Crni dani poštanskog ureda u Sutivanu

sij 31, 2013 by

Crni dani poštanskog ureda u Sutivanu

Od početka 2013. godine nekoliko poštanskih ureda HP-a na Braču radi skraćenim radnim vremenom a najavljeno je i uskoro zatvaranje istih. Na tom crnom popisu našao se i poštanski ured Sutivan.

Trenutno je radno vrijeme ureda pomaknuto sa cjelojutarnjeg na trosatno: od 12:30 do 15:30 od ponedjeljka do petka, a distribucija, tj. dostava pošte usmjerena je na ured u Supetru tako da stivanski pošćer svakog jutra odlazi u Supetar da zaduži poštu i krajem radnog vremena odlazi opet u Supetar da razduži neuručene pošiljke. Dostava paketa u Sutivan dolazi tek oko 14 sati a ne u ranijim jutarnjim satima kao nekad.

Nepotrebno je govoriti koliko poštanski ured znači za jedno mjesto koje je ujedno i općinsko središte i koliko pomaknuto radno vrijeme i dostava te otpremanje pošte i paketa ugrožavaju normalno odvijanje poslovanja lokalnih poduzetnika i dekomodiraju ostale mještane koji imaju potrebe za poštanskim uslugama. Podsjetimo se, te usluge uključuju: otpremanje brzojava, pošte i paketa, mjenjačke poslove, poslove platnog prometa (plaćanje računa, podizanje i polaganje gotovine), preuzimanje mirovine, fax uslugu, usluge kupovine telefonskih i mobilnih uređaja, telefonskih brojeva, sim kartica i paketa, kupovinu knjiga, razglednica itd.

Po ostvarenom prometu poštanski ured u Sutivanu zauzima treće mjesto na otoku pa je vrlo teško shvatiti argumente koji su pokrenuli postupak njegovog zatvaranja. Vjerovatno je svima jasno koliko postojanje poštanskog ureda doprinosi standardu života u nekom mjestu, a naročito u turističkom mjestu poput Sutivana.

Prepoznali su to još davne 1872. godine kada je 1. rujna u Sutivanu bio osnovan Brzojavni poštanski ured što se može iščitati iz zapisa pronađenog u župskoj arhivi mjesta, a danas se ta potreba dovodi u pitanje?

Bilo kako bilo općinska uprava poduzima određene korake da se problem rješi u interesu mještana a i vi možete pomoći u tom procesu vašim pritužbama na besplatni broj telefona HP-a za reklamacije korisnika: 0800 303 304, pa ako mislite da se pošta u Sutivanu ne smije ugasiti uputite vaš apel na pravo mjesto.

 

scan0001

 

Related Posts

Share This

1 Comment

 1. Dubravka Šuljić

  Poštovani,
  više od 14 godina moja obitelj i ja ljeto provodim u Sutivanu.

  Bez pošte bi mi bilo otežano živjeti u Sutivanu.npr. moj suprug je zaboravio u Zagrebu naočale za čitanje.Poslala sam ih u poštu Sutivan – na poste restante.Ili pokvario mi se plinski frižider, iz Zagreba sam poslala pošiljku s novim dijelom za frižider u poštu Sutivan – na poste restante.
  Cijene benzina stalno rastu, a koliko tek vrenena čovijek potroši dok ode u Supetar, te nađe i plati parking.Osim toga u Supetru će se gužva još povećati.
  Danas, osobe koje su zaposlene rade i na godišnjem.Kako poslati važne orginale, ako ne postoji pošta?Toplo se nadam da se pošta u Sutivanu neće ukinuti.Predložila bi da anketirate ljudi koji stalno i povremeno žive dolje daju svoje mišljenje.Sa poštovanjem Dubravka Šuljić

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)