Stivanska monografija SUTIVAN – KULTURNA POVIJEST uvrštena je među 24 najljepše hrvatske knjige na natječaju koji je raspisala Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2008. godine. Ocjenjivački je sud radio u sastavu: akademski slikar Marcel Bačić (predsjednik ocjenjivačkog suda), akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, Mikica Maštrović – voditeljica grafičke zbirke u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, te dizajner Luka Gusić, a njihov izbor potvrdila je njemačka zaklada Stiftung Buchkunst iz Frankfurta. Među odabranim knjigama predstavljala je Hrvatsku na izložbi «Book Art International» koja se održala u sklopu sajma knjiga u Frankfurtu – «Frankfurter Buchmesse» od 15. do 19. listopada 2008. Iza toga knjiga je bila u sastavu velike i svjetski priznate izložbe najljepše dizajniranih knjiga iz čitavog svijeta – «Best Designed Books from all over the World / Schonste Bucher aus aller Welt» koja se održala u sklopu sajma u Leipzigu u ožujku 2009. godine. Danas je primjerak stivanske monografije u trajnom vlasništvu Njemačkog muzeja knjige i tiskarstva.

SUTIVAN – kulturna povijest

Sutivan monografijaPod pokroviteljstvom Općine Sutivan, u prosincu 2007. godine iz tiska je izašla monografija «Stivan – kulturna povijest», izdavača LITTERIS d.o.o. iz Zagreba. Formata A4, obima oko 500 stranica, bogato ilustrirana, u tvrdom uvezu, ova knjiga predstavlja jedinstveni izdavački pothvat i veliki poklon Stivanu i njegovim zaljubljenicima u 10. godini od osnivanja novovjeke Općine Sutivan.Knjiga je podijeljena u nekoliko cjelina;«Oživljena prošlost» – tekstovi Radovana Vidovića, Andre Jutronića, Nevenke Bezić Božanić, Petra Šimunovića, koji sežu u daleku prošlost Stivana, putem sačuvanih dokumenata koje su vrijedni istraživači stivanske povijesti prikupili i obradili.

«Genius loci» – duh mjesta, oslikan u tekstovima stranih autora koji su pisali o Stivanu i njegovim ljudima na engleskom jeziku, Briana Careya Bennetta i Francisa Violicha, zatim tekstovi Radoslava Tomića, Petra Šimunovića, Dunje Jutronić, Radoslava Bužančića, Vanje Kovačić i Ive Lukšića o stivanskim obiteljima, toponimima, elektrifikaciji, turizmu, športu, pošumljavanju, klimi i spomeničkoj baštini.

«Barokni mikrokozmos» – poglavlje posvećeno najvećem barokonom pjesniku Jerolimu Kavanjinu i tekstovi iz pera poznatih književnika i akademika Pavla Pavličića, Zorana Kravara, Andre Jutronića i Slobodana Prosperov Novaka.

«Sveti Roče priblaženi» – dio knjige posvećen stivanskom najmilijem svecu i zaštitniku Sv. Roku.

«Druga domovina» – cjelina posvećena umjetničkom, književnom i intelektualnom stvaralaštvu stivanskih iseljenika i njihovih potomaka koji su na drugom dijelu svijeta sačuvali ljubav prema rodnom kraju.

« Kroz povijest u zrcalu tiska (1865. – 1920.)» – izbor iz bibliografije otoka Brača koji pruža uvid u stivanske zgode i nezgode zabilježene u tadašnjim dnevnim novinama.

«Stivanski album» – izbor iz proze i poezije stivanskih pjesnika i pisaca, Dražena Katunarića, Jerka Ljubetića, don Mate Blaškovića, Zoe Mamatzi, Rikarda Katalinića, izbor iz arhive starih fotografija i razglednica, autorske fotografije.

Radi se o publikaciji koja će naći svoje mjesto na brojnim bibliotečnim policama, ali i još važnije: u brojnim srcima ljudi koji vole i poštuju Stivan.