Narodna knjižnica

Internet stranice Hrvatske narodne knjižnice Antonio Rendić Ivanović pogledajte na ovom linku..

 

Na ovoj stranici pročitajte o  najnovijim aktivnostima u knjižnici:

 

Glazbena stvaraonica

Posted by on lis 11, 2013 in Arhiva, Događanja, Knjižnica, Zanimljivosti | 0 comments

Glazbena stvaraonica

U Narodnoj knjižnici Sutivan počela je sa radom ovogodišnja “Glazbena stvaraonica“, kreativno – edukacijski program koji djecu uči kako savladati prve muzičke korake bez obzira na predznanje.

Program je prilagođen  djeci 4.,5.,6. i 7. razreda osnovne škole, a za starije pohađatelje osmišljen je podprogram pod imenom “Uglazbljujemo pjesnike”.

Ove godine, zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i Općine Sutivan knjižnica je opremljena novim vrhunskim KURZWEIL elektronskim pianinom i baterijom ALESIS elektronskih bubnjeva koji omogućuju vježbu bez prevelike buke.

Trenutno stvaraonica radi sa stivanskom djecom ali pozivamo roditelje iz okolnih mjesta da formiraju grupu djece koja bi također mogla pohađati tečajeve u dogovorenim terminima.

Više informacija na tel. 718 000 ili 095 718 0001

 

Tečaj šivanja

Posted by on lis 1, 2013 in Arhiva, Knjižnica, Najave | 0 comments

Tečaj šivanja

Narodna knjižnica Sutivan poziva sve Bračane u bližem okruženju da se upoznaju sa programom aktivnosti koje knjižnica provodi u vansezonskom periodu i da iskažu svoj interes za sudjelovanjem kako bi složili liste prioriteta i uskladili termine održavanja.

PONUDA AKTIVNOSTI U NARODNOJ KNJIŽNICI SUTIVAN – VANSEZONA

1. Obuka za rad na računalu za treću dob – Internet / G-mail / Skype (u suradnji sa UMK CBS)

2. Obuka za rad na računalu za administrativne djelatnike – Word / E-mail / Sigurnost na mreži

3. Obuka za rad na računalu za djecu do 4. razreda osnovne škole

4. Šahovska škola za djecu do 4. razreda osnovne škole

5. Škola fotografije – početna razina (za djecu do 3. srednje)

6. Škola fotografije – početna razina (za sve uzraste)

7. Škola fotografije – napredna razina – DSLR aparati (za sve uzraste)

8. Škola video snimanja – početna razina, za djecu do 3. srednje (u suradnji sa UMK CBS)

9. Škola video snimanja i montaže – napredna razina za djecu do 3. srednje (u suradnji sa UMK CBS)

10. Glazbena stvaraonica za djecu do 3. srednje – osnove stvaranja glazbe

11. Škola gitare za sve uzraste – početna razina

12. Okrugli stolovi i forumi (razne teme)

13. Predavanja, projekcije i demonstracije (razne teme)

14. Kviz: pametan, spretan sretan

15. Zimska olimpijada za djecu

16. Škola šivanja – početna razina (u suradnji sa UMK CBS)

17. Škola recikliranja odjeće – od odbačenih odjevnih predmeta stvorite nove (u suradnji sa UMK CBS)

18. Škola prepoznavanja biljaka za sve uzraste (u suradnji sa UMK CBS)

19. Književne večeri i večeri poezije.

– odabir dostupnih aktivnosti i termini održavanja ovisit će o broju zainteresiranih za pojedine teme. Minimalan broj učesnika varira ovisno o temi. Većina programa je besplatna za polaznike, dovoljno je aktivno članstvo u knjižnici. Prijave i informacije osobno u knjižnici, na telefon: 718 000 ili 095 718 0001 ili e-mail: knjiznica-sutivan@otok-brac.info

 

plakat-web

Glazbena stvaraonica

Posted by on tra 8, 2013 in Arhiva, Događanja, Knjižnica, Zanimljivosti | 0 comments

Glazbena stvaraonica

Nakon dovršene obuke za rad na računalu za djecu nižih razreda osnovne škole u Narodnoj knjižnici u Sutivanu započeo je originalni glazbeno-edukacijski program za djecu «GLAZBENA STVARAONICA».

 

Program je prilagođen djeci od 2. do 8. razreda osnovne škole bez obzira na razinu poznavanja glazbe. Naglasak je na razvijanju opće glazbene kulture preko upoznavanja osnova glazbe, upoznavanja glazbenih instrumenata, glazbenih vrsta i žanrova, procesa stvaranja glazbe, pisanja i uglazbljivanja pjesama do snimanja glazbe u studiju.

 

Pohađanjem ovog programa djeca će steći kompetencije prepoznavanja glazbenih žanrova, načina sviranja instrumenata, pjevanja, osnove notnog sustava, tvorbu akorda i melodije, ritma i dinamike te time razviti opću glazbenu kulturu i otkriti slobodu izražavanja na zabavan i atraktivan način. Naglasak je na opuštenosti, improvizaciji i uživanju u glazbi a ne na strogom «školskom» i profesionalnom pristupu.

 

Program je dobio inicijalnu potporu Ministarstva kulture RH i općine Sutivan koju ćemo upotrebiti za popunjanje glazbenog arsenala knjižnice koja do sada raspolaže manjim brojem akustičnih i elektronskih instrumenata i neophodnom programskom podrškom, a cilj nam je tu kolekciju povećati i osigurati odgovarajuću multimedijsku podršku tako da je pomoć donatora dobrodošla.

 

Rad se odvija u grupama djece različite dobi sa donekle različitim pristupom. Kod mlađih naglasak je na upoznavanju instrumenata i ritma, osnova glazbe, pjevanja i zajedničke izvedbe, dok sa starijima ovisno o razini poznavanja glazbe i glazbenim sklonostima razvijamo poseban program pod nazivom «Uglazbljujemo pjesnike» u kojem smo ostvarili jedinstven spoj glazbene i čitalačke kulture.

 

O pojedinostima tog programa naknadno ćemo vas detaljno izvjestiti, a za sada pozivamo potencijalne donatore da nas kontaktiraju na brojeve telefona 021 718 000 ili e-mailom: knjiznica-sutivan@otok-brac.info kako bi sudjelovali u tehničkom opremanju jedinstvene bračke «GLAZBENE STVARAONICE».

Čestitka

Posted by on ožu 31, 2013 in Arhiva, Knjižnica | 0 comments

Čestitka

cestitka-uskrs1web

Forum 50

Posted by on ožu 2, 2013 in Arhiva, Događanja, Knjižnica, Komunalne teme, Najave, Zanimljivosti | 1 comment

Forum 50

Forum 50 poziva vas na sastanak 04. ožujka (ponedjeljak) u 18 sati u čitaonicu Narodne knjižnice Sutivan na otvorenu raspravu povodom teme: “Formiranje anketnog upitnika – 50 pitanja“.

Forum 50 nestranačka je inicijativa grupe mladih građana Stivana, Narodne knjižnice Sutivan i udruge Crno Bili Svit, a cilj mu je prvenstveno demokratski razvoj lokalne zajednice i jačanje participacije građana u odlučivanju i radu tijela lokalne samouprave. Forum u Sutivanu djeluje od siječnja 2013. godine i njegovi sastanci otvoreni su za javnost i održavaju se svakog ponedjeljka u 18 sati u prostorijama stivanske knjižnice.

Ovaj jedinstveni brački model zamišljen je kao platforma za otvorenu raspravu o temama koje građani smatraju važnim za održivi razvoj  mjesta, sa naglaskom na mlađu populaciju ali ne zanemarujući iskustva i savjete starijih participanata.

Ideja ove platforme je da bude potpora svim političkim strankama i neovisnim pojedincima u mjestu koji žele dobrobit Stivanu. Forum će pomoći da odluke i radnje koje donose i poduzimaju budu što više u skladu sa voljom većine tako da njihova provedba u praksi bude što uspješnija.

Anketni upitnik na kojem Forum aktivno radi pomoći će svim kandidacijskim listama i kandidatima za načelnike na nadolazećim lokalnim izborima da osluhnu što mještani doista žele i što ih brine, kako bi njihovi razvojni planovi bili što kvalitetniji.

Sve političke stranke i pojedinci dobit će na Forumu ravnopravnu mogućnost za prezentaciju svojih rješenja i strategija razvoja Sutivana zainteresiranoj javnosti.

 

web-forum-logo

Male maškare

Posted by on velj 8, 2013 in Arhiva, Događanja, Knjižnica | 0 comments

Male maškare

I ove godine vrtić i škola jedini su koji održavaju tradiciju maškaravanja u Sutivanu.

 

Danas je održana mala ali zabavna krnevalska povorka, spaljen krnjo,

a zatim se zabava nastavila u čitaonici Narodne knjižnice

malim maskenbalom.

Foto album:

 

 

 

Pametan, spretan, sretan 2013

Posted by on velj 8, 2013 in Arhiva, Događanja, Knjižnica | 0 comments

Pametan, spretan, sretan 2013

Malo fotografija sa ovogodišnjeg kviza “Pametan, spretan i sretan” po osmi put,

ove godine pod vodstvom Ranka Superman Sulejmana Blaževića i Marine Vladislavić.

 

Pomlađene ekipe, novi natjecatelji, zanimljive igre i

prijelazni pehar opet vraćen u knjižnicu!

 

 

 

Novo vrijedno otkriće

Posted by on sij 31, 2013 in Arhiva, Događanja, Knjižnica, Zanimljivosti | 0 comments

Novo vrijedno otkriće

Djelatnici Hrvatskog pomorskog muzeja Split Stjepan Lozo i Ljubomir Radić poduzeli su istraživanje do sada u Hrvatskoj nedovoljno obrađene teme najkarakterističnijih zavjetnih darova pomoraca – maketa brodova.

U nedavno tiskanom izdanju “Zavjetni darovi pomoraca – makete brodova” autori su izložili saznanja i kataloški prikazali sve zavjetne makete koje su pronašli u crkvama na hrvatskoj obali Jadrana.

Locirano je i registrirano 187 maketa brodova darovanih svetištima od Istre do Boke kotorske, a sve su darovane u razdoblju od početka 19. do početka 21. stoljeća. Na Braču se od tog broja nalazi čak 12 primjeraka i to šest (6) u crkvi sv. Roka u Sutivanu, dvije (2) u Supetru, tri (3) u Pučišćima i jedna (1) u Milni.

To je vrlo značajan fundus na razini otoka, ali još je zanimljivije da je upravo maketa iz stivanske zavjetne crkve datirana kao najstarija u ukupnoj kolekciji! Radi se o maketi dvojarbolnog jedrenjaka tipa “brik” sa križnim i sošnim jedrima kojem je na krmi upisana 1819. godina.

Daljnjim istraživanjem i argumentiranjem potvrđena je datacija makete tako da je sa sigurnošću utvrđeno da je najstarija zavjetna maketa broda izrađena 1819. godine i izložena u crkvi sv. Roka u Sutivanu na otoku Braču.

To je još jedan značajan doprinos kulturno-umjetničkom i tradicijskom bogatstvu Sutivana uz novootkriveni antički brodolom sarkofaga, prikaz morske medvjedice u zidu nekadašnje ranokršćanske bazilike sv. Ivana, katakombe na mjesnom groblju i brojne druge kulturno-povijesne atrakcije.

Maketa i spomenuta knjiga promovirane su nedavno povodom manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj narodnoj knjižnici Antonio Rendić Ivanović u Sutivanu gdje se još nekoliko dana može razgledati a zatim će biti vraćena na svoje mjesto u zavjetnoj crkvi.

 

Foto album – Noć muzeja 2013

Posted by on sij 29, 2013 in Arhiva, Događanja, Knjižnica | 0 comments

Foto album – Noć muzeja 2013

Mali foto album sa programa povodom manifestacije Noć muzeja u Narodnoj knjižnici Sutivan 2013. godine:

Noć muzeja u knjižnici

Posted by on sij 22, 2013 in Arhiva, Događanja, Knjižnica, Najave | 0 comments

Noć muzeja u knjižnici

 

Narodna knjižnica Sutivan u suradnji sa udrugama Crno Bili Svit, Svijet kao cvijet i Saxum, i ove godine obilježava prigodnim programom manifestaciju Noć muzeja 2013:

 

 

19:00 – 20:00 Dječji muzej – postava predmeta po izboru djece i radionica: “Što znamo o muzejima?” (udruga Svijet kao cvijet)

 

 

20:00 – 21:00 Jezična baština – kviz/igra značenja starih stivanskih riječi (udruga Svijet kao cvijet)

 

 

21:00 – 21:30 Promocija najstarije hrvatske zavjetne makete iz 1819. godine, zavjetovane u crkvi sv. Roka u Sutivanu

(Župa Sutivan, Narodna knjižnica Sutivan)

 

 

21:40 – 22:30 Život na ‘45 – izložba singlica (gramofonskih ploča) i glazbena slušaonica (udruga Crno Bili Svit)

 

 

22:00 – 22:30 Vrijeme je za čaj – obvezno ponesite omiljenu šalicu

Petak, 25. siječnja od 19:00 do 22:30 sati u Narodnoj knjižnici Sutivan

noc-muzeja-2013-web