Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on ožu 16, 2015

PUČIŠKI ZBOR I ORKESTAR U AUSTRIJI

PUČIŠKI ZBOR I ORKESTAR U AUSTRIJI

13.-15. ožujka 2015.
Pučiški župni mješoviti zbor Sv. Jeronima pod vodstvom s. Danijele Mihić i puhački orkestar BRASSČUTA pod vodstvom Marka Bauka, održali su koncert u župnoj crkvi Sv. Jurja u gradiću Miesenbachu kod Birkfelda. Zbor je izveo devet liturgijskih skladbi i nekoliko popularnih marijanskih pjesama, a orkestar isto toliko raznolikih europskih i svjetskih melodija. Nazočni vjernici i posjetitelji bili su oduševljeni nastupom pjevača i svirača. Koncert je završio zajedničkom pjesmom zbora i orkestra. Tom prigodom župnik Pučišća don Andro Ursić pozdravio je nazočne na čelu sa župnikom Romanom Miesebnerom i dekanom Hansom Schreinerom. Župnik Roman na kraju je srdačno zahvalio svim izvođačima s nadom ponovnog susreta.
Sutradan, u nedjelju 15. ožujka mješoviti zbor iz Pučišća, pjevao je misu i misne pjesme. Misu je predvodio vlč. Roman, a koncelebrirao je don Andro, koji je navijestio Evanđelje, a nakon propovijedi glavnog celebranta, održao govor zahvale na njemačkom jeziku. Don Andro je izrekao slijedeće:
„Draga braćo i sestre, prijatelji Strallegga i poštovani župniče Roman,
Prošle je više od 25 godina mojeg kontakta s ovom vjerničkom zajednicom Strallegg u kojom sam našao velikog suradnika, partnera i dobrotvora. Vaša djelotvorna ljubav, solidarnost, gostoljubivost i otvorenost bila su meni i mojim župljanima u Supetru velika potpora i snaga u sveukupnom pastoralnom radu. Zato Vam još jednom od srca hvala.
Sada dolazim u svojstvu župnika Pučišća sa župnim pjevačkim zborom pod vodstvom s. Danijele Mihić i puhačkim orkestrom BRASČUTA pod vodstvom Marka Bauka, s ciljem da se sretnemo i proširimo međusobna poznanstva te izmijenimo posjete. Vama nedostaje sunce i more, a nama nedostaju planine i snijeg. A svi se nalazimo, Vi u Štajerskoj, a mi na otoku Braču, u istoj vjeri i velikom sakralnom kulturom naslijeđu. Zato se nadam da će nas i dalje povezivati prijateljstvo i kršćanska solidarnost i zajedništvo.
Zasigurno, pojedine obitelji iz Strallegga sa župnikom Romanom posjetili su mnoga mjesta na otoku Braču, pa tako i Pučišća. Preko njih znamo da su Pučišća stoljećima živjeli od kamena i za kamen. Privatizacijom kamenoloma, mnoge obitelji su ostale bez posla, pa su pojedinci i obitelji morali napustiti mjesto. Sada mjesto ima 1400 stanovnika. Bez obzira na to stanovnici vole svoju crkvu. Imaju veliko kulturno naslijeđe i poznati su po kamenu, radu i pjesmi. Iz Pučišća je nadbiskup Nikola Eterović, donedavni tajnik Biskupske sinode, a sadašnji papinski nuncij u Berlinu.
Nadam se da ćemo i dalje biti u kontaktu i bratskom zajedništvu. Zato svim obiteljima, župniku Romanu i njegovim pastoralnim suradnicima – na ovom velikom susretu od srca hvala!“Kamena ploča na spomen susreta STRALLEG - PUČIŠĆA
U misi se je župnik spomenuo svih poginulih vojnika u 1. i 2. Svjetskom ratu. Na taj spomen trojica ratnih veteran držali su veliki barjak na sredini crkve. Nakon mise pjesma i susret pred župnom crkvom. Župniku Romanu uručena je velika kamena ploča s reljefom zvonika obiju župa pod kojim je napisano Strallegg – Pučišća, Begegnung – susret 2015. Ploča je izrađena u radioni Rade Drpić Puška. Nakon marende krenuli smo autobusom natrag prema domovini, Braču i Pučišćima.
Inače, Pučišćani su krenuli na put u četvrtak navečer 12. ožujka, pod vodstvom svog župnika don Andra Ursića. Pun autobus pjevača i svirača krenuo je u večernjim satima iz Splita prema Beču. Sutradan ujutro, 13. ožujka u Beču ih je dočekao vlč. Branko Kornfeind i pokazao im važne povijesno-kulturne znamenitosti tog velikog europskog grada. U predvečerje dočekani su u mjestu Strallegg i smješteni dijelom u hotelu, a dijelom po obiteljima. Srdačnost i gostoljubivost domaćina posebno župnika Romana i njegovih suradnika (Maria, Hans, Franci i dr.), uvjetovali su da radost Pučišćana obiluje oduševljenjem i pjesmom do kasno u noć.

Prilog: don Andro Ursić

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)