Nova izdanja – Ivan Illich

svi 5, 2012 by

Nova izdanja – Ivan Illich

Medicinska nemeza Litteris SutivanU nakladi izdavačke kuće LITTERIS Zagreb, po prvi put je na hrvatskom tržištu objavljen prijevod jednog od najpoznatijih djela Ivana Ilića (Illich) svjetski priznatog filozofa, sociologa, društvenog kritičara, erudita i poliglota, stivanskih korijena: MEDICINSKA NEMEZA – eksproprijacija zdravlja.

Ilić je studirao histologiju i kristalografiju na sveučilištu u Firenci, a doktorirao je s tezom o Arnoldu Toynbeeu i njegovoj filozofiji povijesti na Sveučilištu u Salzburgu. Tome je pridodao isti stupanj iz filozofije i teologije na uglednom Gregorijanskom sveučilištu u Vatikanu. Zaređen za svećenika, djeluje kao dušobrižnik u siromašnoj portorikanskoj župi u New Yorku. 1959. odlazi u Južnu Ameriku, a 1961. g. osniva Centar za međukulturnu dokumentaciju (CIDOC) u Cuarnevaci, u Meksiku. Surađuje u različitim europskim i američkim časopisima, sudionik je mnogih međunarodnim skupovima. Jedna nepotpuna bibliografija Ilićevih djela broji više od sto jedinica.

Djela koja su ga učinila slavnim: Dolje škole (1971.), Pravo na zajedništvo (1973.), Medicinska Nemezis (1975.), Prema povijesti potreba (1978.) Rad u sjeni (1981.)

Sintagma ” Medicinska nemeza”, koja je naslov ove poznate Illicheve knjige, postala je drugo ime za razornu kritiku suvremene medicine, simbol negativnog i unazađujućeg djelovanja suvremenoga medicinskog establishmenta koji čine medicinske institucije, zdravstveno-zaštitni profesionalci, farmaceutske kompanije…

Ivan Illich SutivanIllich u knjizi podastire obilje dokaza o brojnim štetama koje suvremeni medicinski establishment nanosi čovjeku. Moderna medicina, koja se temelji na biomedicinskom modelu i terapiji lijekovima, dovodi do epidemije jatrogeneze, tj. medicinski prouzrokovane bolesti.

Osim što liječnik nanosi neposredne štete čovjekovu zdravlju (zbog medicinske negligencije, nemara, neznanja, stručnih pogrešaka…), medicinski establishment i indirektno ugrožava čovjekovo zdravlje stvarajući njegovu ovisnost od tehnološki razvijenoj medicini. Jedna od posljedica takve ovisnosti, upozorava Illich, jest stanje u kojem ljudi postupno gube vjeru u vlastito znanje i vlastitu moć prosuđivanja.

Na taj način medicina pretvara čovjekovu adaptivnu sposobnost u discipliniranost pasivnoga medicinskog potrošača. Zdravstveno-zaštitne profesije podrivaju čovjekovo zdravlje na strukturalan način razarajući njegovu moć da na osoban i autonoman način ovlada svojom boli.

Ivan Illich preminuo je 2002. godine, a Sutivan mu je posvetio poseban prostor u proslavljenoj monografiji SUTIVAN: kulturna povijest.

Related Posts

Share This