Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on sij 31, 2013

Zavjetne makete na Braču

Zavjetne makete na Braču

Djelatnici Hrvatskog pomorskog muzeja Split Stjepan Lozo i Ljubomir Radić poduzeli su istraživanje do sada u Hrvatskoj nedovoljno obrađene teme najkarakterističnijih zavjetnih darova pomoraca – maketa brodova.

U nedavno tiskanom izdanju “Zavjetni darovi pomoraca – makete brodova” autori su izložili saznanja i kataloški prikazali sve zavjetne makete koje su pronašli u crkvama na hrvatskoj obali Jadrana.

Locirano je i registrirano 187 maketa brodova darovanih svetištima od Istre do Boke kotorske, a sve su darovane u razdoblju od početka 19. do početka 21. stoljeća. Na Braču se od tog broja nalazi čak 12 primjeraka i to šest (6) u crkvi sv. Roka u Sutivanu, dvije (2) u Supetru, tri (3) u Pučišćima i jedna (1) u Milni.

To je vrlo značajan fundus na razini otoka, ali još je zanimljivije da je upravo maketa iz stivanske zavjetne crkve datirana kao najstarija u ukupnoj kolekciji! Radi se o maketi dvojarbolnog jedrenjaka tipa “brik” sa križnim i sošnim jedrima kojem je na krmi upisana 1819. godina.

Daljnjim istraživanjem i argumentiranjem potvrđena je datacija makete tako da je sa sigurnošću utvrđeno da je najstarija zavjetna maketa broda izrađena 1819. godine i izložena u crkvi sv. Roka u Sutivanu na otoku Braču.

To je još jedan značajan doprinos kulturno-umjetničkom i tradicijskom bogatstvu Sutivana uz novootkriveni antički brodolom sarkofaga, prikaz morske medvjedice u zidu nekadašnje ranokršćanske bazilike sv. Ivana, katakombe na mjesnom groblju i brojne druge kulturno-povijesne atrakcije.

Maketa i spomenuta knjiga promovirane su nedavno povodom manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj narodnoj knjižnici Antonio Rendić Ivanović u Sutivanu gdje se još nekoliko dana može razgledati a zatim će biti vraćena na svoje mjesto u zavjetnoj crkvi.

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)