnosti koje nudi priroda otoka Brača u smislu obogaćivanja svakodnevne osobne prehrane i ponude autohtonih jela u restoranima. Polaznici radionice upoznali su se sa brojnim jestivim vrstama samoniklog bilja koje je u ovo doba godine pogodno za branje i konzumaciju.

Nakon uvodne prezentacije prethodno ubranog ili osušenog bilja sudionici su prošetali dijelom nedavno promovirane pješačke staze „Dolčevite“ i upoznali se sa biljkama u njihovom prirodnom staništu, načinima branja i mogućnostima konzumacije te njihovoj zdravstvenoj i prehrambenoj vrijednosti. Iako je temperatura već pomalo ljetna i većina biljaka je već u cvatu, kada uglavnom nisu pogodne za branje, našlo se tu po nekoliko lijepih primjeraka trputca, tratinčica, kosovca, kostriječa, divljeg graška, razgranjene presličice, izdanaka veprine i tetivike pa i pokoja šparoga a čulo se i dosta informacija o brojnim drugim vrstama koje trenutno nisu u stadiju u kojem se mogu konzumirati.

Po završetku šetnje pripremljena su jela za degustaciju, a ponuđeni i originalni proizvodi „Ranjaka“ poput soka od kadulje, „maslačkovog meda“ i kolača od rogača. Na trpezi se tako našla: kuhana tetivika sa jajima na kvasinu, fileti slanih inćuna sa salatom od tratinčice, mala mišanca divljeg zelja i pržene lučice razgranjene presličice zalivene maslinovim uljem.

Posljedica ove radionice zasigurno će biti još poneko autentično i ukusno jelo na jelovnicima naših restorana i konoba.

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)