021 630 173 pzsupetar@gmail.com

Od 17. do 20. ožujka u Bolu je održana 18. po redu međunarodna smotra maslinara i uljara “Noćnjak”. U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održan je četverodnevni program kojem je prisustvovao veliki broj posjetitelja.

Poljoprivredna zadruga Supetar aktivno je sudjelovala u programu. U sklopu “Burze maslinovih ulja i proizvoda od maslina” i “Sajma maslinarstva i uljarstva” Zadruga je imala štand sa izloženim vlastitim proizvodima i proizvodima zadrugara koji je svojom atraktivnosću izazivao stalni interes posjetitelja. U sklopu po prvi put održanog “Stručnog skupa o mediteranskom bilju” posvećenom smilju, upraviteljica Zadruge Tija Mlinac održala je predavanje o ljekovitom bilju dalmatinskih otoka i priobalja.

U subotu je u zadružnom masliniku “Babin laz” održana prezentacija rezidbe maslina od strane magistra Stanislava Štambuka iz Savjetodavne službe RH, a zatim na susjednoj parceli i prezentacija strojeva za sadnju i održavanje nasada smilja od strane tvrtke “MESSIS” koja nudi veliku paletu poljoprivredne mehanizacije i alata.

U završnoj večeri održano je svečano uručivanje priznanja na kojemu je PZ Supetar osvojila jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju za kozmetičke proizvode od maslina: macerat od gospine trave i macerat od smilja. Zadruga je ostvarila brojne korisne kontakte i sudjelovala u radnim sastancima, između ostalog i sa ministrom poduzetništva i obrta Darkom Horvatom koji je najavio doradu Zakona o zadrugama prema sugestijama hrvatskih zadrugara.