Iz tiska je u izdanju Narodne knjižnice Sutivan upravo izašla ilustrirana „Priča o mački u kampanelu / The Story about the Cat in the Belfry“ za koju je ilustracije izradio slikar Dražen Jerabek, a tekst prema usmenoj predaji prilagodio Franjo Mlinac.
U luksuznom tvrdom uvezu, obima 30 stranica s predivnim ilustracijama u boji, priča je namijenjena čitateljima svih uzrasta koji će na atraktivan način saznati zašto je Sutivan na otoku Braču jedino mjesto na svijetu koje ima mačku u kampanelu i kako je do toga došlo.
Slikovnica je dvojezična, na hrvatskom i engleskom jeziku, tako da omogućuje i strancima koji dolaze na otok Brač da se upoznaju s ovom jedinstvenom legendom koja je brojnim aktivnostima raznih pojedinaca, narodne knjižnice, Općine Sutivan i Turističke zajednice postupno ugrađena u suvremeni identitet našega mjesta.
Podsjetimo se, u stivanskom zvoniku se od 2001. g. nalazi kamena skulptura mačke, 2016. HRT je u sklopu serijala „Otkrivamo Hrvatsku“ snimila dokumentarnu reportažu „Sutivan: maška u kampanelu“, knjižnica je 2019. objavila brošuru „Mačka u kampanelu: ponos i predrasude“ u kojoj je nastanak legende datiran u 30-te godine prošlog stoljeća i u kojoj je prenesen tekst Marka Uvodića Splićanina na tu temu, općinska uprava je 2020. g. postavila na rivi skulpturu akademskog kipara Ante Strinića „Djevojčica s mačkom“, a ove je godine Sutivan dobio i ovu ilustriranu priču koja od sljedećeg tjedna ide u distribuciju širom Hrvatske.
U Sutivanu će se moći kupiti u knjižnici od idućeg tjedna, naravno uz poseban popust i u prigodnom poklon paketu iznenađenja o čemu ćemo vas informirati za koji dan!