Iz arhive – 2005. godina

svi 4, 2012 by

Iz arhive – 2005. godina
PROSTORNI PLAN – DOKUMENTI
U subotu u 10:30 održano je Javno izlaganje prijedloga novog Prostornog plana Općine Sutivan. Na stranicama općinske uprave ponuđeni su za skidanje (download) tekstualni i slikovni dokumenti vezani za prijedlog Prostornog plana. Link…
PROMIDŽBENE AKTIVNOSTI TZO SUTIVAN
Turistička zajednica općine Sutivan priprema izradu novog promidžbenog materijala za pripremu sezone 2006. kao i za prezentaciju Općine Sutivan i TZO Sutivan u Kranju – Slovenija u razdoblju Siječanj – Veljača 2006.
Ako imate neki prijedlog ili idejno rješenje za logo ili zaštitni znak TZO Sutivana, javite se turističkom uredu. Izabrano rješenje bit će nagrađeno.
Prijedlozi se primaju do 10.11.2005.
Za informacije vezane za prezentiranje pojedinačnih ponuda u sklopu promidžbenog materijala: smještajnih kapaciteta, restorana, kafića, konoba, parka, sportskih terena i sl. obratite se u turistički ured radi evidencije i dodatnih informacija. Nadamo se uspješnoj suradnji!
PREDSJEDNIK TZO SUTIVAN
Vinka Udiljak,dipl.pravnik
PROSTORNI PLAN
Dugo očekivani novi Prostorni plan Općine Sutivan odlukom općinskog Vijeća od 18. listopada postavljen je na javni uvid koji će trajati od 01. do 30. studenog u prostorijama Općine Sutivan. Javno izlaganje održat će se 05. studenog (subota) u dvorani Doma kulture s početkom u 10:30 sati. Pismene primjedbe građana na plan primat će se u roku 8 dana po završetku javnog uvida. Čitavu obavijest pročitajte ovdje…
POPLAVA – 04. listopad 2005.
Bujica u Sutivanu
Poplava
Poplava
Poplava
Poplava
Poplava
Poplava
SLUŽBENI GLASNICI
Popunjena je baza Službenih glasnika Općine Sutivan koju možete pronaći ovdje. Budite u toku sa odlukama i radom općinskog Vijeća, programima i planovima Općine Sutivan.
HOMEOPATIJA I ASTRONOMIJA
Još dva zanimljiva događanja u ponedjeljak 22.08 – u 19:00 u Narodnoj knjižnici predavanje dr. Marijana Montanija o homeopatiji i nutricionizmu uz projekcije i i savjetovanje sa pojedincima, a u 20:30za djecu od 3.- 8. razreda osnovne škole astronomsko promatranje Mjeseca i Jupitera (pomoću teleskopa) na terasi općinske zgrade (iznad turističkog ureda). U slučaju oblačnog vremena potonji događaj se odgađa za slijedeći dan. Sve informacije u Narodnoj knjižnici u Sutivanu ili na tel: 718 000.

 

ZAVRŠNICA STIVANSKOG LITA
Nakon proslave blagdana Vele Gospe i Sv. Roka 16.08 (na pučkoj fešti zabavljat će nas “Matko i Brane” a očekuje se i veliki vatromet…), te Klapa Cambi u Sutivanuzavršnice malonogometnog turnira na Bunti, očekuje nas još nekoliko događanja u sklopu Stivanskog lita:RokMeeWau – višestruko nagrađivana predstava za djecu u izvedbi teatra “OMEGA” iz Požege, gostuje u Stivanu u četvrtak 18.08 u 21:00.

Šlag dolazi na kraju: najpoznatija hrvatska klapa iz Kaštela – Klapa CAMBIodržat će cjelovečernji koncert u Stivanu na “Ljetnoj pozornici Kavanjin” usrijedu 24.08 sa početkom u 21:30.

Sa ove dvije izvedbe koje najtoplije preporučamo završava i ovogodišnji program “Stivanskog lita”.

PROGRAM SVETKOVINE SV. ROKA 2005
15.08 Blagdan Velike Gospe:

09:00 Svečana Sveta Misa
18:30 Tiha Sv. Misa, a zatim procesija s kipom Gospe po mjestu

16.08 Fjera Sv. Roka:

07:00 U crkvi Sv. Roka pjevana Sv. Misa s čitanjem života Sv. Roka, a zatim procesija s kipom sveca do Župne crkve

18:00 U župnoj crkvi svečana Sv. Misa koju predvodi O. Anastazio Petrić, OP – župnik Bola
Preko Sv. Mise pjeva Gradski zbor “Brodosplit
Slijedi procesija s kipom Sv. Roka po mjestu.

Nakon procesije u župnoj crkvi Gradski zbor “Brodosplit” održat će kratki koncert.

STIVANSKO LITO
Nakon održanog HIP-HOP festivala koji je u srijedu napravio vrhunsku plesnu zabavu na rivi,u petak nam dolazi u goste Udruga za očuvanje hrvatskog folklora Omiš sa programom narodnih pjesama i plesovakoji će izvesti na rivi u 21:30.
Subota donosi malo iznenađenje: STIVAN NA STARIM I NOVIM SLIKAMA – večer filmskih i foto projekcija u organizaciji Narodne knjižnice u Sutivanu i Udruge multimedijske kulture “Crno bili svit” Sutivan. Program je zamišljen kao kolaž starih i novih filmova i fotografija tematski vezanih za Stivan i nosi poruku važnosti očuvanja povijesnih, kulturnih i urbanističkih vrijednosti našeg mjesta, te sudjelovanja u popunjavanju zavičajne zbirke i arhive vrijednih predmeta i dokumenata iz prošlosti Stivana. Projekcije počinju u 13.08 u 21:30 na ljetnoj pozornici Kavanjin – sačuvajmo stivansko blago za one koji dolaze !
STIVANSKO LITO
U subotu 06.08 održan je SARHAN – program indo-europske fusion glazbe, koji se sastoji od desetak originala koje potpisuje Vesna Gorše, dijelom zabilježenih na prethodnim CD-ima a dijelom pripremljenih za novi nosač zvuka (Talisman, Spring, Al Lat, South Woman, Little Warm Sun, The Cloud, Pearl, Two, Sita, Sarhan..) U pratnji dva vrhunska glazbenika Damira Višiča i Nimai Roya koncert je bio vrhunski glazbeni užitak. Danas je na programu PJETLIĆ ZLATOKRIJESTIĆ – predstava za djecu kojom će dječje kazalište Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda po drugi put u Sutivanu razveseliti najmlađe. Ponedjeljak:VEČER VJEČNIH MELODIJA – operni solisti HNK i ansambl Music Forever – u 21:30. Marija BUBIĆ – JAMAN, sopran
Sveto MATOŠIĆ – KOMNENOVIĆ, tenor
i Stefan KOKOŠKOV, tenor; imena su koja uz birani program najljepših arija i melodija, profesionalni ansambl i voditeljicu garantiraju vrhunski doživljaj – jedan od najvećih ovoga ljeta – karte su već u prodaji – osigurajte svoje mjesto na glazbenom događaju ljeta !
I da ne zaboravimo: 11.08 počinje malonogometni turnir KUP SV. ROKA 2005 u organizaciji MNK BUNTA FOREST Sutivan.
NASTAVAK STIVANSKOG LITA
Najavljujemo nekoliko skorih događanja ovogodišnjeg “Stivanskog lita”:
subotu 30.07 otvara se izložba mlade akademske slikarice Gordane Meštrović.Klapa Teuta u Stivanu
Ovo je njena peta samostalna izložba a postavljena je na otvorenom, u prekrasnom
ambijentu donjeg dvorišta Kavanjinova ljetnikovca.
Izložba je otvorena do četvrtka.
Prvi koncert večeri barokne glazbe u izvedbi Češke umjetnice Jirine Marešove na čembalu
počinje u 21:30 u subotu 30.07 u Župnoj crkvi. Tijekom stivanskog lita održat će se četiri kocerta barokne glazbe u izvedbi vrsnih muzičara iz Praga. U goste Stivanu dolazi odlična mlada klapa TEUTA iz Šibenika. Njihov koncert na programu je u nedjelju 31.07 u 21:30 na ljetnoj pozornici Kavanjin. Ne propustite!
POČETAK STIVANSKOG LITA
ponedjeljak 11.07 sa predstavom komiškog glumca i komičara Tonča Božanića u izvedbi “Pepe Kalafata” započinje ovogodišnji program Stivanskog lita. U srijedu 13.07 na ljetnoj pozornici KAVANJIN prvi koncert – mladi slovenski kvartet saksofona “Štrijo Apokalipsa”. Ostatak programa je bogat i raznovrstan a sadrži i nekoliko pravih poslastica za glazbene sladokusce! Sa detaljima se upoznajte ovdje…
OBILJEŽEN DAN OPĆINE SUTIVAN
24. lipanj blagdan Sv. Ivana Krstitelja i ujedno dan Općine Sutivan obilježen je s nekoliko prigodnihdodjela općinskih priznanjadogađanja. Tradicionalni krijes i misa u crkvici Sv. Ivana na Bunti održala se večer uoči blagdana. Lijepo uređeni okoliš crkvice sa prostorom “Sokolane” i molitva nakon koje oni hrabriji skaču preko velike a djeca preko male vatre, privukao je veliki broj ljudi. U petak ujutro održana je svečana sjednica općinskog Vijeća na kojoj su dodjeljena priznanja zaslužnim Stivanjanima.boćari na turniruTako je priznanje za poljoprivredu pripalo Vinku Kiriginu, za poduzetništvo Obrtu KEKO Sutivan, za inovacije ing. Matku Zuaniću, za kulturu prof. Jerku Ljubetiću, za sport Ivi Ljubetiću Šteki, za turizam Vinki Udiljak, za revitalizaciju centra Sutivana tvrtki ILIĆ DVOR HOTEL, za gospodarenje vodama Tončiju Trutaniću, za školski uspjeh Marceli Radolfi i Đaniju Vladislaviću, te Anti Vranješu kao prijatelju Stivana. Turistička zajednica je u večernjim satima dodijelila nagrade za najljepšu okućnicu, balkon, štekat i okoliš poslovnog prostora uz klapsku pjesmu ispred turističkog ureda. odbojka na pijeskuNa rivi je organizirana plesna muzika do ranih jutarnjih sati. Boćari su odigrali svoj tradicionalni turnir na kojem je pobjedu odnijela ekipa iz Miraca, drugi su bili Supetrani, treći Stivanjani a četvrta ekipa iz Murvice. Po prvi put odigran je i turnir u odbojci na pijesku na novom terenu u parku prirode.
STIVANSKI BOĆARI VLADAJU LIGOM
Boćarski klub «Stivan» prvi je na ljestvici 1. Županijske Lige!!!
Nakon pobjede nad BK «Mirca» od 13-9 BK «Stivan» je osigurao prvo mjesto te rasterećeno putuje u Škrip u sljedeću nedjelju kada će protiv istoimenog domaćina odigrati posljednje kolo prvog dijela Stivansko boćališteprvenstva. U dosadašnjih devet kola BK «Stivan» je ostvario 7 pobjeda dok su jedini porazi doživljeni na gostovanjima u Imotskom te protiv BK «Mirca».
Razlozi za tako dobar plasman jesu povećani intezitet treninga te svođenje broja igrača na optimum čime se našlo mjesto za svakoga. Podizanjem dva zoga u «Sokolani» te dva ispred nje dobiven je boćališni prostor u kojem je pravo zadovoljstvo trenirati i Prvaci lige na novom terenu u Sokolaniigrati a stvoreni su uvjeti za uključivanje mlađih uzrastnih kategorija s kojima bi BK «Stivan» osigurao borbu za vrh u sljedećim sezonama. U devetom mjesecu igra se play-off po načelu prvi protiv četvrtog te drugi protiv trećeg.
Našeg protivnika ćemo znati tek nakon sljedećog kola kada nastaje ljetna stanka koju ćemo iskoristiti za adekvatno pripremanje za utakmice doigravanja.
QUADDO MATTO
Nakon atraktivnih oldtimera Stivan je pohodila još jedna skupina neobičnih oktanskih ljubimaca. Quaddo MattoPod imenom “Quaddo matto” krije se mješanac između motora i terenskog vozila koji postaje sve popularniji način otkrivanja novih užitaka u vožnji drugim vozilima nedostupnim krajevima. Vozila se ne unajmljuju pojedinačno, već se koriste na zajedničkim ekskurzijama koje su veliku grupu avanturista iz Ancone dovele i u naše krajeve. Smješteni u Auto kampu “Mlin” u Sutivanu i podQuad - četverokotači na Braču vodstvom Ive Ljubetića Šteke vlasnika agencije za sportski turizam “Aldura”, u nekoliko dana vozači su obišli atraktivna područja otoka od Vidove gore preko Murvičke obale do malih mjesta poput Dola i Ložišća. Oduševljeni ljepotama koje Brač može ponuditi Talijani su najavili još dolazaka a i mogućnost trajne poslovne suradnje. Na svoje su došla i djeca koja su imali priliku provozati se na ovim skupim motornim ljubimcima.
OLDTIMERI U STIVANU
Sutivan je pohodila atraktivna skupina starih Oldtimeri - veća slikaautomobila «oldtimera» u sklopu «II. Internacionalnog Oltimer Rallya sportskih automobila DALMACIJA 2005». Akcija splitskog kluba u suradnji sa bračkim turističkim zajednicama dovela je na Brač u vremenu od 12. – 15. svibnja dvadesetak sportsko automobilskih rariteta vlasnika iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke. Učesnici su bili Reli sportskih automobilastacionirani u Supetru, gdje su i održali takmičarski dio smotre – ispite vještine i preciznosti, a drugog su dana nakon starta na supetarskoj rivi obišli sva veća bračka mjesta sa zaustavljanjem u onima čiji su ih turistički radnici dočekali. Neuobičajen prizor privukao je mnoge znatiželjnike a neki od njih su se uspjeli i slikati za uspomenu u kokpitima nekadašnjih kraljica i kraljeva europskih cesta.
LOKALNI IZBORI 2005
Lokalni izbori za općinsko Vijeće Sutivana protekli su uRadna i svečana atmosfera  na biralištu najboljem redu, svečano i radno. Od 854 birača na izbore ih se odazvalo 521 što je sa 61,01% vrlo veliki odaziv glasača. Glasalo se za tri liste i rezultati su slijedeći:
Lista HDZ-a sa nositeljem Petrom Vladislavićem osvojila je 297 glasova, lista SDP-a sa nositeljem Ivom Lukšićem osvojila je 81 glas, a Nezavisna lista sa nositeljem Željkom Blaževićem osvojila je 134 glasa. Bilo je 9 nevažećih listića. Po iznesenom slijedi da će u budućem sazivu Općinskog Vijeća HDZ zauzeti osam (8) mjesta, Nezavisna lista tri (3) mjesta i SDP dva (2) mjesta.
STIVANSKI KRIZMANICI
Veća slika - krizma
STIVANSKI PRVOPRIČESNICI
Veća slika - pričest
Na slici: Don Benjamin Capković, Matea Buvinić, Mihaela Zuanić, Tijana Petej, Dina Mlinac, Marijana Merčep, Josipa Bojić, Jerko Škaro, Vladko Sapunar i Ivan Matijaš.
LOKALNI IZBORI 2005
Na lokalnim izborima za općinsko Vijeće Sutivana kandidirale su se tri liste: 
HDZ sa nositeljem Petrom Vladislavićem
 i kandidatima: Nikola Pajić, Šime Brković, Julija Vladislavić, Jerko Grubšić, Stjepan Vladislavić, Denis Radolfi, Bepina Lukšić, Zdenko Tonšić, Bartul Lukšić, Jerko Lamut,
Ivan Jurjević i Jerko Gospodnetić.
SDP sa nositeljem Ivom Lukšićem i kandidatima: Petar Matijašević, Ratko Tavra, Marija Ivanović, Ranko Blažević, Frano Anibalović, Lidija Jurković, Tonči Lukšić, Lenka Jutronić, Zoran Tavra, Ecija Matijaš i Ivo Lukšić.
Nezavisna lista sa nositeljem Željkom Blaževićem i kandidatima: Matko Radolfi, Matko Tonšić, Luiza Vladislavić, Vinko Kirigin, Marjan Lukšić, Bogdan Pelagić, Marija Smoje, Marko Ivanović, Iva Radić, Nikola Ljubetić, Leona Lukšić i Blanka Vladislavić.

Tri liste obećavaju zanimljivu predizbornu kampanju iako je datum izbora u srcu predsezone (15.05) veoma nesretno izabran.
TRIŠETA ILI TREŠETA
Prvenstvo u trešetiDruštveno-sportski događaj mjeseca u Sutivanu je zasigurno Otvoreno prvenstvo Stivana u trišeti! Organiziran po modelu europskih nogometnih kupova turnir je pobudio veliki interes među stivanskim pukom koji je radoznalo i u velikom broju pratio sve partije. Veliki broj mladih igrača je potvrda ukorijenjenosti ove igre među lokalnim stanovništvom te potvrda da sterotip kartaša ne mora imati 50+ godina.
Natjecanje se provelo kroz četiri faze na dva igraća mjesta, za odlazak u sljedeći krug se tražila Finalisti i pobjednicipobjeda u tri partije iz pedesetjednog punta. Mladi par, Ivica Vladislavić i Toni Ljubetić su postali pobjednicima turnira nakon uzbudljivog finala koje je prethodilo svečanoj večeri u konobi na kojoj su istima dodijeljene diplome za pokazanu kartašku umiješnost. Dobro društvo, vino i pjesma su produžili feštu do kasnih noćnih sati. (prilog V.Radmilović)
RADIESTEZIJA U PRAKTIČNOJ PRIMJENI
Tečaj radiestezijeU Narodnoj knjižnici u Sutivanu održan je zanimljivi praktični tečaj RADIESTEZIJE pod vodstvom Ede Bezića – afirmiranog i svjetski priznatog stručnjaka rodom sa Šolte. Tečaj je okupio 13 polaznika različite životne dobi a odvijao se u prostorijama Narodne knjižnice pod pokroviteljstvom općine Sutivan. Više o tečaju…
PROŠIRENJE GROBLJA
Od brojnih radova koji naznačuju Proširenje grobljaskori dolazak turističke sezone, jedan od najvažnijih je rad na iskopu terena za proširenje groblja – projekta koji zbog imovinsko pravnih odnosa već dugo čeka svoje ostvarenje. Ostali važniji zahvati su rekonstrukcija crpne stanice Majakovac, izgradnja polivalentne sportske dvorane “Sokolana”, popločavanje šetališta Blato i uređenja te asfaltiranja brojnih stivanskih puteva i ulica.
MAŠKARE
maskenbalVrijeme karnevala koje je ove godine rano počelo i još ranije završilo u Stivanu su kao i obično najviše osjetila djeca, za koje su u vrtiću, školi i Narodnoj knjižnici organizirane prigodne aktivnosti i zabave.
U dvorani Doma kulture u nedjelju 06. veljače održan je tradicionalni dječji maskenbal, koji su svojim nastupima obogatila 
djeca iz vrtića prigodnim recitacijama a djeca školskoguzrasta pod vodstvom Renate Skovron otplesala su nekoliko veselih plesnih točaka pod maskama.
Zabava je uz domaće pokladnice i druge kolače potrajala sve do večeri.
U utorak je upriličena krnevalska povorka u kojoj je Krnjo prošetao užim dijelom Stivana, da bi svoj kratki ali griješni život skončao na vrhu cilje u plamenim jezicima naravno nakon pročitane osude.
Manje maškare su pokladni utorak dovršile još jednim obilaskom kuća, a veće na maskenbalima koji su se održavali u Supetru i Bolu.
28.01.2005. ZIMSKE RADOSTI
Mi smo se već svi izguštali, a vi koji niste požurite dok još ima snijega, automobilom, taksijem ili pješice, sa saonicama ili bez, bračka je visoravan u bijelom ruhu i čeka na Vas.

20.01.2005.SHOW DANCE ŠAMPIONI
Još jedan stivanski uspjeh zabilježila je mlada Show dance plesačica Jelena Pećar, ovojivši šesto mjesto u svjetskoj konkurenciji plesnih parova održanom u Mađarskoj krajem prošle godine. Ona i njen partner Špiro Tičić članovi su splitskog plesnog kluba “Mambo” kojeg smo u upoznali na nastupima u sklopu proslave Sv Roka, a voditelj kluba je Tomo Mutarello. Ovaj uspjeh nije neočekivan jer su članovi kluba i na prijašnjim svjetskim natjecanjima ostvarili zapažene uspjehe, i u tijeku su pripreme za ovogodišnja takmičenja. U međuvremenu Jelena i Špiro nastupili su u najnovijem video spotu popularnog splitskog pjevača Nene Belana.
VANKA REGULE 2005
Na stranicama bračkih ekstremnih sportaša www.vankaregule.com dostupan je program događanja za 2005. godinu, koji donosi nekoliko važnih novosti. Osim tradicionalnog natjecateljskog dijela u trajanju od 7 dana unutar kojih se izmjenjuju spektakularna natjecanja u free climbingu – slobodnom penjanju, mountbikingu – brdskom biciklizmu, apnei – ronjenju na dah, začinjena prigodnim tečajevima, predavanjima, prezentacijama opreme i sl. ove se godine festival širi u još dva smjera. 
Međunarodni festival dokumentarnog filma VANKA REGULE
 okupit će filmske uradke na kojima su obrađene zanimljive teme, osobe, ekspedicije i događanja iz svijeta tkz. ekstremnih sportova, a projekcije će se odvijati u stivanskom ljetnom kinu. 
Novost je i utemeljenje nagrade VANKA REGULE za posebna postignuća u nekoj od disciplina iz ove branše, a dodijeljivat će se na nivou čitave Hrvatske, kako za pojedince tako i za sportske klubove. Više o svemu pročitajte na službenim stranicama festivala, koji je od nedavno uvršten u najtiražnije svjetske turističke vodiče – World Insight Guides u izdanju Discovery Channela!!!
CVJETNA NEDJELJA
Lijepa procesija od crkve Sv. Ivana do župne crkve obilježila je svetkovinu Cvitnice, a u istom svečanom duhu slavljen je i Veliki tjedan te sami blagdan Uskrsa. Jedino čega je nedostajalo bile su domaće sirnice, koje se sve manje mijese i peku na stari način, već se rađe poseže za onima iz pekare koje naravno nisu ni za usporedbu. Da bi Vas ohrabrili za dogodine prilažemo provjeren recept za prave domaće sirnice – ako vi znate bolji slobodno ga pošaljite i objavit ćemo ga. 

Procesija Uskrs
Cvjetna nedjelja

 

NASTAVAK SURADNJE SA PESCANTINOM
Načelnik općine Pescantina u Sutivanu12. i 13. veljače u Sutivanu je boravio Načelnik komune Pescantina iz provincije Verone Gosp. Alessandro Reggiani. Ovo je bila četvrta posjeta dragog gosta, ali prvi put u svojstvu načelnika. Naime, G. Reggiani je postao načelnik komune Pescantina na posljednjim lokalnim izborima koji su se održali u lipnju prošle godine.U protokolarnom dijelu posjeta u koji su bili uključeni i predstavnici Turističke zajednice općine Sutivan, Načelnik Pescantine je izrazio spremnost i inicirao razgovore o mogućem uspostavljanju institucionalnog prijateljstva između dviju općina. To prijateljstvo bi trebalo rezultirati kulturnom, turističkom, gospodarskom, sportskom razmjenom između Pescantine i Sutivana. Prilikom svečane večere, koju je organizirala općina Sutivan izmijenjeni su prigodni darovi.
BRAČKI TURISTIČKI RADNICI U SUTIVANU
11. veljače u Sutivanu je održana sjednica koordinacije predstavnika turističkih zajednica otoka Brača. Jedna od tema bogatog dnevnog reda bila je i izrada Turistički djelatnici otoka u Sutivanuzajedničkog turističkog prospekta koji bi predstavio čitav otok u cijelosti, a govorilo se i o važnim temama unapređenja zaštite kulturnih i prirodnih značajki otoka. Svoje stavove su iznijeli i posebno pozvani gosti – predstavnici Državnog inspektorata, Autotransa Brač i fotografa dizajnera. Nakon radnog dijela sudionici sastanka posjetili su jedinstvene i zanimljive stivanske katakombe kojima predstoji obnova a zatim i novootvoreni rekreativni kompleks Park prirode Sutivan vl. Stipe Jurića. Ugodno družene završilo je ručkom u konobi “Dalmatino” kojem su prisustvovali i načelnik i pročelnica Općine Sutivan.

Related Posts

Tags

Share This