Zanimljivosti

 

Monografija Sutivan – kulturna povijest

Ovdje pročitajte zanimljive priloge o Sutivanu:

 

Prvi brački kviz u Sutivanu

Posted by on pro 13, 2013 in Arhiva, Događanja, Zanimljivosti | 0 comments

Prvi brački kviz u Sutivanu

Tradicionalni kviz Narodne knjižnice Sutivan, koji se već godinama održava u ovom bračkom mistu pod imenom “Pametan, spretan i sretan”, ove godine izlazi izvan okvira Stivana i poziva sva bračka mjesta da se uključe sa svojim ekipama.

Kviz je zabavna mješavina igara znanja, snalažljivosti i spretnosti a neke od najčešćih disciplina su: slaganje riječi od izvučenih slova, pitalice razne tematike, brzinsko slaganje puzla, foto memorija, prepoznavanje glazbe, balansiranje predmeta na glavi, prepoznavanje mirisa i okusa, pantomima i sl. a ove godine posebna pažnja posvetit će se poznavanju otoka Brača u svim aspektima.

Svako bračko mjesto ima pravo prijaviti jednu ekipu koja će predstavljati to mjesto na način da prva regularno prijavljena ekipa dobija pravo zastupanja svog mjesta. Ekipe se sastoje od 4+1 igrača, koji se moraju prijaviti imenom, prezimenom i slikom na mail Narodne knjižnice Sutivan knjiznica-sutivan@otok-brac.info počevši od 13.12.2013.

Kotizacija sa sudjelovanje u kvizu je 100 kuna po ekipi, kvalifikacijski susreti će se odigrati 04. siječnja 2014. (subota), a finalni susret sljedećeg dana 05. siječnja 2014. (nedjelja) u stivanskoj knjižnici.

Posebna zanimljivost je da će se finalni susret putem “live streaminga” prenositi na internetu što će osigurati dobru gledanost zainteresirane publike a više detaljnijih informacija možete dobiti na tel. 718 000 kroz radno vrijeme knjižnice Sutivan.

Okušajte svoje znanje i ostale vještine u prvom svebračkom kvizu 04. i 05. siječnja 2014. godine.

kviz-web

Mala velika stvar

Posted by on pro 5, 2013 in Arhiva, Komunalne teme, Zanimljivosti | 0 comments

Mala velika stvar

Nedavno je jedan od zapuštenih stivanskih kantuna osvanuo u novom ruhu. Radi se o križanju ulice Radovana Vidovića sa uličicom između autobusnog stajališta i restorana Dora koji je već toliko dugo u očajnom stanju da ga više nismo ni primjećivali kao takvog. Po nalogu općinske uprave općinski djelatnici izveli su radove čišćenja i rekonstrukcije koji su od sramotnog kantuna napravili ugodno mjesto za odmor i fotografiranje. Dobar je to primjer kako mali zahvati u prostoru mogu puno učiniti za ukupni dojam i uređenost mjesta pa očekujemo i daljnje korake u tom smjeru. Za sada veliki plus naručiteljima i veliki plus izvođačima radova.

 

fontana-mala copy

Svi Sveti u Sutivanu

Posted by on stu 1, 2013 in Arhiva, Zanimljivosti | 0 comments

Svi Sveti u Sutivanu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EU kongulavanje

Posted by on lis 29, 2013 in Arhiva, Najave, Zanimljivosti | 0 comments

EU kongulavanje

Narodna knjižnica Sutivan i udruga Crno Bili Svit u suradnji sa Općinom Sutivan pripremaju EU projekt za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu obnove kongulanih kala na području naselja Sutivan. Vrlo važan zahvat obuhvatio bi sve kale kojima ne prometuju automobili a njime bi povijesna jezgra Sutivana dobila na vrijednosti i autentičnosti koje bi pomogle turističkom imidžu mjesta kao i vraćanju poslovnog i kulturnog života u te prostore zbog povećane atraktivnosti.

kongul

Prvi u prvom dijelu

Posted by on lis 29, 2013 in Arhiva, Zanimljivosti | 0 comments

Prvi u prvom dijelu

Prvi dio prvenstva Treće boćarske lige Srednje Dalmacije je završen. Nakon sedam odigranih kola BK “Stivan” je na prvom mjestu, što je uspjeh koji nisu očekivali obzirom da su tek ove godine stupili u višu razinu boćarske lige. Od sedam odigranih kola imali su četiri gostovanja i tri domaće utakmice. Prvenstvo se nastavlja 30.03.2014.

IMG_2531_2

Glazbena stvaraonica

Posted by on lis 11, 2013 in Arhiva, Događanja, Knjižnica, Zanimljivosti | 0 comments

Glazbena stvaraonica

U Narodnoj knjižnici Sutivan počela je sa radom ovogodišnja “Glazbena stvaraonica“, kreativno – edukacijski program koji djecu uči kako savladati prve muzičke korake bez obzira na predznanje.

Program je prilagođen  djeci 4.,5.,6. i 7. razreda osnovne škole, a za starije pohađatelje osmišljen je podprogram pod imenom “Uglazbljujemo pjesnike”.

Ove godine, zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i Općine Sutivan knjižnica je opremljena novim vrhunskim KURZWEIL elektronskim pianinom i baterijom ALESIS elektronskih bubnjeva koji omogućuju vježbu bez prevelike buke.

Trenutno stvaraonica radi sa stivanskom djecom ali pozivamo roditelje iz okolnih mjesta da formiraju grupu djece koja bi također mogla pohađati tečajeve u dogovorenim terminima.

Više informacija na tel. 718 000 ili 095 718 0001

 

Poučna staza “Pjesma na moru”

Posted by on lis 9, 2013 in Arhiva, Događanja, Najave, Zanimljivosti | 0 comments

Poučna staza “Pjesma na moru”

Lanjske 2012. godine Općina Sutivan u suradnji sa Narodnom knjižnicom i udrugama Saxum i Crno Bili Svit iz Sutivana, osmislila je projekt izgradnje Poučne staze „Pjesma na moru“ koji na najbolji mogući način pokriva područje općine i povezuje sve vrijedne kulturno-povijesne, prirodne i krajobrazne točke te se spaja na poučne staze susjednih općina.

Projekt je konkurirao na natječaju Splitsko-dalmatinske Županije i ostvario u 2013. godini potporu od 15.000 kuna. Sa uloženim proporcionalnim sredstvima iz općinskog proračuna započelo je uređenje jedne od važnijih točaka: lokaliteta Vele lokve, na jugozapadnom dijelu teritorija, nedaleko Golog brda.

Radi se o lokalitetu koji spada pod zaštitu ekološke mreže NATURA 2000, zbog velike važnosti u očuvanju biljne i životinjske raznolikosti okolnog ekosustava.

Lokva ima i povijesnu vrijednost za život Sutivana jer je u sušnim vremenima bila jedina u kojoj je uvijek bilo vode, pa su stivanske žene i po nekoliko puta na dan pohodile lokvu sa praznim maštilima da bi ih nakon kilometarskog hoda donijele u svoja žedna kućanstva.

Samo uređenje lokaliteta podrazumijeva izletnički prostor opremljen stolovima i klupama, prostor za opuštanje i meditaciju ili promatranje živog svijeta u neposrednoj blizini lokve, te edukacijske i informacijske sadržaje (info-ploče) kao i informacije o dozvoljenom ponašanju vezano za zaštitu lokaliteta.

Nova pomlađena stivanska uprava prihvatila je projekt poučne staze u potpunosti te poduzima radnje za njegovo daljnje uređenje i ucrtavanje u Urbanistički plan Sutivana kako bi ga se moglo štititi od devastacije. Također konkurira s njim u zajedničkom projektu više bračkih općina za stjecanje bespovratnih sredstava za uređenje iz europskih fondova.

 

 

Najava spektakla

Posted by on kol 15, 2013 in Arhiva, Događanja, Najave, Zanimljivosti | 0 comments

Najava spektakla

Općina Sutivan, kao prva na otoku Braču, postavlja nove standarde za pučke fešte ili fjere tako omiljene u ljetnoj sezoni među gostima i domaćim stanovništvom.

One koji dođu u Sutivan za fjeru sv. Roka, 16. kolovoza (petak) osim dobre muzike dva odlična zabavljačka benda: grupe VIVA i grupe PRVA LIGA, dočekat će i pravi svjetlosni spektakl.

Laser show, igru glazbe i svjetlosnih efekata na stivansku rivu postavit će tvrtka Prolight iz Zagreba, specijalizirana za ovakve vrste programa.

Umjesto uobičajenih vatrometa jednom u tijeku večeri, stivanjani i njihovi gosti uživat će u nekoliko vrlo efektnih glazbeno-svjetlosnih performansa u trajanju od 5 minuta.

U 23:00, 24:00 i 01:00 sat iza ponoći, pogasit će se javna rasvjeta, a prekrasna stivanska riva postat će jedinstvena svjetlosna pozornica kako bi uvijek vrhunski ugođaj stivanske fjere bio još bolji i spektakularniji.

Budite sa nama na fjeri sv. Roka u Sutivanu u petak navečer!

LASER_17