Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on svi 14, 2012

Selca

Selca

su općinski centar koji uključuje i mjesta Povlja, Sumartin i Novo Selo. Na visoravni brijega Pliš, ponad uvale Radonja i doline Rapina, između brda Sveti Mikula i ravnice Poje, nastalo je mjesto Selca, najveće naselje na istočnom dijelu otoka Brača s približno 900 stalnih žitelja.

Selca - otok Brač

Linkovi

Saznajte više o Selcima putem slijedećih linkova:

Nekretnine

Ako vas zanima kupnja nekretnina u Selcima provjerite sljedeće linkove:

Kultura

Croatia rediviva: Ča, Kaj, Što – baštinski dani hrvatska je pjesnička manifestacija koja okuplja pjesnike svih hrvatskih narječja koja na književničkoj razini traju kao književni jezici. Utemeljitelj i idejni začetnik ove manifestacije hrvatski je pjesnik Drago Štambuk, liječnik i diplomat. Autor je i Zida od poezije na središnjem trgu u Selcima, na kojemu se postavljaju ploče ovjenčanih pjesnika (poetae oliveati), s godinom ovjenčanja, imenom i nekoliko stihova uklesanih u brački mramor. Temeljna ideja manifestacije jest ideja trojstvenosti hrvatskoga jezika, te ideja koineizacije (miješanja) svih triju hrvatskih nariječja kao izraz hrvatskoga jezičnoga zajedništva. Organizatori manifestacije su Općina Selca, KUD “Hrvatski sastanak 1888.” i Društvo hrvatskih književnika.Povaljska listina

Croatia rediviva

Zanimljivo:

Liječnik Matej Bencur

Dolazak liječnika Mateja Bencúra u Selca i njegov boravak u njima, rezultirao je jačanjem ideje o panslavizmu. Bio je pretplatnik ruskih časopisa Nevoje vremja i Njiva, a i propagirao je djela Turgenjeva i Tolstoja.

Selčani su se zanosili za novim i svježim idejama kojima ih je izlagao liječnik i književnik, pa su nakon nekoliko godina uredili đardin koji su prozvali “Park Tolstoj”.

Danas su u parku i u užem dijelu mjesta izložene skulpture Tolstoja, Stjepana Radića, Hans Dietrich Genschera, pape Ivana Pavla Drugog, Aloisa Mocka, Franje Tuđmana, Tome Didolića – prvog selačkog gradonačelnika i kip Srca Isusova, po predlošku velikog kipara Ivana Meštrovića.

 

Razne informacije o uslugama

koje nisu oglašene na našim stranicama potražite na slijedećem linku:

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)