U ponedjeljak 10. lipnja Sutivan su posjetili učenici 1a. razreda OŠ ŽNJAN-PAZDIGRAD iz Splita, koji pod vodstvom svoje učiteljice Ane Domazet održavaju brojne kreativne aktivnosti inspirirane stivanskom “Pričom o mački u kampanelu”.

Sada su se imali priliku uživo upoznati s poznatom stivanskom kamenom mačkom, brončanom skulpturom „djevojčice s mačkom“ na rivi kao i drugim stivanskim zanimljivostima:  kamenim pitarima na šetnici Blato koji pričaju priču o ribama, moru i ribolovu te geološkim stupom koji priča o prošlosti naše planete i zatim skulpturom stivanskog zaštitnika sv. Roka. Prošetali su i do crkve sv. Roka da bi čuli priču o zavjetnim maketama a zatim se družili sa svojim vršnjacima u područnoj školi u Sutivanu.

Popodnevne sate proveli su u Narodnoj knjižnici Sutivan u kojoj su izvodili igrokaze, recitacije, pjevali i pričali priču o „mački u kampanelu“. Postavljena je bila i izložba njihovih likovnih radova.

Napokon, prilikom odlaska katamarana splitska i stivanska djeca rekonstruirala su povijesni događaj „kamenovanja vapora“ koji je uslijedio nakon višegodišnje ljutnje starih Stivanjana na povike: „Stivanjani, imate mašku u kampanel“ ili „Mijau, mijau!“ koji su se skoro svakodnevno čuli po odlasku broda iz stivanske luke.

Ovaj puta su papirnate kuglice glumile kamenja, tako da nije bilo razbijenih stakala i glava već samo puno dječjeg smijeha, mjaukanja i lajanja na opće čuđenje drugih putnika u katamaranu i turista koji nisu svjesni da su boravili u jedinom mjestu na svijetu koje ima „mačku u kampanelu“!