Sport

Najatraktivnije i međunarodno priznato događanje je zasigurno sportski festival Vanka Regule koji već godinama privlači veliku pažnju medija i sve veći broj sudionika i promatrača.

Tjedan dana tog festivala je definitivno najluđi tjedan koji možete doživjeti u Sutivanu, sa cjelodnevnim događanjima i natjecanjima, cjelonoćnim zabavama i partyjima. Saznajte više na njihovim stranicama..

 

Boćarski klub StivanBoćarski klub “STIVAN” formiran je na izborno-osnivačkoj skupštini održanoj dana 21.09.1999.godine. Svojstvo pravne osobe, odnosno upis u Registar udruga je ostvaren 22.11.1999. No, međutim, to su samo kruti, formalni podaci koji ne pružaju ni izbliza pravu sliku o povijesti boćanja u Općini Sutivan.

Boćarski sport, sa svim svojim novim pravilima je pustio korijene prije pet godina u našem malom mjestu. Sutivan je od tada konstantno imao predstavnike u Bračkoj bočarskoj ligi dok od ove godine BK “STIVAN” zahvaljujući svojim uspjesima nastupa i u II ligi Splitsko-dalmatinske županije. Predhodnica boćanju, odnosno embrio iz kojeg se boćanje i razvilo do današnjih visokih kriterija profesionalnog sporta, jest igra koja se u Dalmaciji popularno naziva “balote”.

Prvi zabilježeni oblici “balotarstva” na našem području sežu čak do XV stoljeća. Dakle vidi se da je boćanje kao jedini pravi i pravni nasljednik balotarstva već duboko usađen u genima dalmatinskog čovjeka. Danas, BK “STIVAN” kao udruga građana okuplja dvadesetak stalnih i tridesetak pridruženih članova. Sve dnevne aktivnosti kao i natjecanja održavaju se na tri zjoga na Bunti u sklopu sportskog centra.

Za vrijeme natjecanja BK “STIVAN” uživa podršku brojnih navijača i zaljubljenika u boćanje. No, postoje i brojni problemi koji su ovih godina uglavnom financijske naravi. Dugi zimski mjeseci i konstantna izloženost vjetrovima na postojećim zjogima onemogućavaju treniranje u to godišnje doba. Upravo iz tog razloga BK “STIVAN” je pokrenuo inicijativu za izgradnjom dvorane. Temeljni radovi su gortovi no još uvijek nedostaje mnogo novaca za minimalnu funkciju tog sportskog objekta. Nadamo se da će u skoroj budućnosti i taj problem biti rješen tako da se možemo posvetiti sportskim uspjesima. Jednog dana će vjetar zapuhati u jedra lađe prepune pehara dodijeljenih radi sportskih uspjeha s kompasom usmjerenim prema samo jednoj točki, “zlatnoj” vitrini u novoj boćarskoj dvorani u Sutivanu.

Hodanjem, trčanjem, veslanjem, plivanjem, penjanjem, kamerom. Oploviti, oplivati, prehodati, pretrčati, ispenjati, snimiti i dokumentirati preko 1000 hrvatskih otoka, otočića i hridi. Dotaknuti svaki dio jadranskog arhipelaga nogom ili rukom, pogledom i nutrinom.

Projekt koji traži predanost, odlučnost, izdržljivost, odricanje, fizičku i psihičku spremnost, tehničku dotjeranost i perfekciju.A prije svega Ljubav. Ljubav za prirodu, za zdravi život, za putovanja, za upoznavanja, ljubav za hrvatsku domovinu, tradiciju, trud predaka i napore suvremenika da ovaj zemaljski dio rajskog vrta ostane sačuvan, voljen i poštovan od svih koji ovamo dolaze.

To je priča koja stoji iza nesvakidašnjeg projekta nazvanog “Utrka 1000 otoka”.

 

 

Ostale sportske udruge u općini Sutivan:

Stivansko lito

MNK BUNTA FOREST

KJD BOKMA

SAXUM SUTIVAN