Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on svi 14, 2012

Pustinjački samostan Blaca

Pustinjački samostan Blaca

nosi u sebi veliku spomeničku vrijednost. Njezin je začetak bila kamenjem pregrađena pećina – prvo sklonište poljičkih pustinjaka. Zatim su vrijedni i pobožni pustinjaci dozidavali uz hrid, kao uza zaklon, neugledne prizemnice vrlo različitih oblika i različitih namjena: od slikovitih kuhinja, krušnih peći, nakapnica, podruma i drugih pomoćnih prostorija za sebe i svoje težake do, u doba većeg blagostanja, raskošnih višekatnica sa slikovitim balkonom, pločnim krovovima, koji su kao i zidovi dobivali s vremenom patinastu boju pećine. Ova redovnička pustinja ugodno iznenađuje u toj pustoj divljini skladnošću i raskošjem nepatvorenih oblika izvornoga graditeljstva.


Blaca se stoga doista otkrivaju kao isklesan dragulj od patiniranog kamena poput stare požutjele slonovine. Čine nam se gotovo utvarna u svojoj “tvrdoj” ljepoti. Bijeli pločni krovovi razigranih nejednakih ploha uza suru liticu stvaraju slikovitu harmoniju kao smrznuta fantazija duha u tom izuzetnom prostoru mira i lagode.
Blaca će svojim pokućstvom privući vašu pozornost. Uza stari namještaj kuhinje, blagovaonice, i stilsko pokućstvo po sobama, neka vas u ovoj pustinji bez putova ne iznenadi lijep glasovir.
Skrećemo, međutim pozornost na astronomske sprave ove u svijetu poznate zvjezdarnice, na bogatu zbirku starinskog oružja, na mnoštvo raznolikih starinskih satova, na izuzetno bogatu knjižnicu s mnogo neproučenih rukopisa pisanih hrvatskom ćirilicom – poljičicom.

 

Kako do tamo?

Kako do Blaca

Do Blaca se najlakše i najčešće dolazi kopnenim makadamskim putem koji se odvaja sa asfaltiranog puta do Vidove gore, a označen je putokazom. Put može biti teško prohodan za niska vozila pa malo pripazite. Nakon dvadesetak minuta vožnje vozila se parkiraju na širokom platou pokraj kamenog križa. Put se nastavlja pješice preko napuštenog sela Dragovode, trideset minuta laganog hoda nizbrdo. Drugi način je dolazak brodom u obližnju uvalu i zatim 30 – 40 minuta hoda uzbrdo, ovisno u kakvoj ste kondiciji. Ljeti put može biti naporan zbog velike vrućine pa preporučamo obilazak u proljeće ili jesen. Samostan je otvoren za posjete izletnika svakodnevno u ljetnoj sezoni, ali bolje je prije polaska kontaktirati čuvare ili Centar za kulturu Brač.

 

Važno! – privremeno zatvoren muzej pustinje Blaca (14.06.2010.) Uslijed prirodne nepogode koja je pogodila Muzej i samostan Pustinje Blaca na Braču – odrona stijena iznad samostanskog sklopa kada je došlo do oštećenja na dijelu zgrada Pustinje, muzej je privremeno zatvoren za posjetitelje. Nakon izvedenih primarnih terenskih geotehničkih istražnih radova na stijenskoj masi iznad zgrada i nulte faze sanacije, odnosno uklanjanja potencijalno najlabilnijih fragmenata stijene, izrađeno je i stručno mišljenje o stupnju opasnosti od daljnjih obrušavanja, a prema tome i određena mogućnost turističkog razgledavanja muzejsko samostanskih sadržaja. Na osnovu navedenog zaključeno je kako je sanacija hridi iznad Muzeja Pustinje Blaca vrlo zahtjevna te da je potrebno izvesti radikalnije i dugotrajnije mjere zaštite od daljnje degradacije već jako „načete“ stijenske mase. Također, prostor ispod stijene na prilazu samostanu s Vidove gore je ugrožen te je za sada opasan za bilo kakav pristup pješacima. Stoga će se u sljedećem razdoblju intenzivno raditi na iznimno zahtjevnom projektu sanacije stijenske mase kojim bi se dugoročno riješio problem sigurnosti i otklonila moguća opasnost za posjetitelje te zaštitio ovaj iznimno važan spomenički sklop iz 16. stoljeća. Stoga Vas izvješćujemo da je Muzej je do daljnjega zatvoren , a sve daljnje aktivnosti bit će usmjerene na poduzimanje mjera za mogućnost sigurnog dolaska i boravka posjetitelja u Pustinji Blaca. O ponovnom otvaranju Muzeja bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)