Narodna knjižnica Sutivan započinje sa vansezonskim kreativnim i edukacijskim programima za djecu koji uključuju:

 

Glazbenu stvaraonicu

Malu školu šaha

Informatičku radionicu

Malu školu astronomije

Foto/video radionicu

 

Programi su namijenjeni djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi (od 3. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje) pod uvjetom da se formira grupa od najmanje tri sudionika za pojedinu radionicu. Obuka se provodi bez naknade za sve redovno učlanjene u knjižnicu. Više informacija i prijave na radionice u knjižnici kroz radno vrijeme. Termini i učestalost radionica prilagođavaju se pojedinoj grupi djece i njihovom slobodnom vremenu

 

Glazbena stvaraonica

poznavanje teorije glazbe i glazbenih instrumenata. Melodija, harmonija, ritam, izvedba,  prepoznavanje glazbenih žanrova. Skupno izvođenje i stvaranje glazbe, osnovna obuka na klaviru, gitari, bubnjevima i udaraljkama, uz upoznavanje elektroničkih instrumenata –  kontrolera te programa i opreme za snimanje i produciranje glazbe. 

 

Mala škola šaha

poznavanje šahovskih pravila i razvoja šaha kao igre i životne vještine donošenja odluka i preuzimanja odgovornosti za svoje odluke. Razvijanje kreativnog razmišljanja, razumijevanje taktike i strategije te šahovske notacije. Sa onima koji već igraju šah radi se na boljem poznavanju igre, igranju na vrijeme i na turnirima, rješavanju taktičkih zagonetki i principima  šahovskih otvaranja, središnjica i završnica. 

 

Informatička radionica

poznavanje rada na računalu koje uključuje praktične vještine upravljanja mapama i datotekama, rada u uređivačima teksta i računskim tablicama, napredno korištenje tipkovnice. Razvijanje pismenosti u komunikaciji putem računala (e-mail, društvene mreže). Ovisno o sklonostima i potrebama djece rad na poznavanju dijelova računala, osnove rada rada u grafičkim programima, napredno pretraživanje interneta i vrednovanje izvora, zaštita računala od virusa i drugih štetnih programa. 

 

Mala škola astronomije

poznavanje sunčevog sustava i njegovih planeta i mjeseca te njihovih međusobnih odnosa. Promatranje noćnog neba i prepoznavanje planeta, zvijezda i sazvježđa te raznih  astronomskih pojava. Upoznavanje pomoćne opreme za promatranje nebeskih tijela poput dvogleda i teleskopa. Ovisno o sklonostima učenje o postanku i širenju svemira te postanku planeta Zemlje i ljudskim istraživanjima svemira. 

 

Foto/video radionica

poznavanje osnova fotografije i video snimanja. Upravljanje postavkama snimanja i kreativno snimanje fotoaparatom i/ili mobitelom. Korištenje pomoćne opreme za fotografiranje: stativa, dosvjetljivača, mobilnih aplikacija. Obrada fotografija u računalu i montaža videa.  Ovisno o sklonostima i raspoloživoj opremi osnove fotografiranja u uvjetima nedovoljnog svjetla i noćna fotografija, bojanje svjetlom (light-painting), time-lapse fotografija, studijska fotografija.