Kultura

Događanja i projekti u kulturi

 

Monografija Sutivan - kulturna povijest

monografija Sutivan kulturna povijestU utorak 22.04. u 19 sati u reprezentativnom prostoru Muzeja Mimara u Zagrebu održala se promocija monografije SUTIVAN, KULTURNA POVIJEST.

Knjiga je izišla iz tiska krajem 2007. i ovo je njena prva službena promocija koja je okupila u prvom redu veliki broj Stivanjana koji žive u Zagrebu i okolici ali i neočekivano veliki broj viđenih gostiju iz kulturnog, javnog i političkog života Hrvatske kao i predstavnike medija jer samo u nekoliko mjeseci nakon izlaska, knjiga je vrlo zapažena i prepoznata kao jedan od važnijih izdavačkih pothvata posljednjih godina u smislu predstavljanja kulturne i povijesne baštine hrvatskih gradova i gradića.

Knjigu su u nazočnosti ministra kulture mr.sc. Bože Biškupića prezentirali dr. Tea Benčić Rimay, akademik prof. dr. Pavao Pavličić, akademik prof. dr. Petar Šimunović i urednici Dražen Katunarić i Franjo Mlinac, a uvodnu riječ dao je općinski načelnik Petar Vladislavić d.i.e.

U atriju muzeja bila je prigodno postavljena izložba fotografija Franje Mlinca iz ciklusa STIVAN U SVJETLU I SJENI, a događaj je uveličao i vokalni nastup izvrsne splitske klape ŠUFIT. Nakon službenog dijela promocije organiziran je prigodni domjenak u istom prostoru.

Pročitaj više..

 

Stivan dobio svoju himnu

Stivane pjesmo na moruPrigodom obilježavanja 10. godišnjice osnivanja Općine Sutivan i 10. godišnjice održavanja programa “Stivanskog lita” – ljetnog festivala raznih manifestacija u kulturi, u sklopu multimedijske večeri “Stivan” premijerno je izvedena novouglazbljena skladba “Stivane, pjesmo na moru”.

Skladba je snimljena u splitskom studiju “Deva”, uglazbio je Franjo Mlinac, voditelj Narodne knjižnice Sutivan, aranžman je napisao Ivan Božičević, poznati splitski glazbenik i kompozitor, a nadahnuto je izveo Teo Brajčić.

Stihovi su stari punih 75 godina, a napisao ih je poznati hrvatski pjesnik Rikard Katalinić Jeretov i odavno slove kao neslužbena himna Sutivana. U pripremi je i klapska verzija iste, koja bi trebala biti promovirana na jednom od sljedećih Stivanskih lita.

 

 

Stivansko lito

Stivansko litoStivansko lito kolaž je raznovrsnih i kvalitetnih događanja u sportu, zabavi i kulturi koja u pravilu okupljaju veliki broj gledatelja.

Prvo Stivansko lito održano je 1997. u godini osnutka novovjeke Općine Sutivan i od tada je kroz njega prošao ogroman broj izvođača, muzičara, glumaca, umjetnika, sportaša.

2007. obilježena je prigodno 10-godišnjica retrospektivnom izložbom i video kolažom dokumentiranih događanja.

 

Saznaj više..

 

 

MUZEJSKA ZBIRKA STARIH ALATA I ZANATA I KAVANJINOVA SPOMEN-SOBA

Jedan od važnijih projekata za koji se već godinama priprema teren i koji bi dao bitan doprinos stivanskim kulturnim sadržajima tijekom čitave godine je projekt osnivanja zbirke starih alata i zanata u nekadašnjem prostoru “draulika” – uljare u gospodarskom dijelu Kavanjinovih dvora. Kako je općina od nedavno postala knjižni vlasnik Kavanjinova ljetnikovca najvažniji uvjet je ostvaren, a ubrzo se kreće u izradu projekta uređenja spomenutog prostora koji bi u konačnici trebao udomiti i narodnu knjižnicu, muzejsku zbirku, galerijski prostor u atriju, ljetnu pozornicu i pomoćne prostorije na katu. U samom ljetnikovcu uredila bi se jedna veća prostorija kao spomen-soba velikog baroknog pjesnika Jerolima Kavanjina koja bi u budućnosti mogla biti centar međunarodnog književnog okupljanja za koje su pregovori u tijeku. Za realizaciju spomenutog projekta uz općinska sredstva očekujemo potporu Ministarstva kulture RH ali i brojnih sponzora zaljubljenika u Sutivan iz čitavog svijeta.

 

NARODNA KNJIŽNICA U SUTIVANU

31. kolovoza 2002. u Domu kulture u Sutivanu svečano je otvorena Narodna knjižnica. Smještena u lijepo uređenom prostoru, u sastavu kojeg je i velika polivalentna dvorana, knjižnica je opremljena novim tipskim i funkcionalnim namještajem, a sredstva je u cijelosti osiguralo Ministarstvo kulture RH. Knjižnica ima odjel za djecu i odrasle. Sredstva za početni knjižni fond također je osiguralo ministarstvo kulture, a u prigodi otvaranja knjižnica je dobila u donaciju i oko 300 naslova, uglavnom vrijedne građe. Svojom kvalitetom i brojem (150 svezaka knjiga) ističe se donacija mr. Bože Biškupića. Za sada skroman knjižni fond od oko 500 svezaka knjiga, sastoji se uglavnom od lektirnih naslova za djecu i manjeg broja beletristike za odrasle, te referentne i zavičajne zbirke. Voditelj knjižnice je gosp. Franjo Mlinac, koji je uz stručnu pomoć Matične službe Gradske knjižnice Marka Marulića iz Splita obavio sve poslove vezane uz uređenje knjižnice i obradu knjižnog fonda. Budući da je općina Sutivan izrazito turistički orjentirana, do početka sljedeće turističke sezone planira se uvođenje Interneta i drugih multimedijskih sadržaja koji bi potencijalnim korisnicima pružili kvalitetniju uslugu i pravodobnu informaciju. Na kraju je potrebno istaknuti da je ovo peta po redu knjižnica na otoku Braču, čime se ovaj otok definitivno svrstava među ona područja u Hrvatskoj koja imaju najrazvijeniju mrežu pučkog knjižničarstva, najveći broj (5) knjiga po glavi stanovnika i u postotku najveći broj korisnika (15%) u odnosu na broj stanovnika. (tekst: Vesna Mihanović, Split )

 

Misto moje malo

Iz pera Josipa Antića i foto aparata Franje Mlinca nastala je velika reportaža o Sutivanu objavljena u tek izašlom izdanju MORE MAGAZINA za svibanj mjesec. Josip Antić, izvršni urednik najstarijeg i najpopularnijeg hrvatskog časopisa o moru i ljudima koji od mora i na moru žive, posjetio je Sutivan sredinom travnja, potaknut novoizašlom i hvaljenom monografijom SUTIVAN KULTURNA POVIJEST. U nekoliko dana zaogrnutih atmosferom južine nastala je priča koja sintetizira stivanske povijesne i današnje posebitosti a koju svakako valja pročitati. Autor teksta majstorski je povezao stivansku prošlost i budućnost, kvalitete i nedostatke, vrline i mane, portretirao niz ljudi koji svaki na svoj način percipiraju i oblikuju mjesto u kojem žive i u iscrpnoj reportaži na sedam stranica bogato ilustriranih fotografijama oslikao portret današnjeg Stivana. Preporučamo svima koji su na neki način u vezi sa našim malim mistom da požure do novinskih kioska i osiguraju sebi primjerak ove vrijedne stivanske razglednice.

 

Europski glasnik

Europski glasnik br. 12 naslovnica F.MlinacNaslovnicu novog broja poznatog kulturnog časopisa EUROPSKI GLASNIK krasi jedna bračka fotografija autora F.Mlinca, detalj sa procesije stivanskog zaštitnika Sv. Roka.

Dvanaestu godinu zaredom Europski glasnik se potvrđuje kao časopis koji nastoji opisati suvremenost, pratiti različite teorijske – sociološke, antropološke, filozofske rasprave u kojima se zrcale dominatna društvena previranja današnjice.

Odgovornost intelektualca, koncept europskog jedinstva i eurokulture, manifestacije totalitarizma, estetičke teorije, popularna kultura, teme su koje se provlače kroz gotovo sve brojeve časopisa.

Veliki dio dvanaestog broja Europskog glasnika bavi se „religijom u kontekstu“, esejima poznatih hrvatskih i europskih autora i intelektualaca, tako da fotografija na naslovnici uspješno oslikava tematsku preokupaciju izdanja.

Inače, procesija Sv. Roka jedna je od rijetkih u Hrvatskoj u kojoj se održao običaj bosonogog nošenja svetačkog kipa od prve procesije davne 1623. godine sve do danas.

 

 

Češko-stivansko prijateljlstvo

Obilježavanje Češko-hrvatskog prijateljstva u SutivanuOd 13. – 17. lipnja 2008. u Stivanu se održala velika manifestacija hrvatsko-češkog prijateljstva i obilježavanje tradicijskih povijesnih veza.

Povod ovome događaju dao je češki kompozitor i kantautor Bohdan Mikolašek koji od nedavno većim dijelom godine boravi u Sutivanu, a čiji je djed Antonin Mikolašek radio kao stivanski liječnik u godinama prije i nakon Prvog svjetskog rata. Osim lječničkog posla Antonin je bio aktivno uključen u društveni i socijalni život Sutivana, pa je tako pokrenuo i još uvijek aktuelnu ali nikad realiziranu ideju o izgradnji klimatskog lječilišta na zapadnog obali stivanskog akvatorija i organizirao tiskanje serije razglednica koje su danas vrijedni povijesni dokumenti i govore mnogo o izgledu i životu Sutivana u to doba.

Bohdan Mikolašek, koji inače živi i radi u Švicarskoj, ove godine obilježava 100-godišnjicu dolaska svog djeda u Sutivan 1908., a u suradnji sa Općinom i Turističkom zajednicom Sutivana, ova proslava će prerasti lokalne okvire i poslužiti kao lijepi primjer vjekovnih veza, kulturnih, socijalnih i turističkih koje spajaju Češku i Hrvatsku.

Pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i županijskih turističkih institucija, sa češke strane događaju je nazočila Češka televizija – Studio Ostrava, koja je snimala veliku reportažu o Sutivanu, otoku Braču i samom događanju, a nazočan je bio, uz 60-tak gostiju iz čitave Europe i veleposlanik Češke Republike, gosp. Karel Kuehnl.

Program je obuhvatio niz obilazaka i izleta po otoku, prigodne izložbe, koncerte u crkvi i na Ljetnoj pozornici Kavanjin, protokolarne sastanke, a centralno događanje bila je Večer češko-hrvatskog prijateljstva na Ljetnoj pozornici Kavanjin 15. lipnja (nedjelja) u 20:00 sati. Na linku www.sutivan.info možete pronaći više informacija na češkom jeziku, a detaljno objašnjenje akcije pročitajte ovdje.