Iz arhive – 2007. godina

svi 4, 2012 by

Iz arhive – 2007. godina
POZIV NA DUHOVNU OBNOVU
Stivanska župa Uznesenja Marijina organizira za vrijeme ovog vikenda duhovnu obnovu za roditelje naše i drugih župskih zajednica. Župnik Benjamin Capković pozvao je u goste voditelja duhovne obnove fra Anđelka Domazeta koji će u subotu i nedjelju roditelje provesti kroz molitveni susret, meditaciju i osobnu ispovijed, a održat će i dva tematska predavanja “Kako griješimo u odgoju djece” i “Bog mira i čovjekov nemir”. U doba Korizme i u vremenima koja roditelje i djecu stavljaju pred velika i teška iskušenja, odlučite se i u subotu popodne i nedjelju ujutro poslušajte Božju riječ u stivanskoj crkvi.
OBAVIJESTI
Općina je izdala obavijest o izradi novih urbanističkih planova uređenja i detaljnih planova uređenja te postupak izmjene prostornog urbanističkog plana uređenja Sutivana. Ujedno je objavljen i poziv na prethodnu raspravu o nacrtu prijedloga planova uređenja Dekleva i Kod groblja Sv. Roka. Informacije potražite na telefonima 021 638 366 ili 021 638 134 radnim danom od 08 – 11 sati, a tekst obavijesti možete pronaći na stranici uprave..
KRATKA SEZONA MAŠKARA
Kratka ovogodišnja sezona maškara završena je u Sutivanu tradicionalnim dječjim maskenbalom i nastupom djece polaznika osnovne škole, dječjeg vrtića i baletnog studija “Renata” koji se posebno brine da svaki važniji blagdan, i završetak školske godine obilježi novim zanimljivim plesom i koreografijom. Dječja povorka planirana za utorak ujutro nije održana zbog obilne kiše, ali je Krnjo ipak u plamenu oprao mjesne grijehe na cesti ispred školske zgrade. Što se tiče “velikih” ili “odraslih” maškara njih već nekoliko godina u Stivanu nema, iako su niz godina prije toga bile aktivne i originalne, te imale nekoliko nezaboravnih momenata. Zamor materijala ili smjena generacija, vidjet ćemo narednih godina, a sada smjerno i svaki sa svojom nesvakodnevnom pokorom uđimo u mir ovogodišnje korizme.
PARKING ZA ZAPADNI DIO MJESTA
Radovi na parkingu zapadnog dijela SutivanaU tijeku su i radovi koji bi trebali u sezoni olakšati život i rasteretiti prometne gužve na zapadnoj prometnici i šetnici, te čitavom zapadnom dijelu mjesta. U dužini od 200 metara ispred nekadašnjeg turističkog objekta “Bistrica”, koji danas nije u funkciji, proširuje se prometnica i stvara veliki parking prostor za korisnike brojnih plaža i stanovnike i goste tog dijela Sutivana. Sama prometnica je ljeti veoma frekvetna jer vodi do niza prelijepih šljunčanih plaža koje se protežu na nekoliko kilometara obale, tako da privlači veliki broj kupača ne samo iz Sutivana već i iz drugih mjesta. Kako promet preko rive u ljetnim mjesecima nije dozvoljen, povratak sa plaža stvara velike gužve na postojećoj neadekvatnoj “zaobilaznici ” Sutivana, ali u ovoj godini se očekuje početak rješavanja tog važnog problema, jer općinska uprava započinje sa otkupom zemljišta za planiranu trasu moderne zaobilaznice koja bi udahnula novi život zapadnom dijelu Sutivana i njegovim turističkim zonama.
SOKOLANA UBRZO U FUNKCIJI
Radovi na sportskoj dvorani “Sokolana” bliže se kraju i dvorana bi trebala biti u funkciji do 1. lipnja ove godine. Ime “Sokolana” zadržalo se od davne 1934. godine kada su započeti radovi na ovoj lokaciji kako bi svoje vježbalište dobilo “Sokolsko športsko društvo Sutivan”, osnovano 1930. godine. 1933. društvo je organiziralo “II. slet bračkog okružja” koji je okupio 450 članova društva, osam barjaka i četiri sokolske glazbe, a u goste su došli i članovi “Sokola” iz Praga. U sklopu slavlja postavljen je i kamen temeljac za zgradu sokolskog doma, koji nažalost nije dovršen. Upravo na njegovim temeljima nakon dugih 78 godina Sutivan će napokon dobiti multifunkcionalnu dvoranu koja će udomiti razne popularne sportove, poput boćanja, košarke, odbojke i dr. i osigurati prostor za razne priredbe, koncerte, predstave i slična događanja za koja je sadašnji prostor u Domu kulture odavno postao premalen. Radovi se financiraju uz pomoć Ministarstva mora, prometa i veza, investitor je Općina Sutivan, a izvodi ih tvrtka MGA d.o.o. iz Metkovića. U sklopu dvorane nalazit će se i javni WC i manji ugostiteljski objekat, obzirom da se radi o ljeti vrlo atraktivnoj i prometnoj lokaciji uz dosadašnje sportske terene i plažu Bunta.
Veća slika..
Veća slika..
Veća slika..
MONOGRAFIJA SUTIVANA U KNJIŽARAMA
Dugo očekivana monografije Sutivana ugledala je svjetlo dana. Nalazi se na policama knjižara i na Internetu, a može se nabaviti i u Narodnoj knjižnici Sutivan. Velikog formata, obima 480 stranica, mnoštvo tekstova, starih i novih fotografija, do sada najiscrpniji prikaz Sutivana iz pera vrsnih pisaca, pjesnika, istraživača, antropologa, urbanista, konzervatora i drugih stručnjaka. Izdavač knjige “Sutivan, kulturna povijest” je tvrtka LITTERIS iz Zagreba, vl. Dražena Katunarića, pisca, pjesnika i publiciste, velikog zaljubljenika u Sutivan i čovjeka koji je uložio ogroman trud u oživotvorenje ovog projekta. Našim dragim mještanima, prijateljima Sutivana i posjetiteljima ovih stranica nudi se veliki Božićni i novogodišnji popust koji traje sve do 06.01.2008. godine. Više informacija o tomepotražite na ovom linku..
PRVI PLJESAK JOŠ ODJEKUJE
Foto album prvi pljesakNovo izdanje nekad vrlo popularnog natjecanja «Prvi pljesak» bilo je pun pogodak. Nakon 10 godina u nekoliko dana unaprijed rasprodanoj dvorani kina u Supetru, održan je festival pjevača amatera koji su predstavljali sedam bračkih općina i grad Supetar. Iz osnovnih i nekoliko srednjih škola audicijom su odabrani učesnici festivala koji su pripremili 13 izvedbi popularnih domaćih skladbi uz snimljenu muzičku pozadinu.

Uz vrlo raspoloženog voditelja i gosta večeri Mucala, plesni studio Renata iz Sutivana i dvije gošće pjevačice iz Makarske, bila je ovo u svakom pogledu nezaboravna večer.

Nezaboravna za organizatora koji je bez ikakvog problema usred zime napunio supetarsku kino dvoranu i naišao na dobar odaziv sponzora i svih bračkih općina, nezaboravna za publiku koja je uživala u dobrim izvedbama i ugodnoj, na trenutke i euforičnoj atmosferi, nezaboravna za roditelje, bake, djedove koji su gledali svoje drage sinove, kćeri i unuke kako postaju zvijezde, pa makar i na jednu noć i naravno nezaboravna za mlade izvođače koji su te večeri ostvarili svoje dječačke i djevojačke snove i nastupili na pozornici pod svjetlom reflektora poput njihovih voljenih glazbenih zvijezda i dokazali sami sebi da i oni to mogu!

Svi učesnici zaslužuju veliku čestitku prvenstveno na hrabrosti, a naročito solisti, jer vjerujte, nije lako prvi put u životu izaći na pozornicu pred prepunu dvoranu koja buči, huči i zviždi i otpjevati pjesmu bez pogrešne note i bez da ti se zatrese glas. Nije lako, ali vrijedi truda.

Osjetili su to mladi pjevači poneseni i ispraćeni sa pozornice gromoglasnim pljeskom i skandiranjem i to je ono što se ne zaboravlja i grije srce kroz čitav život.
Foto album prvi pljesak
Svi su sudionici dali sve od sebe, oduševljenje je izazvao prvi nastup večeri Stelle Marinković, iz 1. razreda osnovne škole Nerežišća, zatim odličan nastup mladog Jure Buljevića iz Postira, fantastični glasovi sestara Marije i Anete Matulić također iz Postira, scenski i koreografski profesionalan nastup predstavnica Sutivana Dine Mlinac i Josipe Bojić, najbrojniju podršku publike imao je Milnaranin sa gitarom Jerko Livačić, a veliki pljesak zaslužili su i svi ostali: Fani Martinić, Nikol Jerković, Katija Opačak, Ani Škorić, Nina Marinović, Teo Barhanović, Lucija Brešković, Hrvoje Eterović, Fani i Petra Martinić, Pjera Radić, Iris Antonijević, Marija Štambuk, Martina Kovačić, Dajana Radošević i Loreta Mošić.

Sada dolazimo do onog najljepšeg: ova večer nije imala Pobjednika. Nije bilo glasova publike, nije bilo žirija, nije bilo suza tuge i razočarenja, jer svi su učesnici te večeri na kraju bili pobjednici!
U ovom iskvarenom svijetu željnom nadmetanja, kruha i igara, koji slavi pobjednike, ali samo dok pobjeđuju, a nemilice gazi gubitnike, u svijetu vladavine žute štampe, voajerizma i big brotherizma, svijetu koji sve viže uživa i hrani se tuđim patnjama, nesavršenostima, slabostima, nesrećama i suzama..

U takvom svijetu poremećenih vrijednosti ova su djeca imala priliku da još malo ostanu djeca, jednaka u svojoj želji da daju najbolje od sebe pa koliko to savršeno ili nesavršeno bilo, i da nakon svega ostanu prijatelji. Zbog svega toga veliki pljesak na kraju ovog teksta upućujemo organizatoru Željanu Vrsaloviću.

Veliki foto-album.. 

STIVAN DOBIO SVOJU HIMNU
Stivane, pjesmo na moruPrigodom obilježavanja 10. godišnjice osnivanja Općine Sutivan i 10. godišnjice održavanja programa “Stivanskog lita” – ljetnog festivala raznih manifestacija u kulturi, u sklopu multimedijske večeri “Stivan” premijerno je izvedena novouglazbljena skladba “Stivane, pjesmo na moru”.
Skladba je snimljena u splitskom studiju “Deva”, uglazbio je Franjo Mlinac, voditelj Narodne knjižnice Sutivan, aranžman je napisao Ivan Božičević, poznati splitski glazbenik i kompozitor, a nadahnuto je izveo Teo Brajčić. Stihovi su stari punih 75 godina, a napisao ih je poznati hrvatski pjesnik Rikard Katalinić Jeretov i odavno slove kao neslužbena himna Sutivana. U pripremi je i klapska verzija iste, koja bi trebala biti promovirana na slijedećem Stivanskom litu 2008.
VANKA REGULE JAČI NEGO IKAD
Dovršen je još jedan, 9. po redu Festival ekstremnih sportova VANKA REGULE i u sklopu njega 3. Festival dokumentarnog pustolovnog filma. Sutivan je tjedan dana bio meka zaljubljenika u “outdoor” sportove a zainteresirana publika punila je do zadnje stolice i stepenice večernje projekcije atraktivnih dokumentaraca. Filmski dio festivala postaje sve atraktivniji i kvalitetniji i na njega pristižu ponajbolji uradci svjetske produkcije kao i perspektivni domaći projekti koji ne zaostaju po atraktivnosti. Najviše uspjeha ove godine u konkurenciji stranih filmova imao je “Asimut”, kanadska biciklistička odiseja duga 8000 km, a među domaćim filmovima “Čunom preko Jadrana” o plovidbi kajacima od Italije do Hrvatske u režiji Tomislava Rataja. Svake večeri prikazan je po jedan rad nedavno preiminulog režisera i snimatelja Maria Saletta, a prikazan je i kratak film “In memoriam Joško Božić” o uspješnoj ali nažalost tragično dovršenoj sportskoj karijeri mladog sportaša, sina proslavljenog alpiniste Stipe Božića. Sportska događanja na moru, u moru i na kopnu ove su godine iznenadila poštivanjem termina i satnice održavanja, brojnošću natjecatelja i novim disciplinama koje su unijele dodatni adrenalin u već euforične takmičare i privukle novu publiku a naročito kombinacijom večernjih natjecanja na rivi – skokovima bikera sa rampe u more i “splash” penjačkim natjecanjem na umjetnoj stijeni montiranoj na mostu sa koje je svaki uspon završavao padom ili skokom u more. Spektakularan završetak pružila je utrka “ocean” kajaka ispred Stivana koja je “maknutim” pravilima izjednačila profesionalce i amatere tako da su o pobjednicima utrke odlučivale sekunde. Još jedno uspješno izdanje jedinstvenog Hrvatskog sportskog festivala koje je pokazalo pozitivan pomak u broju gledatelja i izboru atraktivnih disciplina, a predanih natjecatelja i dobre zabave nije nikad ni nedostajalo!
OTVORENA IZLOŽBA MLADENA KUNSTICA
Sutivan-AachenU Sutivanu u dvorani Doma kulture postavljena je prva hrvatska izložba priznatog njemačko – hrvatskog umjetnika Mladena Kunstica. Samo ime izložbe „Na putu…kući…“ govori o slikarskoj i životnoj sudbini čovjeka koji je napustio Hrvatsku u dobi od 10 godina da bi u stranoj zemlji započeo svoj put stvaraoca, umjetnika i likovnog istraživača. Put koji ga je doveo do prestižnih europskih galerijskih prostora i opsežnih kataloga bogatog stvaralačkog opusa, da bi ga posljednjih godina usmjerio „kući“ – prema Dalmaciji, koju nosi u svom srcu, a posebno prema Sutivanu. Mjestu koje je odabrao za svoje stvaralačko utočište kada ne boravi u Aachenu, kraljevskom europskom gradu u kojem je izgradio svoj umjetnički izražaj. Kunstic se u svojim počecima izražava skulpturom, i to „živom“ skulpturom koja proizvodi zvukove u interakciji sa čovjekom ili prirodom, da bi na korijenima europske povijesti i kulture našao inspiraciju za svoja likovna djela kombinirajući razne tehnike i asocijativne pristupe slikarskom platnu i motivu. Izložba je popraćena bogatim katalogom a pokrovitelji su Općina Sutivan, Narodna knjižnica Sutivan i TZO Sutivan. Otvorenje je okupilo veliki broj uzvanika i gostiju, ali radi se o izložbi koja će zasigurno svakodnevno privlačiti publiku željnu pravog umjetničkog doživljaja. Izložba je otvorana do 29.srpnja.

NAJTOPLIJI U HRVATSKOJ
Dan Državnosti, hrvatski državni blagdan osim brojnih vatrometa i prigodnih proslava, obilježile su i najveće vrućine u posljednjih 50 godina u lipnju. 25. lipnja 2007. u 14:00 sati malo gdje je u čitavoj Hrvatskoj bilo hladnije od 30°C, jedino u gorju i ponegdje na sjevernom Jadranu. U Sutivanu je temperatura dosegla 39°C i prema podacima DHMZ-a to je bila najveća izmjerena temperatura u zemlji.
Danas su te temperature već iza nas, nevera je donijela olakšanje i jutros u 6 sati temperatura je samo 22°C, tako da se ugodno spava, a more je još uvijek vrlo ugodnih 26°C.
Prema prošlogodišnjim iskustvima očekuje nas još jedan toplotni udar u srpnju, (možemo mi i preko 40°C!) a onda slijedi prohladni i kišoviti kolovoz koji onima koji se ne bave turizmom donosi veselje, a turističkim i kulturno turističkim radnicima noćne more otkazanih izleta, aranžmana, koncerata i priredbi..
DESANT NA STIVAN?
Krka na BuntiDa li je Stivan jedna od mogućih meta vojne vježbe “Noble Midas 07”, koja će u Dalmaciju od 1. do 12. listopada 2007. dovesti oko 9000 NATO-ovih vojnika iz sastava snaga za brzi odgovor i marinskih komandosa, 50 ratnih plovila, nosača zrakoplova, amfibija, fregata, krstarica i podmornica, te 60-ak zrakoplova iz sastava članica NATO-a? Neimenovani izvor iz glavnog stožera došapnuo nam je vijest da je bojni brod “Krka”, koji je uzbudio prolaznike šetnicom prema Bunti u utorak ujutro, u misiji pripreme terena za ovu važnu vježbu čija će uspješna provedba umnogome odrediti poziciju Hrvatske glede punopravnog članstva u tom vojnom savezu. Isti izvor navodi da će vrlo značajnu ulogu u vježbi odigrati i veliki broj civilnih ročnika na području županije, koji zauzimaju ključna mjesta u osjetljivim civilnim službama otoka i mogu biti jezičac na vagi pri dodjeljivanju zaključne ocjene u disciplininenasilnog doprinosa općem vojnom cilju vježbe “Noble Midas 07”.
Uz dužno suosjećanje sa donekle preosjetljivom florom i faunom srednje-dalmatinskog podmorja i prilično svjesni eventualnih dugoročnih posljedica fiziološkog i biokemijskog toksikološkog stresa u morskih organizama i kod turista, veselimo se uspješnoj provedbi akcije koja bi utvrdila strateški važnu poziciju Hrvatske na moru i njezinu buduću ulogu u očuvanju sigurnosti na Mediteranu! (Fotografije snimio civilni ročnik R.B.)
CVITNICA
Cvjetna nedjelja u Stivanu obilježena je kao i svake godine svečanom procesijom nakon blagoslova palmi ispred crkvice Sv. Ivana na Bunti do župne crkve Uznesenja Marijina, na čijem šimatoriju su u tijeku radovi na popločavanju i odvodnji oborinskih voda. Velika procesija brojnim je promatračima pružila na uvid staru stivansku tradiciju ukrašavanja maslinovih grančica proljetnim vrtnim cvijećem, a od mjesta do mjesta običaji su različiti, od nošenja zelenih palminih grana, maslinovih grančica bez ukrasa, pletenja križića i košarica od suhog palminog lišća i sl.

Jedna od održanih tradicija koja i ne privlači uvijek simpatije svih sudionika je spremanje nepodobština u noći uoči Cvitnice u kojima je u prošlosti često nedužni tovar (magarac) završavao u nečijem brodu ili na balkonu, a ove je godine drveni kajič polegnut na plastični vezan u rivi.
Neke je viđeno nasmijalo, neke razljutilo ali ipak običaji su običaji – iako onaj ljepši dio tradicije – posuđivanje i slaganje pitara sa cvićem ispred kuća neudatih stivanskih ljepotica nažalost nije preživio do današnjih dana.

Je li manje pitara u Stivanu ili manje ljepotica, ili je samo manje romantike?

Sretni Vam Uskršnji blagdani dragi naši čitatelji 🙂

NOVO GROBLJE
Dugo iščekivani radovi na proširenju groblja u Stivanu dovršeni su u prvoj fazi “Jug” koja će zadovoljiti potrebe većeg dijela zainteresiranih mještana, a radovi u ostalom dijelu nastavit će se prema primitku neophodnih sredstava. Grobnice u dovršenom dijelu mogu se koristiti od rujna 2007. godine, a u sklopu radova na groblju postepeno se provodi i sanacija jedinstvenih katakombi u bratimskom dijelu starog groblja.
VAŽNE OBAVIJESTI I OGLASI
Na službenim stranicama općinske uprave objavljeno je nekoliko važnih obavijesti i oglasa vezanih za početak korištenja novog dijela groblja, izradu Unutrašnjeg plana uređenja poduzetničke zone iznad Stivana i objavapočetka javne rasprave Unutarnjeg plana uređenja “Sutivan Istok”. Ažurirana je i baza Službenih glasnika a sve je dostupno putem ovog linka..
MLADEN KUNSTIC STIVANSKI AMBASADOR

Predsjednik Mesić je u krunidbenom gradu njemačkih careva Aachenu svečano otvorio izložbu umjetničkih radova pod naslovom Vision Creates Future (Vizije stvaraju budućnost), a koju su zajednički postavili studenti Visoke umjetničke škole u Aachenu i Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Skupu su uz rektore iz Rijeke i Aachena prisustvovali i gradonačelnik Grada Aachena, dr. Jürgen Linden, visoki uzvanici iz njemačke pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, članovi akademske zajednice Sveučilišta u Aachenu te brojni studenti, kao i predstavnici Društva bivših studenata hrvatskih sveučilišta u Njemačkoj. Među ostalim poznatim uzvanicima našao se i likovni umjetnik Mladen Kunstic, koji živi i radi u Aachenu, a odnedavno radi na otvaranju svoje galerije u centru Sutivana. Poznati umjetnik lako je ostvario kontakte sa visokim Hrvatskim i Njemačkim dužnosnicima i kako sam kažepozdravio ih u ime čitavog Sutivana!
Kunstic će svoje radove predstaviti hrvatskoj publici ovoga ljeta na samostalnoj izložbi u sklopu “10. Stivanskog lita” u Domu kulture u Sutivanu.

ZIMSKI SPORTOVI
U nedostatku snijega ove “zime” na Braču i u nedostatku tople profesionalne opreme za zimsko jedrenje, snalažljivi aktivisti udruge jedriličara na dasci “BOKMA” iz Sutivana, patentirali su novi sportski izum: SKATESURFBOARD. Današnja oštra tramuntana sa povremenim olujnim udarima poslužila je za promociju nove koturaško daskaške discipline na stivanskoj lungo mare pisti. Povremeni bliski susreti sa nepokretnim (klupe, kandelabri, stabla) i pokretnim (pješaci, automobili, šleperi) preprekama gurnuli su ovaj sport odmah u početku u ekstremne vode što i nije čudno za Stivan – kolijevku ekstremne sportske manifestacije VANKA REGULE. Da li će ova disciplina steći nove poklonike ili će sve ostati na hiru nekoliko sumnjivo odraslih pojedinaca, (koji uzgred rečeno uskoro uplovljavaju u bračne vode – op.prev.) pokazat će vrijeme, ali jedno je sigurno – danas smo se dobro provozali i zabavili bez daljnjeg oneščišćenja atmosfere 😀

 

Related Posts

Tags

Share This