Najave

Utrka 1000 otoka na Pjaci u 6

Posted by on pro 20, 2013 in Arhiva, Događanja, Najave | 0 comments

Utrka 1000 otoka na Pjaci u 6

baner-1024x136

 

 

Udruga „Crno bili svit“ iz Sutivana sa svojim planetarno poznatim projektom: UTRKA 1000 OTOKA, pozvana je kao gost na adventski festival u Splitu “NA PJACI U 6”.

Nakon kratkog uvoda i upoznavanja javnosti s projektom održat će se projekcija jedne od najpopularnijih od 17 do sada snimljenih epizoda: TILAGUSOVI ZVONČIĆI, snimljene na Dugom otoku.

Dugootočka epizoda utrke 1000 otoka – TILAGUSOVI ZVONČIĆI prikazala se kao kao jedini hrvatski film u kategoriji dugometražnih filmova u društvu vrhunskih dokumentarnih dostignuća na gastro-festivalu KINOOKUS u Stonu, a također je predstavljala Hrvatsku na TOURFILM festivalu u Karlovy Vary, Češka 2012. godine.

Originalni koncept ovog otočkog volonterskog „no-budget“ sportsko-putopisnog serijala prepoznat je na brojnim projekcijama u Hrvatskoj i radosni smo što vas možemo pozvati na još jednu posebnu: u subotu 21. prosinca u 18:00 sati na splitskoj Pjaci, ispred Stare gradske vijećnice. 

Također, pogledajte u nedjelju 22. prosinca emisiju MORE na HTV-u i prilog o posjeti UTRKE 1000 OTOKA balearskom otoku Majorci.

split-utrka

EU kongulavanje

Posted by on lis 29, 2013 in Arhiva, Najave, Zanimljivosti | 0 comments

EU kongulavanje

Narodna knjižnica Sutivan i udruga Crno Bili Svit u suradnji sa Općinom Sutivan pripremaju EU projekt za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu obnove kongulanih kala na području naselja Sutivan. Vrlo važan zahvat obuhvatio bi sve kale kojima ne prometuju automobili a njime bi povijesna jezgra Sutivana dobila na vrijednosti i autentičnosti koje bi pomogle turističkom imidžu mjesta kao i vraćanju poslovnog i kulturnog života u te prostore zbog povećane atraktivnosti.

kongul

Poučna staza “Pjesma na moru”

Posted by on lis 9, 2013 in Arhiva, Događanja, Najave, Zanimljivosti | 0 comments

Poučna staza “Pjesma na moru”

Lanjske 2012. godine Općina Sutivan u suradnji sa Narodnom knjižnicom i udrugama Saxum i Crno Bili Svit iz Sutivana, osmislila je projekt izgradnje Poučne staze „Pjesma na moru“ koji na najbolji mogući način pokriva područje općine i povezuje sve vrijedne kulturno-povijesne, prirodne i krajobrazne točke te se spaja na poučne staze susjednih općina.

Projekt je konkurirao na natječaju Splitsko-dalmatinske Županije i ostvario u 2013. godini potporu od 15.000 kuna. Sa uloženim proporcionalnim sredstvima iz općinskog proračuna započelo je uređenje jedne od važnijih točaka: lokaliteta Vele lokve, na jugozapadnom dijelu teritorija, nedaleko Golog brda.

Radi se o lokalitetu koji spada pod zaštitu ekološke mreže NATURA 2000, zbog velike važnosti u očuvanju biljne i životinjske raznolikosti okolnog ekosustava.

Lokva ima i povijesnu vrijednost za život Sutivana jer je u sušnim vremenima bila jedina u kojoj je uvijek bilo vode, pa su stivanske žene i po nekoliko puta na dan pohodile lokvu sa praznim maštilima da bi ih nakon kilometarskog hoda donijele u svoja žedna kućanstva.

Samo uređenje lokaliteta podrazumijeva izletnički prostor opremljen stolovima i klupama, prostor za opuštanje i meditaciju ili promatranje živog svijeta u neposrednoj blizini lokve, te edukacijske i informacijske sadržaje (info-ploče) kao i informacije o dozvoljenom ponašanju vezano za zaštitu lokaliteta.

Nova pomlađena stivanska uprava prihvatila je projekt poučne staze u potpunosti te poduzima radnje za njegovo daljnje uređenje i ucrtavanje u Urbanistički plan Sutivana kako bi ga se moglo štititi od devastacije. Također konkurira s njim u zajedničkom projektu više bračkih općina za stjecanje bespovratnih sredstava za uređenje iz europskih fondova.

 

 

Tečaj šivanja

Posted by on lis 1, 2013 in Arhiva, Knjižnica, Najave | 0 comments

Tečaj šivanja

Narodna knjižnica Sutivan poziva sve Bračane u bližem okruženju da se upoznaju sa programom aktivnosti koje knjižnica provodi u vansezonskom periodu i da iskažu svoj interes za sudjelovanjem kako bi složili liste prioriteta i uskladili termine održavanja.

PONUDA AKTIVNOSTI U NARODNOJ KNJIŽNICI SUTIVAN – VANSEZONA

1. Obuka za rad na računalu za treću dob – Internet / G-mail / Skype (u suradnji sa UMK CBS)

2. Obuka za rad na računalu za administrativne djelatnike – Word / E-mail / Sigurnost na mreži

3. Obuka za rad na računalu za djecu do 4. razreda osnovne škole

4. Šahovska škola za djecu do 4. razreda osnovne škole

5. Škola fotografije – početna razina (za djecu do 3. srednje)

6. Škola fotografije – početna razina (za sve uzraste)

7. Škola fotografije – napredna razina – DSLR aparati (za sve uzraste)

8. Škola video snimanja – početna razina, za djecu do 3. srednje (u suradnji sa UMK CBS)

9. Škola video snimanja i montaže – napredna razina za djecu do 3. srednje (u suradnji sa UMK CBS)

10. Glazbena stvaraonica za djecu do 3. srednje – osnove stvaranja glazbe

11. Škola gitare za sve uzraste – početna razina

12. Okrugli stolovi i forumi (razne teme)

13. Predavanja, projekcije i demonstracije (razne teme)

14. Kviz: pametan, spretan sretan

15. Zimska olimpijada za djecu

16. Škola šivanja – početna razina (u suradnji sa UMK CBS)

17. Škola recikliranja odjeće – od odbačenih odjevnih predmeta stvorite nove (u suradnji sa UMK CBS)

18. Škola prepoznavanja biljaka za sve uzraste (u suradnji sa UMK CBS)

19. Književne večeri i večeri poezije.

– odabir dostupnih aktivnosti i termini održavanja ovisit će o broju zainteresiranih za pojedine teme. Minimalan broj učesnika varira ovisno o temi. Većina programa je besplatna za polaznike, dovoljno je aktivno članstvo u knjižnici. Prijave i informacije osobno u knjižnici, na telefon: 718 000 ili 095 718 0001 ili e-mail: knjiznica-sutivan@otok-brac.info

 

plakat-web

Najava spektakla

Posted by on kol 15, 2013 in Arhiva, Događanja, Najave, Zanimljivosti | 0 comments

Najava spektakla

Općina Sutivan, kao prva na otoku Braču, postavlja nove standarde za pučke fešte ili fjere tako omiljene u ljetnoj sezoni među gostima i domaćim stanovništvom.

One koji dođu u Sutivan za fjeru sv. Roka, 16. kolovoza (petak) osim dobre muzike dva odlična zabavljačka benda: grupe VIVA i grupe PRVA LIGA, dočekat će i pravi svjetlosni spektakl.

Laser show, igru glazbe i svjetlosnih efekata na stivansku rivu postavit će tvrtka Prolight iz Zagreba, specijalizirana za ovakve vrste programa.

Umjesto uobičajenih vatrometa jednom u tijeku večeri, stivanjani i njihovi gosti uživat će u nekoliko vrlo efektnih glazbeno-svjetlosnih performansa u trajanju od 5 minuta.

U 23:00, 24:00 i 01:00 sat iza ponoći, pogasit će se javna rasvjeta, a prekrasna stivanska riva postat će jedinstvena svjetlosna pozornica kako bi uvijek vrhunski ugođaj stivanske fjere bio još bolji i spektakularniji.

Budite sa nama na fjeri sv. Roka u Sutivanu u petak navečer!

LASER_17

 

 

 

 

 

 

 

Program svetkovina

Posted by on kol 15, 2013 in Arhiva, Događanja, Najave | 0 comments

Program svetkovina

VELA GOSPA

15. 08. četvrtak, Blagdan Vele Gospe, crkvene svečanosti.

10:00 svečana sv.misa – predvodi mladomisnik vlč. Jure Martinić

18:30 tiha sv. misa, zatim procesija s kipom Gospe po mjestu. Završetak pred crkvom s blagoslovom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SV. ROKO

16. 08. petak, Blagdan sv. Roka, nebeskog zaštitnika Stivana, crkvene svečanosti i pučka fešta.

07:00 u srkvi sv. Roka sv. misa koju predvodi brački dekan vlč. Toni Plenković. Preko mise pjeva se život sveca. Nakon sv. mise procesija sa kipom sv. Roka do župne crkve.

18:30 u župnoj crkvi svečana sveta misa koju predvodi naš o. biskup Slobodan Štambuk. Preko sv. mise pjeva zbor sv. Jere iz Pučišća. Slijedi procesija po mjestu. Završetak pred crkvom uz pozdrav Domovini.

sv-roko

Štemerica pary – najava

Posted by on kol 6, 2013 in Arhiva, Događanja, Najave | 0 comments

Štemerica pary – najava

Možda najoriginalniji događaj ovoga ljeta sa naše strane Jadrana je ŠTEMERICA PARTY koji će se održati 08. kolovoza 2013. u Sutivanu na otoku Braču. Svi znamo kakva sudbina čeka goste koji u predsezoni dođu na Jadran: udaranje bagera, piljenje frezerica, roštanje mješalica za beton i iznad svega – neumorno štemanje brojnih hiltijevki, makita ili sličnih štemerica koje izluđuju svojim hipnotičkim ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta dok vam glava ne pukne od bola i ne pomažu više ni lekadol, ni aspirin, ni neofen, ni voltaren.

Iako skoro sva turistička mjesta imaju Odluku o zabrani građevinskih radova u turističkoj sezoni, ova naporna orkestracija potraje i do sredine srpnja. Činjenica je to koja se skriva, tema o kojoj se nerado govori, još manje piše, kako ne bi pokvarili šanse turističkih dolazaka u predsezoni, ali Stivanjani su odlučili postupiti obrnuto! Oni će od neugodne građevne kakofonije napraviti turističku atrakciju i omogućiti turistima da shvate kakve sve ljepote pruža štemerica u ruci i kamen u neposrednoj blizini. Strast za štemanjem dobro je poznata domaćim «uradi sam» majstorima kao i profesionalcima, a sada je prilika da tu strast osjete i naši ljetni gosti.

U Sutivanu na Velom mostu postavljeni su blokovi od autohtonog bračkog kamena, a 8. kolovoza (četvrtak) svatko tko želi moći će se okušati u plemenitoj vještini štemanja sa jednim od alata koje će organizatori ponuditi. Naravno da će sve biti začinjeno i sa odgovarajućom dozom decibela gostujućeg benda, hladnim tekućim osvježenjem, sa dosta znoja i plemenite kamene prašine. Originalna ideja, art performans pod vedrim nebom, zvučna provokacija, zabava sa porukom, parodija turističke predsezone ili samo dobar provod – ŠTEMERICA PARTY je događaj koji se ne propušta!

Copy of stemerica-plakat

Kalendar bračkih događanja!

Posted by on srp 18, 2013 in Arhiva, Najave, Zanimljivosti | 0 comments

Kalendar bračkih događanja!
POČINJE SA RADOM NOVI INTERNET SERVIS – KALENDAR DOGAĐANJA NA OTOKU BRAČU

Internet sjedište www.brac-events.com novi je projekt tvrtke ZOA iz Sutivana u suradnji sa udrugom Crno bili svit i Narodnom knjižnicom Sutivan.

ScreenShot001

Ova specijalizirana stranica ima ulogu kalendara događanja na otoku Braču: “za sva mjesta na jednom mjestu!”

Otok Brač u sezoni svojim bogatim kulturnim programom nudi ljetnim gostima i domaćim stanovnicima više sadržaja i respektabilnih događanja nego bilo koji grad slične veličine po broju stanovnika u Hrvatskoj, a vjerovatno i mnogo šire.

Taj dojam gubi se rascjepkanošću događanja po pojedinim mjestima, a još nikada nije saživjela ideja tiskanja jedinstvenog ljetnog programa koji bi dočekao goste pri dolasku na otok.

Brac-events.com pionirski je projekt ove vrste na Braču koji će uz potporu organizatora kulturnih programa i pomoć urednika srodnih portala, te turističkih i kulturnih djelatnika saživjeti u jedan koristan i ažuran web-servis koji će se često posjećivati.

Potragu za Vašim omiljenim događanjem započnite odmah. Izvjestite nas o događanjima za koja znate a vidite da nedostaju, svi ćemo Vam biti zahvalni. Objava događanja je potpuno besplatna.

Dobar provod na otoku žele Vam urednici portala.

www.brac-events.com

 

Vanka Regule 2013 – program

Posted by on srp 12, 2013 in Arhiva, Događanja, Najave | 0 comments

Vanka Regule 2013 – program

PROGRAM DOGAĐANJA

logo-vrege

 

NEDJELJA / SUNDAY 14.07.2013.

20:30 OPENING CEREMONY

službeno otvaranje festivala

21:30 OUTDOOR ADVENTURE FILM FESTIVAL – ljetna pozornica Kavanjin / Kavanjin summer stage

PONEDJELJAK / MONDAY 15.07.2013.

09:00 SEA KAYAKING GNOCCHI TOUR feat. SPAvantura

Sutivan – Bobovišća powered by OCEAN KAYAK tour

21:30 OUTDOOR ADVENTURE FILM FESTIVAL – ljetna pozornica Kavanjin / Kavanjin summer stage

 

UTORAK / TUESDAY 16.07.2013.

17:00 SLACKSTEP&SLACKLINE.HR SUMMER CAMP

Park Sutivan

22:30 OUTDOOR ADVENTURE FILM FESTIVAL – ljetna pozornica Kavanjin / Kavanjin summer stage

 

SRIJEDA / WEDNESDAY 17.07.2013.

17:00 SLACKSTEP&SLACKLINE.HR SUMMER CAMP

Park Sutivan

21:30 OUTDOOR ADVENTURE FILM FESTIVAL – ljetna pozornica Kavanjin / Kavanjin summer stage

 

ČETVRTAK / THURSDAY 18.07.2013.

09:00 SEA KAYAKING GNOCCHI TOUR feat.SPAvantura

Sutivan – Bobovišća powered by OCEAN KAYAK tour

 

10.00 PARKOUR WORKSHOP – powered by parkour.hr

Kavanjinovi dvori

15:00 RUN & CLIMB – penjačko natjecanje/climbing competation

Ložišća

21:30 OUTDOOR ADVENTURE FILM FESTIVAL – ljetna pozornica Kavanjin / Kavanjin summer stage

23:00 AFTER REGULE PARTY – Talco (Italy)

 

PETAK /FRIDAY 19.07.2013.

08.00 VANKA REGULE INOV8 TRAIL RUNNING – UTRKA

pustinja Blaca / Blaca Hermitage – polazak iz Sutivana 06:00

10:00 PARKOUR WORKSHOP – powered by parkour.hr

Kavanjinovi dvori

14:00 STAND UP PADDLING FIGHT

veslanje na dasci, plaža Lučica / Lučica beach

16:00 WINDSURFING DUAL RACE

jedrenje na dasci, plaža Lučica / Lučica beach

18:00 NECKY VECTOR & OCEAN Kayak sport DUAL SLALOM

kajak natjecanje / kayak competition

plaža Lučica / Lučica beach

19:00 PORATHLON – adventure race

multidisciplinarna timska utrka

luka Sutivan / in the harbour

21:30 OUTDOOR ADVENTURE FILM FESTIVAL – ljetna pozornica Kavanjin / Kavanjin summer stage

23:00 AFTER REGULE PARTY – Mjesni odbor (Šolta)

 

SUBOTA / SATURDAY 20.07.2013.

09:00 SEA KAYAKING GNOCCHI TOUR feat. SPAvantura

Sutivan – Bobovišća powered by OCEAN KAYAK

14:30 SLACKLINE.HR & SLACKSTEP DIFFICULT COMPETITION

slackline težinsko natjecanje

plaža Bistrica/ Bistrica beach

15:30 GT FREERIDE COMPETITION

freeride dual biciklistička utrka

plaža Bistrica/ Bistrica beach

17:00 LONGBOARD.HR SEASIDE RACE

plaža Bistrica/ Bistrica beach

17:30 SPECIALIZED FREERIDE XC CROSS

biciklistička utrka

plaža Bistrica/ Bistrica beach

18:30 INOV8 TRAIL RUNNING CHALLENGE

cross natjecanje / trčanje

19:03 VANKA REGULE BEACH BOULDERING COMPETITION finale

bouldering penjačko natjecanje

plaža Bistrica/ Bistrica beach

22:30 V. R. AWARDS CEREMONY & PARTY – TBF (Split)

dodjela nagrada sport & film festivala

 

NEDJELJA / SUNDAY 21.07.2013.

12:00 FINAL IMPACT OCEAN KAYAK RACE

kajak utrka

plaža Lučica/ Lučica beach

web_vregule-strip_

Program Stivanskog lita 2013.

Posted by on lip 24, 2013 in Arhiva, Najave | 0 comments

Program Stivanskog lita 2013.

Na ovom linku možete pogledati konačnu verziju Programa ovogodišnjeg “Stivanskog lita – lita dobre glazbe”:

 

Program_stlito_2013-web-konacni – konačna verzija (26.06.2013.)

 

Osim sitnih ispravaka najvažnije promjene su: 03.08. subota u 22:00 „Stivan pleše“: Surkin Beatbox performance obogatit će dodatno svojim nastupom
salserosi iz Salsa studija Split: Salsa&Zumba Show, a fjeru sv. Roka učinit će nezaboravnom spektakularni Pro Light Laser Show, svjetlosni i glazbeni delirij do sada neviđen na Bračkim feštama!!!