U petak 30.10. 2020. održana je prva Mala škola astronomije u Sutivanu pokraj crkvice sv. Vicenca u 17 sati.
U sklopu programa Narodne knjižnice Sutivan povodom Mjeseca hrvatske knjige 2020. održana je zanimljiva radionica za sve koji vole gledati u nebo i žele znati više o onome što vide.
Ono što vidimo na noćnom nebu oduvijek je zanimalo i intrigiralo ljude tako da se astronomija smatra najstarijom od svih znanosti. Praćenje i razumijevanje pojava na nebu bilo je povezano sa osnovnim čovjekovim djelatnostima: poljoprivredom, navigacijom i orijentacijom u prirodi, s time vezanom trgovinom, putovanjima i otkrićima ali i svetkovinama i društvenim okupljanjima.
Ono što vidimo doista je fascinantno, a još je fascinantnije što svi živimo na jedinom do sada poznatom nebeskom tijelu koje omogućuje život u najrazličitijim oblicima zahvaljujući nizu nevjerojatnih podudarnosti i zakonitosti.
Na ovoj radionici namijenjenoj svima u dobi od 9 do 99 godina objasnili smo neke od tih okolnosti i time zagrebati površinu fascinantnih otkrića i spoznaja koje je čovječanstvo ostvarilo za vrijeme svog kratkog boravka na ovom planetu.
Na lokaciji radionice bio je postavljen edukacijski model sunčevog sustava, prošetali ćemo zajedno do susjednih planeta i do Sunca, promatrajući Mjesec naučili smo nešto o njegovim fazama i utjecaju na Zemlju, a promatrajući nebo upoznali smo trenutno dobro vidljive planete: Mars, Saturn i Jupiter, kao i najsjajnije zvijezde sjevernog noćnog neba i njihova zviježđa.
Na putu prema crkvici sv. Vicenca u Sutivanu, oni koji su pažljivo gledali uz rubove ceste primjetili su planete sunčevog sustava u omjeru veličina prilagođenih Suncu promjera 85 cm koje je bilo postavljeno na lokaciji radionice.
Oni koji su krenuli iz smjera Supetra prošli su najprije kroz Oortov oblak (koji se smatra obitavalištem kometa i sličnih tijela i granicom našeg sunčevog sustava) a zatim ušli u Kuiperov pojas.
U tom ledenom okruženju jaaako udaljenom od Sunca obitava nekadašnja planeta Pluton, kao i naknadno otkrivene patuljaste planete poput Erisa, Makemakea i Haumee te još oko tisuću sličnih nebeskih tijela te veličine i bezbroj manjih ledenih tijela.
Nakon Miraca na desnoj strani ceste nedaleko skretanja na stari put prema Stivanu prolazite pored Neptuna, plavog ledenog diva i najudaljenije planete od Sunca.
Nedugo nakon skretanja za restoran Grill garden na desnoj strani ceste smješten je još jedan ledeni div Uran, sedmi u nizu planeta od Sunca.
Kad uđete na glavni ulaz u Sutivan i zatim nastavite obilaznicom prema sv. Vicencu, odmah nakon ulaska na obilaznicu na lijevoj strani ceste primjetiti ćete planetu Saturn, plinovitog diva i drugi po veličini planet našega sustava.
Točno nasuprot skretanja prema sv. Roku, na lijevoj strani ceste nalazi se Jupiter – plinoviti div koji uvjerljivo dominira svim ostalim planetama svojom veličinom.
Prošavši pokraj njega napustili smo grupu takozvanih Jovianskih planeta koji za razliku od terestričkih koji sada slijede nemaju čvrstu planetarnu koru.
Između Jupitera i Marsa prolazimo kroz jako veliki (široki) asteroidni pojas kojim kruži još jedan patuljasti planet Ceres ali i oko 750 000 većih ateroida među kojima je i asteroid 10645 Brač, nazvan po našem otoku!
On je označen na lijevoj strani ceste u dubokom zavoju na putu prema sv. Vicencu. Nakon što skrenete sa obilaznice prema crkvici dolazite napokon do skupine manjih “kamenitih” planeta Marsa, Zemlje, Venere i Merkura, koje ćemo obići pješice nakon što se parkirate na lokaciji radionice.
Uživajte u letu kroz sunčev sustav na dolasku ili na odlasku s radionice! Planete će biti postavljene do 02.11.2020.