Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on svi 14, 2012

Pučišća

Pučišća

su jedno od najvećih bračkih mjesta sa oko 2000 stanovnika. Smještena su u dnu duboke uvale između Postira i Povalja. Samostalna su općina u čijem su sastavu i mjesta Pražnice i Gornji Humac. 

Pučišća - otok Brač

Linkovi

Saznajte više o Pučišćima putem slijedećih linkova:

Nekretnine

Ako vas zanima kupnja nekretnina u Pučišćima provjerite sljedeće linkove:

Kultura

U dugom razdoblju od dvadesetih do osamdesetih jadranska obala i dinarski pojas često su služili kao egzotična scenografija za češke, njemačke, mađarske, holivudske filmove. Za europske i neeuropske režisere, naš prostor je funkcionirao kao “egzotika u susjedstvu”, a među onima koji su eksploatirali tu egzotiku bili su i tadašnji ili budući velikani filma – Michael Curtiz, Alexan-der Korda, Friedrich Murnau, Orson Welles.
Dugo je ta paralelna filmska povijest bila ili zaboravljena ili prepuštena usmenim urbanim legendama. Zadnjih godina filmska historiografija počela se više baviti fenomenom stranih produkcija na Jadranu, a lavovski dio tog posla odradio je samostalni istraživač i bivši kustos Hrvatske kinoteke Danijel Rafaelić. Prije dvije godine kulturnu je javnost iznenadio posve zaboravljenim filmom F. W. Murnaua snimanim u Rabu i Splitu (“Financije velikog vojvode”).

Ovog ljeta predstavlja još jedan gotovo zaboravljeni raritet u kojem se naši prostori koriste kao projekcija egzotičnih maštarija. Taj film zove se “Goubbiah”, 1956. snimio ga je francuski redatelj Robert Darene, a glavnu ulogu glumi jedna od najvećih zvijezda francuskog filma pedesetih, štićenik i ljubavnik Jeana Cocteaua, Jean Marais. Pustolovni film “Goubbiah” – sniman na prostoru Hercegovine, Podbiokovlja i Brača – ovog se tjedna na neki način “vraća u postojbinu”: u petak će u bračkom gradiću Pučišća – gdje je najvećim dijelom snimljen – nakon silnih desetljeća dospjeti pred oči publike.

Sniman sredinom pedesetih kad je Jean Marais velika pustolovna zvijezda, film “Goubbiah” je pustolovno-trivijalni film koji koketira sa sentimentalnom literaturom, ali i vesternom.

Nama, iz današnje perspektive, francuski film pruža sondu u predmoderni, predturistički Jadran pedesetih: u Pušišćima su još uvijek svi krovovi kameno bijeli, a gradić izgleda fascinantno, Zlatni rat i podbiokovsko primorje još su uvijek totalno neizgrađeni, a sniman iz gornjih rakursa Počitelj s okukom Neretve doista izgleda kao neki magični, zabranjeni grad. (Autor: Jurica Pavičić, Jutarnji list)

Procesija Veliki petak u Dolu

 

 

Zanimljivo:

 

Klesarska škola u Pučišćima

 

U Pučišćima već godinama uspješno djeluje jedina kamenoklesarska škola na ovim prostorima. Njen rad i stručnjaci na cijeni su u svim zemljama svijeta, a prostor njene radionice izuzetan dodatak sadržajima koje Brač nudi gostima izvan i u sezoni. Pogledajte mali foto-album..

 

 


Razne informacije o uslugama

koje nisu oglašene na našim stranicama potražite na slijedećem linku:

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)