Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on sij 28, 2015

Noć muzeja u Škripu 2015

Noć muzeja u Škripu 2015

NOĆ MUZEJA 2015. – Pastirski Brač
Muzej otoka Brača u Škripu – petak, 30. 1. 2015. , od 18 : 00 – 24 : 00
U vrijeme dok je, još kao mlad i neobuzdan satir, Nazorov Loda tragao za nimfama u bračkim dubravama, rimski je povjesničar Plinije Stariji hvalio vrsnoću bračke kozletine. I danas na seoskim puteljcima možemo sresti poneku kozlicu – šušu ili roguju, a po čitavoj unutrašnjosti našeg malog kontinenta rasprostranila su se mnogobrojna stada ovaca pramenki. U ovogodišnjoj Noći muzeja vodimo vas na bračku visoravan, u hladovinu česmine i duba i na mirisne pašnjake obrasle žbunjem vriska i cmija, kaduje i brnistre. Upoznat ćemo vas sa starim srednjovjekovnim pastirskim naseljima u kojima još uvijek zvoni drevna i pjevna čokavska rič. Doznat ćete ponešto o životu i poslovima pastirskih obitelji nekad i sad.
PROGRAM:
18.00 – Izložba fotografija „Pastirski Brač“
donosi fotografije iz obiteljskih albuma Bračana, fotografske zabilješke otoka Brača iz 20. stoljeća iz bogate bračke arhive umjetničkog fotografa Aleksandra Kukeca, te novije fotografije bračkih pastirskih motiva i krajolika poznatog bračkog fotografa Predraga Mandića Peđe i učenika OŠ Pučišća i kolaže s likovima pastira koje su izradili učenici Osnovne škole Supetar.
19.00 – Predstava „ Brač – otok pastira“ (u crkvi svete Jelene)
Učenici Osnovne škole Pučišća predstaviti će djelić pastirske svakodnevice u prošlosti i prikazati kako se pravi ukusni brački ovčji sir. Radnja predstave odvija se u naselju Gornji Humac, koji je od pamtivijeka bio izrazito stočarsko naselje, s velikim otvorenim pašnjacima i mnogo ovaca.
20.00 – Pastirske pjesme i priče na čakavici i mala radionica vune ( Muzej)
20.30 – Kušajmo smuticu (Muzej)
Učenici Srednje škole Bol naučit će nas spravljati smuticu ( hmuticu) – tradicionalni napitak bračkih pastira i težaka i upoznati s novim načinima pripreme toga pića.
21.00 – Brački šinjaduri Slaven i Pero, glazbeni program ( Muzej)
Tijekom večeri posjetitelji će moći razgledati stalni muzejski postav. Dobro nan došli!
Organizator: Centar za kulturu Brač, Suorganizator: Turistička zajednica grada Supetra

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)