Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on lis 30, 2012

Osnivanje amaterskog kazališta lutaka

Osnivanje amaterskog kazališta lutaka

Udruga „Svijet kao cvijet“ iz Sutivana donijela je odluku o osnivanju amaterskog kazališta lutaka „Lutak Nešutak“.

 

Djeca koja žive na otocima svakodnevno se suočavaju sa specifičnim poteškoćama i brojnim preprekama u ostvarivanju svojih prava u različitim područjima njihova rasta i razvoja.

Budući da ona imaju jednaka prava te zaslužuju jednaku pažnju i brigu kao i djeca u razvijenim područjima na kopnu, nužno je poboljšanje kvalitete njihova života. Zato je važno prepoznati njihove potrebe, uočiti teškoće i prepreke u ostvarivanju njihovih prava, ponuditi rješenja i osigurati resurse kojima će se ovoj djeci pružiti jednake mogućnosti za razvoj njihovih potencijala.

 

Na otoku Braču ne postoji lutkarsko kazalište niti dječje dramske radionice koje se tematski vežu uz repertoarne predstave. Djeca tijekom radionice prolaze dramske situacije koristeći se pokretima tijela, pantomimom, izričajem i glazbom. U igri dijete živi u svom zamišljenom svijetu u kojeg čvrsto vjeruje dok traje igra. Taj svijet je pun iznenađenja, pun uzbuđenja. Upravo ta sposobnost maštanja, traganja za najboljim rješenjima, opažanja onog što je samo mašti vidljivo, osnova je dramskog odgoja.

 

Dobro je znano da uloga kazališta nije samo umjetnička već i odgojna, da je neobično važno upoznati dijete već od malih nogu  s različitim umjetničkim izražajnim sredstvima kako ne bi bilo poneseno (zaneseno) površnim (banalnim), a vrlo često i nasilničkim atrakcijama (igrama) koje nudi internet ili televizija. U vrijeme kad su igračke za velike i male postali savršeni kompjutorski aparati, čovjek čovjeku više nije potreban za igru. Dramska igra pak, zahtjeva živog suigrača, i sve što se u njoj zbiva ima oblik živog dijaloga.

 

Djeca (zajedno s roditeljima) su primorana odlaziti u Split na pojedine predstave što je vezano uz dodatne financijske troškove, a da se ne govori o „izgubljenom“ vremenu koje se provede na putovanju.

 

Tijekom ljetnih mjeseci (prethodnih godina) znala su se organizirati gostovanja lutkarskih kazališta.  Troškovi gostovanja su vrlo visoki i često sredstva nedostaju te se predstave organiziraju  jednom ili najviše dva puta u ljetnom periodu.

 

Slijedeći  problem jeste nedostatak adekvatnog prostora gdje se takve predstave mogu održavati. Djeca iz manjih naselja na otoku su primorana putovati  na predstave u najbliže veće  mjesto.

 

Osnivanjem  malog, amaterskog, putujućeg lutkarskog kazališta rješavaju se  neki od  gore navedenih problema i potreba djece ne samo na otoku Braču: namjera je ove lutkarske predstave ponuditi i podijeliti sa svim našim, bližim naseljenim otocima te kopnenim dijelom domovine.

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)