021 630 173 pzsupetar@gmail.com

varenik-izvornost2011U Ministarstvu poljoprivrede 28. listopada 2015. održano je svečano potpisivanje Ugovora o sufinanciranju troškova postupka izrade specifikacije za dodjelu oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka izvornosti za 11 hrvatskih proizvoda koji su ostvarili uvjete propisane natječajem za sufinanciranje iz travnja ove godine. Među potpisnicima bila je i Poljoprivredna zadruga Supetar, koja je na natječaj za oznaku izvornosti prijavila brački varenik, tradicionalni proizvod od grožđanog soka koji bračke domaćice spremaju već stotinama godina. Varenik danas nezasluženo polako pada u zaborav a može biti vrlo zanimljiv europskom gastro tržištu tako da će ovaj projekt pomoći njegovoj promociji i popularizaciji izvan okvira otoka Brača.

Nakon potpisivanja održana je degustacija proizvoda za predstavnike medija koji su imali priliku kušati svaki od proizvoda i čuti priču o njegovoj specifičnosti i načinu proizvodnje, te planovima za budućnost.

Uz Brački varenik u postupak izrade specifikacije ušle su i Malostonske kamenice, Lička i Creska janjetina, Zagorski mlinci, Istarski med, Goranski medun, Slavonska kobasica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta te meso crne slavonske svinje. Oni proizvodi koji uspješno izrade specifikaciju pridružit će se društvu od 30-tak hrvatskih proizvoda koji su do sada uspješno prošli ocjenjivanje specifikacija i dobili traženu oznaku.

Jedna od najvažnijih vrijednosti oznake izvornosti je što čini proizvod prepoznatljivim, a s druge strane sprječava mogućnost plagiranja. Osim toga ostvaruje se regionalna prepoznatljivost i možda najvažnije: proizvodi sa zaštitom izvornosti ili podrijetla imaju znatno veću prodajnu vrijednost te mogu poslužiti kao dodatni izvor prihoda vrijednim bračkim poljoprivrednicima.

Uzorci varenika koji su predstavljeni bili su od OPG-a Ljubomir Kurtić sa dva uzorka od sorte crljenka i babića, zatim OPG-a Žuvić i OPG-a Katja Cukrov.

Uz varenik se poslužio i brački sir obitelji Maria Kuzmanića te suhe smokve OPG-a Jozo Kuzmanić. Degustacija varenika privukla je veliki interes prisutnih, a sir i suhe smokve su također dobili sve pohvale. Posebno zahvaljujemo Vinariji Senjković i TZG Supetra na donacijama koje su poklonjene organizatorima događanja u Ministarstvu.