Karen Muller Turina, kćerka je Pepite Turine, čileanske književnice hrvatskog porijekla i Cesara Octavia Mullera, čileanskog akademika koji je pisao pod pseudonimom Oreste Plath. Pepita Turina je bila rođena u Punta Arenasu, u vrijeme kada su se žene malo školovale, ali budući da je već u srednjoj školi počela primati nagrade za pisanje, već tada je bilo jasno da njen talent neće proći nezapažen. Iza nje su ostale priče i eseji, a uvijek će biti zapamćena i kao suosnivačica Eksperimentalnog kazališta na Universidad de Chile. Oreste Plath se cijeli život bavio tradicionalnom kulturom i običajima, što je objavio u brojnim knjigama. Bračni par je imao blizance Karen i Karola, a baš Karen je posvetila svoj život očuvanju djela svojih roditelja.

     Čileanska akademija za jezik ustanovila je priznanje koje nosi ime Oreste Plath, a ove godine su ga odlučili dodijeliti baš njegovoj kćeri Karen.

     Ceremonija je održana 23. rujna, u zgradi Akademije u Santiagu, a priznanje joj je uručila predsjednica Adriana Valdes. Karen Muller Turina nije skrivala koliko joj je ovo priznanje važno, ne samo profesionalno, već i emocionalno. Na dodjeli je govor održala Patricia Stambuk, članica Akadmije i prva čileanska novinarka, ali i prva čileanska književnica hrvatskog porijekla, kojoj je dodijeljena ta titula. Obraćajući se nazočnima, Stambuk je izrazila divljenje Muller Turini za sav trud i posvećenost očuvanju uspomene na djelo dvaju književnika koji su obilježili jedno razdoblje čileanskog kulturnog života. Radila je to kroz brojna okupljanja, radionice, predavanja profesorima i studentima, surađujući s brojnim institucijama i izdavačima, za što je bilo potrebno puno znanja, ljubavi i strpljenja. Kao stručnjak Muller Turina je pronosila kulturne vrednote Čilea i izvan granica domovine u Ekvador, Peru, Urugvaj i Argentinu, a njeni su radovi tiskani i u Španjolskoj. Pokrenula je digitalnu igru putem Interneta pod geslom Igrati se i učiti u koju se može uključiti cijeli svijet. Stambuk je citirala Muller Turina kazavši da se ne može biti dobar roditelj ako nisi u stanju zabaviti vlastito dijete bez Ipada ili sličnih pomagala.

     Karen Muller Turina je pri tom mislila i na vlastito djetinjstvo provedeno s majkom koja je nju i brata odgajala po vlastitim pravilima i u čijoj kući ništa nije bilo zabranjeno, a koja je imala veliki utjecaj na njihovo duhovno i kulturno oblikovanje. I sama Pepita Turina je u svojoj knjizi ?Tko je tko u čileanskoj literaturi? objasnila da nije željela opterećivati niti siliti svoju djecu da rade nešto što ne žele, jer oni nisu bili ONA. 

     Patricia Stambuk je svoj govor završila zahvalom Karen Muller Turina i riječima Miguela de Servantesa: Kada napraviš dobro, nikad ne nedostaje nagrade.

(prilog priredila Branka Bezić Filipović)