Iz tiska je u zadnjim danima 2021. g. u izdanju Narodne knjižnice Sutivan izašla ilustrirana „Priča o mački u kampanelu / The Story about the Cat in the Belfry“ za koju je ilustracije izradio slikar Dražen Jerabek, a tekst prema usmenoj predaji prilagodio Franjo Mlinac.
U luksuznom tvrdom uvezu, obima 30 stranica s predivnim ilustracijama u boji, priča je namijenjena čitateljima svih uzrasta koji će na atraktivan način saznati zašto je Sutivan na otoku Braču jedino mjesto na svijetu koje ima mačku u kampanelu i kako je do toga došlo.
Slikovnica je dvojezična, na hrvatskom i engleskom jeziku, tako da omogućuje i strancima koji dolaze na otok Brač da se upoznaju s ovom jedinstvenom legendom koja je brojnim aktivnostima raznih pojedinaca, narodne knjižnice, Općine Sutivan i Turističke zajednice postupno ugrađena u suvremeni identitet našega mjesta.
Podsjetimo se, u stivanskom zvoniku se od 2001. g. nalazi kamena skulptura mačke, 2016. HRT je u sklopu serijala „Otkrivamo Hrvatsku“ snimila dokumentarnu reportažu „Sutivan: maška u kampanelu“, knjižnica je 2019. objavila brošuru „Mačka u kampanelu: ponos i predrasude“ u kojoj je nastanak legende datiran u 30-te godine prošlog stoljeća i u kojoj je prenesen tekst Marka Uvodića Splićanina na tu temu, općinska uprava je 2020. g. postavila na rivi skulpturu akademskog kipara Ante Strinića „Djevojčica s mačkom“, a ove je godine Sutivan dobio i ovu ilustriranu priču koja od sljedećeg tjedna ide u distribuciju širom Hrvatske.

Impresum:
Priča o mački u kampanelu
Adaptirao prema usmenoj predaji: © Franjo Mlinac
Oslikao: © Dražen Jerabek
Nakladnik:
Hrvatska narodna knjižnica Antonio Rendić Ivanović Sutivan,
Kala o konguli 2, 21403 Sutivan
Tel. 021 718 000, e-mail: knjiznica-sutivan@otok-brac.info
Urednik: Franjo Mlinac
Lektura i prijevod na engleski jezik: Dunja Jutronić
Lektura engleskog prijevoda: Thomas Bristow
Rječnik lokalnih izraza: Dunja Jutronić
Grafička obrada i prijelom: Davor Vrandečić
Tisak i uvez: Kerschoffset d.o.o., Zagreb
Tiskano 2021. godine
Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture i medija RH
u Godini čitanja.
ISBN 978-953-57266-2-3
CIP zapis dostupan u računalnom katalogu Sveučilišne knjižnice u Splitu
pod brojem 190213053