Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Događanja

Zbirka u nastajanju

Posted by on svi 16, 2014 in Arhiva, Događanja, Zanimljivosti | 0 comments

Hrvatska narodna knjižnica Antonio Rendić Ivanović Sutivan započinje aktivnosti na programu formiranja knjižne zbirke «Druga domovina».

Program formiranja zbirke uvršten je u Strateški plan Narodne knjižnice Sutivan za razdoblje 2013. – 2015. Radi se o zbirci kakva do sada ne postoji u Hrvatskoj a misija koja stoji iza njenog osnivanja je aktualiziranje teme latino-američkih (prvenstveno čileanskih) književnika hrvatskog porijekla formiranjem jedinstvene zbirke originala na španjolskom jeziku kao i prijevoda na hrvatski jezik.

Vizija projekta je od Narodne knjižnice Sutivan stvoriti mjesto proučavanja i uvida u književno stvaralaštvo pisaca i pjesnika hrvatskog porijekla u južno-američkoj državi Chile. Smještaj takve zbirke u jednoj od bračkih narodnih knjižnica nalazi svoje opravdanje u činjenici da preko 90% južno-američkih pisaca i pjesnika hrvatskog porijekla potječe sa otoka Brača. Knjižnica u Sutivanu nosi ime Antonija Rendića Ivanovića, velikog čileanskog pjesnika i humaniste.

Stručni savjetnik i inicijator projekta je prof. Jerko Ljubetić, dopisni član Čileanske akademije za jezik, a strateški partner knjižnice u ovom projektu je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Vrijednost projekta prepoznali su i spremnost za potporom izrazili: Veleposlanstvo Republike Čile u Zagrebu, Državni ured za Hrvate izvan RH, Veleposlanstvo RH Santiago de Chile, Ministarstvo vanjskih poslova u Čileu, Čileansko-hrvatski institut za kulturu Santiago de Chile i mnogi drugi.


En pueblo turistico de Sutivan (isla de Brac, Croacia) la biblioteca popular tiene el nombre de Antonio Rendic Ivanovic, el poeta chileno y humanista nacido en este pueblo. 

Es conocido que ya casi un siglo y medio más de dos cientos chilenos de origen croata participan como parte integrante en la literatura chilena. En algunas de sus obras puedese evidentamenta encontrar los elementos de tradicón y cultura croata.

Desde la isla de Brac emigró mucha gente a Chile. Se puede decir que no hay un pueblo de esta isla que no dió algunas personas muy conocidas en vida cultural, intelectual, politica y economica de Chile. Asi en el año 2004 en la isla llegó el Presidente de Chile Ricardo Lagos Escobar para abrir la placa de piedra agradeciendo a la gente de Brac por el desarollo de su país.

 Un departamento de biblioteca Antonio Rendic Ivanovic llamado DOS PATRIAS está en proceso de coleccionar las obras de autores chilenos de origen croata, sea en castellano, en otros idiomas y naturalmente en croata. Cada dia llegan más y más libros. Nos parece que somos la única biblioteca de este clase en la región. Lo puede facilitar a los lectores a encontrar lo que les interesan

 Por fin queremos destacar que nos interesan también las obras de los autores de origen croata desde otros paises.

—J.Lj.

Susret puhačkih orkestara

Posted by on svi 16, 2014 in Arhiva, Događanja, Manifestacije | 0 comments

Uvijek muzikalna Pučišća danas su ugostila 6. susret puhačkih orkestara Splitsko-dalmatinske županije koji se umjesto na otvorenom kako je bilo predviđeno, zbog lošeg vremena održao u župnoj crkvi.U zvucima prekrasne glazbe vrhunski uvježbanih orkestara uživali su svi u crkvi, a ovakav događaj zaslužio je i televizijski prijenos (što li rade te naše regionalne TV kuće?).

Nastupilo je 9 glazbi, u natjecateljskoj konkurenciji glazbe iz Vrgorca, Selaca, Klis kose, Omiša, Donjih Kaštela i Sinja, a izvan konkurencije odlična glazba iz Solina, svjetski poznata glazba iz Imotskog i domaćini iz Brassčute – Pučišća.

Odića za banjanje

Posted by on tra 29, 2014 in Arhiva, Događanja | 0 comments

U sklopu programa Otvorenog dana Srednje škole Brač uz brojna događanja, susrete, radionice i druge sadržaje postavljena je i zanimljiva izložba “Odića za banjanje – đita kroza pasala vrimena”. Posjetitelji su uz stručno vođenje autorice izložbe profesorice Silvane Dragičević prohodali kroz povijest kupaćih kostima od najranijih dana do danas i to pomoću slika, fotografija, izloženih primjera odjeće i video materijala.

Smotra sirnica u Škripu

Posted by on tra 21, 2014 in Arhiva, Događanja, Manifestacije, Zanimljivosti | 0 comments

Danas je u Škripu u prekrasnom ambijentu Muzeja uja obitelji Cukrov, u organizaciji TZG Supetra i Narodne knjižnice Sutivan održana 3. smotra sirnica otoka Brača. Ocjenjivalo se 14 uzoraka iz 7 bračkih mjesta i to u kategorijama: izgled, struktura, miris i okus.Za vrijeme ocjenjivanja održavao se kulturno-umjetnički program koji su priredile klapa Alegrija i BFD Ciciljona, a domaćini su osigurali brojne delicije za degustaciju.Nakon dovršenog programa proglašeni su pobjednici u kategoriji mjesta u kojoj je 3. mjesto zaslužio Škrip, a 1. mjesto su podijelile sirnice Selaca i Sutivana.U kategoriji pojedinačnih sirnica najbolje ocjene su dobile: sirnica iz Selaca (najbolja), iz Sutivana (skoro najbolja) i Bola (također skoro najbolja). Njih su u stopu pratile i sirnice Supetra, Škripa, Ložišća i Postira.

Najbolja ocjena u pojedinačnoj kategoriji donijela je Selcima laskavu titulu «Čuvara kulinarske tradicije otoka Brača za 2014. godinu». Njima idu sve pohvale za ukupan nastup na Smotri koji je dodatno doprinosio inače odličnoj atmosferi. Vidimo se dogodine u Selcima!

Tekst: F.Mlinac, fotografije V.Radmilović

 

 

Happy Sutivan

Posted by on tra 11, 2014 in Arhiva, Događanja, Zanimljivosti | 0 comments

Stivanska video obrada svjetski popularnog hita ugledala je svjetlo dana u ponoć i jednu minutu 11.04.2014.:

Audicija Kinorame

Posted by on velj 18, 2014 in Arhiva, Događanja, Zanimljivosti | 0 comments

Djeco i odrasli !

Produkcijska kuća Kinorama poziva zainteresirano građanstvo otoka Brača, svih dobnih skupina, da se jave na audiciju za dječju TV seriju “Božić na suncu” u švedsko – hrvatskoj proizvodnji.
Serija će se snimati na Braču u razdoblju od veljače do svibnja ove godine.
Audicija će se održati:

– u Bolu
u petak 21. veljače od 17 do 19 sati u Domu kulture u Bolu

– u Supetru
u nedjelju 23. veljače od 17 do 19 sati u Narodnoj knjižnici Supetar

Veselimo se vašem dolasku.