Zbirka iseljeničke literature Druga domovina u Narodnoj knjižnici Sutivan bogatija je za dva nova darovana naslova: ROGATIVAS ARAUCANAS  i JUAN BENIGAR: VOZ SUTIL DE LA TIERRA. 

Najveća donatorica ove jedinstvene stivanske zbirke Branka Bezić Filipović, koja nam je već darovala preko 500 knjižnih naslova, obradovala nas je poslanim knjigama od kojih je jedna pretisak originalnog Benigarovog djela a druga rad više autora o samom Juanu Benigaru, argentinskom Hrvatu podrijetlom iz Zagreba.

Radi se o zanimljivoj osobi: “S namjerom da živi u skladu s prirodom otišao je u Argentinu 1908. godine. Tamo je bio etnolog, indijanolog, borac za prava i protiv istrebljenja Indijanaca, pokretač tekstilne industrije u Patagoniji i cacique – mirovni sudac u indijanskom plemenu. Napisao je gramatiku i rječnik naroda Araucana, koje danas zovu Mapuche. Bio je dopisni član Akademije iz Buenos Airesa i dobivao je ponude da radi na sveučilištima, na što nikada nije pristao, već je najveći dio života proveo u mjestu Aluminé u pokrajini Neuquen gdje je umro 1950. godine. (preneseno iz ASPIRA: Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije, https://virtualnimuzej.aspira.hr/bijeli-cacique-juan-benigar/ )”.

Oni koji žele više podataka o Benigaru kao i o drugim iseljenim Hrvatima mogu ih pronaći na stranicama “Virtualnog muzeja iseljeništva Dalmacije”, koji pod okriljem sveučilišta ASPIRA vodi neumorna Branka Bezić Filipović.

Naslovna